НАСЛОВНА » Akatist za ljubav

Akatist za ljubav

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Akatist za ljubav

Гледање 1 чланака - 1 до 15 (од 17 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #3070
  talicni67
  Учесник

   Biću kratak. Žena sa kojom sam bio u vezi do pre 3 meseca rešila je da prekine sve zbog moje greške. Naime, zapostavio sam je zbog učenja 3D programa na računaru. Nisam to uradio svesno, već iz želje da naučim veštinu kojom bih mogao da zaradim novac, pošto nisam u to vreme imao posao. Vremenom smo manje komunicirali zbog moje posvećenosti učenju i jednog dana mi je rekla da me više ne voli. Kroz razgovor sam video da se dosta gorčine skupilo u njoj, alii da njenu odluku o prekidu veze teško šta može preobratiti. Sada normalno komuniciramo, smejemo se, gledamo tv zajedno(njene noge su preko mojih butina), odlazimo kod njenih roditelja. Kada ustanemo ujutru zbog odlaska naposao, dođe u sobu sa Tozom(naš mačak) u naručju i onda mazimo Tozu na krevetu zajedno dok je držim oko struka. Govori „naša soba“, „naša kuhinja“, odlazimo u kupovinu zajedno….Ima još situacija gde bi nekome neupućenom izgledalo normalno, ali nije. Ima situacija gde zna da viče i besni zbog benignih stvari, pa mi se posle izvinjava. Njena želja je da bude sama kako bi povratila mir i videla da li joj nedostajem. U međuvremenu okrenuo sam se crkvi, počeo da postim sredom i petkom, krenuo redovno na liturgiju, ispovedio se, čitam jutarnju i večernju molitvu, kao i psalme i sve to će biti moj način života dok me ima, a ne trenutni izbor. Rekla mi je više puta kako vidi da sam se promenio u ponašanju, ali njena odluka je ista. Molim se ujutru, uveče i dok sam na poslu Gospodu za ljubav njenu. Interesuje me, da li čitanjem akatista i kojih mogu da pomognem da se celokupna situacija popravi?

    

   Unapred zahvalan,

   Milan

    

   #3071
   Ljilja
   Учесник

    Dragi Talicni brate

    Mada nije vezano za pitanje, moze biti vezano za temu.

    Da li ovi 67 znaci da si 67-o godiste? Ako da, koje godiste je zena sa kojom zivis?

    Ljilja

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #3073
    talicni67
    Учесник

     Da Ljiljo, broj 67 znači da sam to godište. Marija je 79 godište, mada, mi nismo nikada imali problem zbog razlike u godinama. Ako na to misliš kada me pitaš koje je godište.

      

     Svako dobro od Boga,

     Milan

     #3078

     Помаже Бог, брате Милане!

     Чудно је то – „решила је да прекине све“, а ви сте тјелесно прилично блиски и живите у истом простору.  Шта је то она прекинула?

     Нема молитве којом ћеш утицати на њену љубав.  У нашој вјери не може се молити да те заволи неко ко те не воли, јер би то био напад на његову/њену слободу.  Можеш само свој живот преобратити – искрено је волети иако она тебе не воли (ако те не воли), без интереса, па чак и бити потпуно спреман да се разиђете (да те она остави).  То мало људи може да учини (ја први не могу, увијек остаје дио мојег ега и жеље за посједовањем), али Бог награђује искрени труд, на начин којег Он види као најбољи за твоје спасење.

     На основу реченог закључујем да у њој има прилично себичности – одговара јој да има неког крај себе, али тебе испитује и гледа да ли сада може да има неку корист од тебе (материјалну или душвну, изгледа да о духовној страни не мари или уопште не зна да постоји).

     Прошао сам у животу сличну ситуацију.  Био бих према њој искрен „до пања“ и питао је да ли ме воли.  Ако је „не“, одмах бих учинио све што треба да се (са што мање бола) растанемо.  Ако каже „да“, одлучујуће питање је „шта је спремна да учини, тј. да нешто своје значајно жртвује за мене?“.

     Ако тако нешто не постоји (или је мало и безначајно), растанак је твој једини пут, јер у супротном биће само све више бола и међусобног оптуживања.  Ако каже да је спремна да живи у истинској љубави, онда радите на томе.

     Шта год да се деси, покажи да ти њу волиш и (тајно) чини нешто за њену душу, до краја свог живота – молитву, милостињу у њено име, помоћ њој за коју она не зна,…

     Свако добро од Господа!

     Број корисника који су захвалили аутору: 2
     #3079

     (Додатак)

     И шта то значи да сте били „у вези“?  У хришћанском погледу на живот и брак не постоји „веза“, већ само законити брак, благословен Богом, у којем су обоје свјесни своје одговорности за Спасење.

     Свака „веза“ у данашњем смислу (и раширеној пракси) је заправо избјегавање своје одговорности за себе и супружника/цу.  Можда је управо у томе и кључни узрок вашег разиласка.

