Home » ПРАВИЛА ИНТЕРНЕТ ФОРУМА „СВЕТОСАВЉЕ“

ПРАВИЛА ИНТЕРНЕТ ФОРУМА „СВЕТОСАВЉЕ“

← Повратак на регистрацију

 

 

Мисија, организација и основна правила

 1. Форум „Светосавље” служи учењу, утврђивању и ширењу Православне вере међу члановима. На форуму се размењују душекорисне информације и воде хришћански разговори у духу међусобне љубави и поштовања.
 2. Покровитељ форума Светосавље је Свети Сава – први архиепископ српски. Празник преноса моштију Светог Саве, који Света Црква прославља 6/19. маја, прославља се као крсно име, Слава, сајта svetosavlje.org.
 3. Појам „светосавље” треба првенствено разумети као Православно хришћанство српског стила и искуства. Строго је забрањено ширење мржње према другим народима и етнофилетизам.
 4. Инославни гости и атеисти не могу бити чланови форума.
 5. У пријаву за чланство на форуму потребно је уписати крштено име и презиме. Није допуштена употреба надимака и псеудонима. Уредништво задржава право да провери идентитет члана форума те, уколико се испостави да се члан лажно представљао, може га искључити.
 6. Чланови на форуму Светосавље могу представљати само себе и износити своје мишљење.
 7. Надзор свих активности на овом форуму врши Уредништво сајта коме председава свештено лице. Форум није цензурисан, већ га воде модератори које поставља Уредништво. Уредништво такође доноси правила и решава све специфичне ситуације које њима нису обухваћене.

 

Услови коришћења

 1. Чланови овог форума могу да читају и шаљу поруке као и да покрећу нове теме.
 2. Улога сваког члана форума јасно је дефинисана и наведена испод имена члана (на пример: уредник, модератор, члан итд.).
 3. Чланови форума се могу приватно међусобно дописивати.
 4. Неопходно је да се чланови једни према другима опходе са љубављу, поштовањем и разумевањем. Дискусије на овом форуму се воде у духу разума, љубави и хришћанског смирења.
 5. Званични језик форума „Светосавље” је српски. Није корисна употреба других језика у размени порука, јер сви чланови не могу подједнако течно и јасно да изразе своје мисли на страном језику. Дозвољено је навођење веза ка страницама на страном језику при чему је пожељно да члан преведе или сажето преприча поменути садржај како би сви чланови могли да га разумеју. На форуму је пожељно писати ћирилицом.
 6. Поруке се започињу прикладним Православним поздравом (на пример „Помаже Бог“) и потписују крштеним именом како би чланови овог форума могли да се помоле једни за друге.
 7. Строго су забрањени вређање других чланова, „доливање уља на ватру“, напади на личност, изношење „прљавог веша“, слање манипулативних и провокативних порука, наношење штете угледу и поверењу у СПЦ и Светог Саву – нашег заштитника пред Богом. Посебно строго је забрањено богохуљење, коришћење хулних речи (псовки) и вулгарно изражавање. Чланови су дужни да се уздржавају од ширења непроверених и лажних информација, цинизма, лицемерја, и сличног.
 8. Дозвољено је разматрање савремених црквених тема (као што су екуменизам, питање календара, аутокефалност и слично) и изношење мишљења које се не мора нужно слагати са ставом СПЦ, све док се поруке образлажу на хришћански пристојан начин и са љубављу.
 9. Непожељно је коришћење великих слова у континуитету, јер то може деловати као да неко виче, односно врши притисак на саговорнике.
 10. Чланови који у својој преписци не поштују правила или не показују поштовање према Цркви, свештенству и својим ближњима, прво ће бити опоменути, а ако истрајавају у свом непоштовању биће искључени са форума, као што и Свето Писмо каже: „Ако ли ти згрјеши брат твој, иди и покарај га насамо; ако те послуша, добио си брата својега. Ако ли те не послуша, узми са собом још једнога или двојицу да на устима два или три свједока остане свака ријеч. Ако ли њих не послуша, кажи Цркви; а ако ли не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац и цариник.” (Матеј, 18, 15-17)

 

