НАСЛОВНА » Mlijeko u prahu – Slavski kolači

Mlijeko u prahu – Slavski kolači

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Mlijeko u prahu – Slavski kolači

Гледање 1 чланака - 1 до 5 (од 5 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #2964
  Aleksandra Marković
  Учесник

   Pomaže Bog svima!

   Ne zamjerite mi na ovoj temi. Od skoro sam počela da pravim slavske kolače (posne) i da prodajem, a i sama slavim posnu Slavu. Ne želim sada da se dotičem Posta jer većina nas zna kako pravilno treba postiti ali me u veliku zabunu dovodi ovo čuveno mlijeko u prahu koje se koristi za razne kolače. Jedan Sveštenik kaže da je posno, drugi da nije tako da više ni sama ne znam. Ne želim neko da na posnu Slavu koristi nešto što nije posno. Taj neko možda neće ni znati šta ima u tome kolaču ali ja želim da je moja savjest čista. Molim za odgovor da li je posno ili ne!???

   #2965
   Srdjan
   Учесник

    Бог ти помогао, сестро Александра!

    Питај свог парохијског свештеника, па како ти он каже тако и прихвати.

    Свако добро,

    Срђан

     

    #2966
    Aleksandra Marković
    Учесник

     Бог ти помогао, сестро Александра!

     Питај свог парохијског свештеника, па како ти он каже тако и прихвати.

     Свако добро,

     Срђан

      

     Pitala ja njega i kada se stavlja 40 dana upokojenom. Pa mi kaže da se računa odmah od dana kada je preminuo a to je bilo 20h. Drugi Sveštenik i ostali kažu da se crkveni dan računa do 16h…

     #2967
     Ljilja
     Учесник

      Draga sedtro Aleksandra

      Drago mi je sto si postena.

      Mleko u prahu se dobija od mleka i uvek je masno (zivotinjskog porekla). Danas postoje razni beli prahovi pod nazivom mleko, koji veze sa mlekom nemaju. Zato je vazno da te prahove kupujes od pouzdanih proizvodjaca, koji su duzni da na kesici, dzaku ili bilo kom pakovanju napisu sirovinski sastav. Ako u sastavu nema nijednog sastojka zivotinjskog porekla, onda je „mleko u prahu“ posno. U suprotnom nije posno, pa ce i bilo koji kolac u koji ga stavis uciniti masnim.

      Svako dobro. Ljilja

      #2968
      Bodin Kravljanac
      Учесник

       Драга сестро Александра,

       сестра Љиља је већ дала одговор. Пошто је ово често питање, за оне који не знају: млеко у праху је дехидрирано (исушено), најчешће и ,,обрано“ (одстрањен му је проценат млечних масти и-или киселине). Затим се то млеко у праху поново хидрира (додаје вода) и добија млеко које пијемо деценијама уназад. Тако се спушта са 3,5% млечне масти на 2,8% и ниже. Дакле, то је млеко – нема никакве разлике. Проблем ове теме код нас настао је због тога што стране корпорације држе већину наших млекара још од ере приватизације (Имлек, итд.) и они скидају хранљиве материје из нашег млека и шаљу их у иностранство (угл. Енглеску), а нама остаје шта остаје. У последње време су Сорош и екипа постали толико безобразни, да је овај бућкуриш који ми зовемо ,,млеко“ постао незапамћено бедног квалитета и почело је о томе јавно да се прича. Али, то је и даље млеко.

       Испробајте млеко од бадема у колачима. Прави се релативно лако: оставе се бадеми да одстоје у води 24 часа, да би изашле алкалије из њих, потом се осуше и онда самељу у блендеру у у просеку отприлике 4 пута више воде (која се додаје постепено) него бадема, гледано по грамажи. Може и више и мање воде, какву ко воли густину. Потом се процеди у фином ситу или гази и додају зачини по укусу. Неко остатак од цеђења поново меље са водом и поново цеди.

      Гледање 1 чланака - 1 до 5 (од 5 укупно)
      • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.