Почетна » Оче наш – разлике у Јеванђељима по Матеју и по Луки

Оче наш – разлике у Јеванђељима по Матеју и по Луки

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Оче наш – разлике у Јеванђељима по Матеју и по Луки

Гледање 1 чланка - 1 до 2 (од 2 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1420
  Bojan011
  Учесник

  Помаже Бог свима,

  На основу информација из Новог завета из библиотеке овог сајта, молитва у Јеванђељу по Луки се разликује од молитве у Јеванђељу по Матеју у деловима „Хлеб наш насушни…“, а такође у молитви у Јеванђељу по Луки нема дела молитве као у Јеванђељу по Матеју  „Јер је твоје царство и сила и слава у вијекове. Амин.“

  Питање: Да ли је погрешно (или чак можда грешно) изговарати молитву на два различита начина? Какво је Ваше мишљење по питању наведених разлика? Да ли је то уопште битно?

  Унапред захвалан,

  Бојан

  #1421
  tamara.mihaljevic
  Учесник

  Bog ti pomogao, brate.

  Taj deo sto je dodat kod Mateja je nesto sto su inace pricali jevrejski svestenici na kraju molitve, tako sam negde procitala, a ne dio molitve Oce nas.

  Druga razlika na koju mislis je ‘danas’ i ‘svaki dan’?

  Ne moze biti greh da se molimo jednom ili drugom verzijom molitve zbog par reci, jer je isto to prevedeno na srpski i na razne druge jezike kako se hriscanstvo sirilo i imamo u prevodima ostalih molitvi razlicite izraze (pogledaj samo molitvenik neki i psalmi imaju razliciti prevod nekih izraza). Jedino je noviji prevod, cini mi se, laksi i razumljiviji, ali daleko od toga da ima kakve stete od koriscenja starijeg izdanja i biblije i molitvenika.

   

  Svako dobro,

  Tamara

Гледање 1 чланка - 1 до 2 (од 2 укупно)
 • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.