НАСЛОВНА » ПРАВИЛА РАДА И ВРЕДНОСТИ ФОРУМА ПРАВОСЛАВНИХ РОДИТЕЉА

ПРАВИЛА РАДА И ВРЕДНОСТИ ФОРУМА ПРАВОСЛАВНИХ РОДИТЕЉА

← Повратак на пријављивање на Форум православних родитеља

 

Форум православних родитеља је настао са циљем да се окупе православне особе које теже да свој брак и породицу одрже на православном путу.

 

Подржавамо дискусије у којима се уважава и поштује саговорник, a које се тичу следећих тема:

* Православног васпитања деце

* Духовног, црквеног и литургијског живота породице

* Практиковања православне вере у породичном контексту – Молитве, Духовно узрастање, Светитељи, Свете Тајне, духовна литература…

* Духовног развоја православних супружника и њихове деце

* Односа православне породице и окружења у коjем живимо

* Развоја православне породице – православним браком, рађањем првог детета, породицама са више деце, породицама са малом децом, школском децом, адолесцентима, породицама са одраслом децом која заснивају сопствене породице, православним браком у средовечном добу, старењем…

* Самохраних православних родитељима – њиховим потешкоћама и тежњама

* Породица са децом која имају посебне потребе

* Брачних парова који се боре са неплодношћу

* Живота православне породице у заједници са широм породицом (бабама, дедама…)

* Друштвеног живота православне породице

 

и многих других које су повезане са главном тематиком овог специфичног Форума – православним браком и породицом.

 

 

ПРАВА ЧЛАНОВА:

 

Као пуноправан члан Форума православних родитеља – ви можете читати и слати поруке.

Можете означити да желите да примате поруке са форума на мејл, а можете се привремено или трајно одјавити са овог Форума.

За све недоумице у погледу начина коришћења својих права, обратите се Модераторима Форума православних родитеља ([email protected]).

 

ПРАВИЛА РАДА ФОРУМА ПРАВОСЛАВНИХ РОДИТЕЉА:

 

* На почетку сваког писма треба „назвати“ Бога тј. поздравити са „Помаже Бог“ или којим другим пригодним хришћанским поздравом.

* Потписујемо се својим крштеним именом, како би чланови овог Форума могли да се помоле једни за друге.

* Држимо се специфичне тематике овог Форума – свака тема коју покренете на Форуму православних родитеља треба да буде повезана са православним браком и породичним животом.

* Пре него што пошаљете своју поруку на овај Форум , препоручујемо вам да је још једном прочитате и размислите о следећим стварима:

* Да ли ћу можда некога повредити нечиме што сам написао у овом писму?

* Да ли можда неког оговарам у њему?

Ако је одговор „да“, онда или преправите то или га немојте послати. (Ово НИЈЕ намера да се сузбију живе дебате или неслагања, већ је у питању предострожност да се чланови Форума православних родитеља заштите од непотребно оштрих речи.)

 

* Предлажемо вам да НЕ КОРИСТИТЕ ВЕЛИКА СЛОВА У КОНТИНУИТЕТУ – јер то може деловати као да неко ВИЧЕ, односно ВРШИ ПРИТИСАК.

 

* Форум православних родитеља ће радо прихватити здрав хумор и анегдоте које су у складу са нашим правилима и темом овог Форума.

* Ми поштујемо све јурисдикције Православне Цркве, тако да је строго забрањено непристојно се изражавати о свештеним лицима било које Православне Цркве или их на непримерен начин критиковати.

* Такође, није дозвољено оговарање или лоше изражавање о било ком другом интернет форуму.

* Уколико сте имали сукобе са неким чланом пре учлањивања на овај Форум, није дозвољено да то непријатељство преносите овде.

* Строго су забрањени: богохуљење, „доливање уља на ватру“, напади на личност, изношење „прљавог веша“, манипулативне и провокативне поруке.

* Неопходно је да се једни према другима опходимо са љубављу, поштовањем и разумевањем.

Дискусије на Форуму православних родитеља се воде у духу разума, љубави и смирења.

* Подржавамо сваки дијалог неслагања све док се води без љутитог тона, а вређања било које врсте су строго забрањена. Ово правило укључује и приватне и-мејлове који се тичу тема са овог Форума.

