НАСЛОВНА » Псалтир и молитва за упокојене

Псалтир и молитва за упокојене

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Псалтир и молитва за упокојене

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #3426
  nina.nina
  Учесник

   Помаже Бог

   Имам једну информацију – недоумицу и не знам да ли је ријеч о сујевјерју.

   Да ли молитве за упокојене (читање Псалтира за упокојене са молитвом на свакој слави уз помињање имена упокојених), могу да се читају по ноћи. Мене су, некад давно, упозорили да читање молитве за упокојене не би требало да буде навече јер су јака искушења поготово за људе који су мирјани.

   Да ли треба да се суздржавам од вечерњег и ноћног читања псалтира за упокојене?

   Хвала свима на одговору и свако добро од Господа.

   #3427

   Бог ти добро дао, сестро.

   Чуо сам да у граду у коме живим има једно 20-ак мирјана који читају Псалтир свакодневно већ годинама.  Претпостављам да многи од њих читају Псалтир увече.

   Почни ти да читаш Псалтир ноћу па ако наиђу јача искушења – пређи да читаш по дану?  Оци препоручују ноћну молитву, али – битно је да читаш.

   Златоусти каже да је боље сунце да престане да излази него да се престане читати Псалтир. А наш св. Сава је установио да се у карејској испосници на Светој Гори свакога дана прочита цио Псалтир.

   Псалтир не остављај.

   #3428
   nina.nina
   Учесник

    Хвала на одговору

    Слава Богу, читам га већ дуже вријеме ујутру али налети ми моменат када ми буде баш нека гужва, хаотичан дан. Искуство ме је научило ако прескочим дан и стигне ноћ, прескочим и други па и трећи …. и ето ти дуже паузе – нечастивог работа. Нервирам саму себе са тим паузама. Желим да избјегнем паузу. Читала сам га и у току ноћи али без помињања упокојених али желим да их помињем.

    Неке баке, богомљке, су ми давно рекле да је читање за упокојене увече заиста тешко и да су јака искушења а ја себе не сматрам неким ко би то могао да изнесе. Бојим се да би доживјела велики залет па кад би пала да би устајање у молитвеном смислу било тешко. Понесе молитва током ноћи, благодат огромна па онда кад паднем не могу да се молим мјесец дана и то ми јако смета и не знам зашто је то тако. Ноћ је дивна у молотвеном смислу али касније тешка кад обори. Никада нисам спомињала упокијене у току ноћи.

    Мој проблем је, у суштини, борба са тим паузама и ометањем нечастивог да свакодневно, ујутру прије свих активности читам псалтир.

    Слава Богу, кућа је пуна и идем на посао а моменат за самоћу, мир и молитву тог типа имама рано ујутру или касно навече.

   Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
   • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.