     Свако добро од Господа!

     Број корисника који су захвалили аутору: 2
     #3080
     tomislav.dackovic
     Учесник

      Бог ти добро дао, „талични Томе“! 🙂

      Увек ме растужи кад се љубав извитопери у нељубав.
      Знам тај осећај, кад си одбачен од особе према којој имаш душу отворену.
      Кад кажем „душу“, мислим на – мисли, вољу и осећања.

      Не знам како бих ти помогао, али знам (као и ти) Ко ти може
      помоћи и то на теби и нама – неочекиване начине.
      Бог Свемогући пажљиво слуша сваки твој уздах!

      Знаш, „сви који желе да живе побожно у Христу Исусу – биће гоњени“
      пише Апостол Павле светом Тимотеју, и ово што се теби
      догађа, јесу „кише … ветрови … бујице“ (Мат. 7,24-25)
      које атакују да сруше твоју побожност.

      Не дај се, брате! Многи се Богу моле за тебе,
      и њихове молитве – ти живиш!

      Тома

       

       

       

       

      Број корисника који су захвалили аутору: 1
      #3082
      talicni67
      Учесник

       Bog ti pomogao brate Milorade,

        

       Da odgovorim na tvoja pitanja. Tek u vremenu koje je prošlo shvatio sam mnogo toga. Ono što mi promaklo a šta sam naknadno shvatio uz pomoć oca Miloša Vesina, jeste, da je ona htela samo nekog ko bi bio po njenoj volji, a da smo bili u vezi 2 godine jer se nadala da će se nešto promeniti u tom smeru. To mi je na kraju i priznala, ne tako eksplicitno kako sam opisao, ali je suština ista „hoću nekog koga neću morati da menjam i ko će biti meni sličan. Bez želje za žrtvom, opraštanjem, trpljenjem“.

        

       Dosta toga nisam napisao kako ne bih previše opteretio vas koji ćete čitati tekst, ali da bi mi bilo ko od vas pomogao, ipak moram još toga dodati. Marija dok smo bili u vezi i Marija sadašnja, dve su različite osobe. Sada je to na momente drska, bezobzirna, gorda, samoljubiva osoba koja me zaprepašćuje svime onim što je u njoj, a što je bilo sakriveno protekle 2 godine i sve pod parolom „ja se tako branim da me ne povrediš“. Kada nije ledena kraljica, zna da mi kaže kako je ona udata za mene(isprosio sam je ali nismo stigli do venčanja).

       Zna da legne ujutru pored mene i spusti mi glavu na rame. Kada je pitam zašto je to uradila, odgovor je „onako“.

        

       Zna da kada viče bez razloga krene da se izvinjava, zagrli me i kaže „izvini, ti si veoma dobar i mio čovek, ne zaslužuješ ovo“.

        

       Zna da mi kaže kako sam ja njen muž, ali to kasnije u priči pobija kao moj argument.

        

       Zna da kada je pitam „ko je zaboravio sinoć u kupatila da zatvori prozor“, odgovori sa „ženica“. Ali to i dalje ne menja njen stav da ja trebam otići. Čini mi se da na momente još živi u vremenu kao da smo u vezi, pa se onda trgne i vrati u „normalu“.

        

       Ima toga još, ali mislim da je i ovo dovoljno.

        

       Što se tiče „veze“, to je trebalo da bude krunisano brakom, ali eto, nije još stiglo do toga. Da li će, to je već u Božijim rukama. Ono što činim, jeste kao i od početka da pristupam sa mnogo ljubavi, poštovanja i iskreno. Borim se za ono u šta verujem. Ako je tačno da ljubav uvek pobedi, onda je moje da se molim, volim i dajem sve od sebe a Gospod će me nagraditi ako sam zaslužio.

       #3083
       talicni67
       Учесник

        Hvala brate Tomo,

         

        Borim se kako umem i znam. Ispada da jaka, iskrena i čista ljubav često bude odbačena. Gospod je tu da me vodi, predajem sve u njegove ruke. Molim mu se da se sve ovo završi na najbolji mogući način, jer je volim iskreno, jako i čisto. Da li je to dovoljno, ne znam, ali znam da želim njen život obijiti najlepšim bojama ljubavi.

        Број корисника који су захвалили аутору: 1
        #3086
        talicni67
        Учесник

         Brate Milorade, da dodam i ovo.

          

         „Ne kažem da se nećemo nikada pomiriti, ali sada želim da budem sama i povratim svoj mir ako uspem. A želim da vidim i hoćeš li mi nedostajati“. To su Marijine reči koje su me nagnale da se ovde obratim za pomoć. Ona nije vernik, ne ide na liturgiju, ne posti, nije se ispovedila, ne poštuje sveštenstvo. O tome šta mi je sinoć rekla bolje da ne pišem, jer bi je verovatno mnogi ovde osudili. Mene je skamenila svojim odgovorom, iako znam da nije pobožna.