 

* * *

 

ТЕХНИЧКА ПРАВИЛА ФОРУМА ПРАВОСЛАВНИХ РОДИТЕЉА:

 

* на Форуму православних родитеља се говори српским језиком – тако да уколико прослеђујете неке поруке на енглеском или другом страном језику, молимо вас да преведете или сажето препричате садржај поруке, како би сви чланови били у могућности да разумеју.

* шаљите прилоге у величини до 5 Мегабајта. Уколико желите и имате неке корисне прилоге који су веће „тежине“, предлажемо вам да их закачите на неке од познатих сервера (нпр. rapidshare, esnips и слични) тако да сваки члан може да их одатле скине.

 

 

ПРАВА И ДУЖНОСТИ И ОГРАНИЧЕЊА МОДЕРАТОРА:

 

* Уколико нека тема иде у нежељеном правцу или ако се понавља у недоглед без решења на видику, Модератор може донети одлуку о закључавању или брисању теме.

* Одређена тема о којој се разговара биће затворена и забрањена за даљу дискусију уколико се тим писмима крше правила овог Форума или уколико Модератор закључи да је тема штетна по овај Форум.

* Модератор може проценити да ли на Форуму православних родитеља постоји неадекватно понашање неких чланова – на основу тога, Модератор ће упозорити одређене чланове овог Форума, а у случају даљег грубог кршења правила овог Форума привремено или трајно искључити одређене чланове.

* Модератор овог Форума носи одговорност да се правила поштују колико је год то могуће.

* Кад се појави проблем који се не може решити на прави начин, Модератор може тражити савет од одређеног свештеног лица или се може јавно обратити свим члановима овог Форума, који са своје стране имају одговорност да се одазову позиву.

* Модератор има право да допуњава и мења правила Форума православних родитеља ако процени да постојећа правила нису адекватна за функционисање овог Форума. Чланови могу указати Модератору на то која правила треба допунити или променити, а могу и предложити измене.

* Рад Модератора се налази под директним надзором свештеника из Уредништва сајта. Уколико чланови нису задовољни радом Модератора, могу своје жалбе предочити надлежном свештенику (протојереј-ставрофор Душан Колунџић) који има ингеренције да смени Модератора или коригује његове поступке.

 

 

Неке од дефиниција:

 

Стављати уље на ватру“ – провокативне поруке; изразити свој став у намерно претераном облику, најчешће у погрдном смислу са циљем да започне свађу, без обзира да ли је писмо послато као одговор на нечију поруку или независно од тога. Овакве поруке су обично саркастичне, грубе и ничим изазване.

Богохуљење – разговор о Богу или о светињама који садржи презир, вређање или недостатак поштовања. Овде могу спадати шале о Богу, светима, рају итд. (Оно што је можда некоме смешно, НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ да је и осталима…Не дозволимо да на овај начин увредимо сестру или брата у Христу)

Манипулативне поруке – када неко пошаље „запаљиве“, провокативне и узнемирујуће поруке са циљем да узнемири чланове Листе, закува проблем, узурпира Листу и спречи нормално функционисање Листе. То је овде забрањено.

Напади на личност – Напади на личност такође нису дозвољени. Ту спада и слање приватне преписке на овај Форум без одобрења особе која је приватну поруку или имејл послала. Ако се неки члан упусти у овакву врсту понашања, добиће једну опомену, а ако се исто понашање настави – биће трајно искључен са овог Форума.

 

* * *

 

Ако верујете да сте добили провокативну поруку  од неког члана овог Форума – због нечега што сте написали или одговорили на овом Форуму – можете тражити интервенцију Модератора, који ће генерално прегледати која је тема/преписка у питању – и по потреби интервенисати.

 

Ако правила овог Форума буду прекршена, Модератор ће предузети мере које сматра за одговарајуће за дати случај.

Опомене и искључивање са Форума православних родитеља се везују за особу, а не за налог на сајту. На пример, ако члан има више корисничких налога и суспендован му је један од њих – суспендовани су му сви. Такође, ако особа има једно или више упозорења (нпр. за провокативне поруке) под различитим налозима, они се збрајају за крајњи исход у забрањивању. Што се одјављивања или поновног пријављивања под новим/другим и-мејлом тиче, Модератор такође може, сходно реченоме, забранити и тај нови налог.

 

Уредништво сајта Светосавље

 

Модератори Листе православних родитеља:

Велинка Станковић

Мирко Митровић

Марко Спасеновић

Сања Станковић

 

← Повратак на пријављивање на Форум православних родитеља