Техничка правила

 1. Посредничко слање порука није дозвољено.
 2. Како би се предупредиле многоглагољивост и нескромност, препоручује се и следеће:
  a) да се број порука по члану ограничи на 2-3 дневно по теми;
  б) да се у поруци јасно цитирају делови претходне поруке на које се одговара ради избегавања неспоразума;
  в) да се уз поруке не шаљу прилози чија величина прелази пет мегабајта; ако неко жели да пошаље већи додатак, може да га постави на спољни извор и пошаље url адресу ка том додатку (чланови могу да користе на пример www.4shared.com за размену фајлова или imagecompressor.com за смањење слика).
 1. Ако се у поруци наводи текст који потиче из спољног извора, неопходно је јасно навести одакле је текст преузет.
 2. У порукама је дозвољено постављати фотографије, звучне снимке, видео снимке и остале мултимедијалне садржаје уз јасно наведене изворе одакле су преузети.
 3. Забрањено је уз поруке слати прилоге/фајлове са следећим ектензијама: *.exe, *.bat, *.cmd, *.sfx, *.dll, *.inf, *.scf, *.jse, *.ocx, *.reg, *.msi, *.app и сличне фајлове који могу потенцијално да буду штетни.
 4. За све недоумице или питања у вези са преписком чланови се могу обратити модераторима форума преко формулара на насловној страници форума.

 

Права и дужности модератора

 1. Модератори овог форума воде рачуна да се правила поштују. Модератори морају у истим или сличним ситуацијама да поступају на истоветан начин како би се избегле пристрасност и произвољност у примени правила форума.
 2. Уколико се дискусија на некој теми развија у нежељеном правцу или ако се понавља унедоглед и без решења на видику, модератор може донети одлуку о закључавању или брисању теме. Модератор мора да наведе разлог зашто одређену тему закључава или брише.
 3. Модератор може проценити да ли на форуму постоји неадекватно понашање неких чланова. На основу тога, модератор ће упозорити прекршиоце, а у случају даљег грубог кршења правила форума привремено или трајно искључити одређене чланове. Модератор мора да образложи зашто је одређени члан опоменут или искључен.
 4. Ако се појави проблем који се не може адекватно решити, модератор може тражити савет од одређеног свештеног лица или се може јавно обратити свим члановима форума који имају одговорност да се одазову таквом позиву.
 5. Уредништво има право да допуњава и мења правила форума ако процени да постојећа правила нису адекватна за будуће функционисање форума. Чланови могу указати модератору која правила треба допунити или променити, а могу и предложити измене.
 6. Рад модератора је под директним надзором свештеника из Уредништва сајта. Уколико чланови нису задовољни радом модератора, могу своје жалбе предочити надлежном свештенику који има ингеренције да смени модератора или коригује његове поступке.

 

Заштита права чланова

 1. Ако члан верује је добио провокативну јавну или приватну поруку од другог члана форума, због нечега што је написао или одговорио на форуму, члан може да тражи интервенцију модератора који ће прегледати која је тема/преписка у питању, или ће прегледати прослеђену проблематичну приватну поруку, и по потреби интервенисати.

 

Одабране дефиниције појмова коришћених у овим правилима

 • Посредничкo слање порука – Особа која није члан форума шаље поруку члану форума како би је он проследио.
 • Доливати уље на ватру – Изразити свој став у намерно претераном облику, најчешће у погрдном смислу са циљем да се започне свађа, без обзира да ли је порука послата као одговор или независно од тога. Овакве поруке су обично саркастичне, грубе и ничим изазване.
 • Богохуљење – Разговор о Богу или о светињама који садржи презир, вређање или недостатак поштовања. Овде спадају шале о Богу, светима, рају итд. Оно што је можда некоме смешно, не мора да значи да је и осталима… На овај начин може да се увреди брат или сестра у Христу.
 • Манипулативне поруке – Када неко пошаље „запаљиве“, провокативне и узнемирујуће поруке са циљем да узнемири чланове форума, закува проблем, узурпира форум и спречи његово нормално функционисање.
 • Напади на личност – Овде спадају етикетирање особе у комуникацији, омаловажавање личности, понижавање, потцењивање, исмевање итд.

 

Напомена: Последња измена унета 14/27. јануара 2020. године.

 

Молитвама Светог Саве, Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј нас грешне. Амин!

 

 

← Повратак на регистрацију