         #3087

         Брате Милане,

         можемо овдје да паметујемо.  Већина од нас има неко (барем једно, а неки и више) лоше животно искуство са другом/другарицом.  Све три моје везе у животу резултирале су да је жена својим поступцима одлучила да прекине (једна од тих веза била је крунисана и браком).  Из тих искустава извукао сам неке заједничке закључке:

         – поштовати правило и не ступати у тјелесну везу прије брака

         – жену (за)вољети тако да је волиш искрено, тако да љубав остане и ако се веза раскине (ово је најзахтевнији део, пажња!)

         – у вези прије брака што мање уживати у лијепим догађајима, путовањима, дружењима,… Умјесто тога чинити она дјела која чине нешто корисно вама или неком трећем.  Радити конкретне ствари, за које је очекивати да ће бити потребне и у браку;  разговарати реално о вашој будућности;  правити мини планове, са озбиљношћу

         – бити врло одређен у односу;  мушкарац треба да је мушкарац и прије брака, а то значи да буде одговоран, да покаже да је спреман да учини све у заштити породице, да каже да жели да има више дјеце,… а жена да буде жена – смјерна, послушна мужу у случају конфликта, да је спремна да се одрекне бесплодних дружења од прије везе, да је спремна да своју „пословну каријеру“ стави иза породице…

         – бити врло одређен у погледу става према Богу и животу;  то не значи да жена мора да похађа цркву, али значи да ћеш ти похађати и да ћете дјецу васпитати хришћански

         -… (било би тога још)

         Ако „партнерка“ не жели овако, пусти је низ воду њеног живота.  То боли, али краће и мање него да траје у нади, па да експлодира у незадовољству, послије којег ћете се дословце замрзети, или бар нећете подносити једно другог.

         Ниједан мушкарац није позван да „обоји женин живот најлепшим бојама љубави“.  То најчешће значи да је мушкарац слуга женским сујетним жељама, а завршава се засићењем и незадовољством управо жене, која (данашњи тип жене) врло лако може да скрене и окрене се неком „занимљивијем“ мушкарцу.  Могуће је да је твоја Марија већ погледала у некога, а да је ово што се дешава само начин да те што мирније отјера од себе.  Зато се понаша претјерано одбојно.  Провјери ово!

         Ако жена не поштује љубав која долази из ситних, свакодневних мужевљевих дјела и од његове конструктивности у животно важним пословима, значи да нема љубав (осим оне назване „себељубље“).  А љубав се не стиче напрасно за 5 минута, тако да тешко можеш очекивати да ћете наставити на добар начин.  И ово до сада био је привид, а сада је дошло вријеме да се скину тамне наочаре.

         Већ ти превише рекох – вјероватно дјелујем као женомрзац (али нисам, напротив, и сада са 61 годином желим да нађем себи жену!), али сам сигуран у све ово што рекох (не само из личног искуства).

         Молитва је спас за смирење твоје душе, али треба бити и практичан.  Иако смо хришћани, не смијемо бити наивни и глупи, нити затварати очи пред стварношћу.

         С Богом, брате!

         Број корисника који су захвалили аутору: 3
         #3088
         talicni67
         Учесник

          Brate Milorade, hvala na odgovoru i vremenu utrošenom za  pomoć.

           

          Sve ovo što si napisao

           

          – poštovati pravilo i ne stupati u tjelesnu vezu prije braka – ženu (za)voljeti tako da je voliš iskreno, tako da ljubav ostane i ako se veza raskine (ovo je najzahtevniji deo, pažnja!) – u vezi prije braka što manje uživati u lijepim događajima, putovanjima, druženjima,… Umjesto toga činiti ona djela koja čine nešto korisno vama ili nekom trećem. Raditi konkretne stvari, za koje je očekivati da će biti potrebne i u braku; razgovarati realno o vašoj budućnosti; praviti mini planove, sa ozbiljnošću – biti vrlo određen u odnosu; muškarac treba da je muškarac i prije braka, a to znači da bude odgovoran, da pokaže da je spreman da učini sve u zaštiti porodice, da kaže da želi da ima više djece,… a žena da bude žena – smjerna, poslušna mužu u slučaju konflikta, da je spremna da se odrekne besplodnih druženja od prije veze, da je spremna da svoju „poslovnu karijeru“ stavi iza porodice… – biti vrlo određen u pogledu stava prema Bogu i životu; to ne znači da žena mora da pohađa crkvu, ali znači da ćeš ti pohađati i da ćete djecu vaspitati hrišćanski

          važi za neku drugu ženu koja je okrenuta hrišćanskom načinu života. Za Mariju, deo iz himne ljubavi Apostola pavla „Ljubav dugo trpi, blagotvorna je, ljubav ne zavidi, ljubav se ne gordi, ne nadima se, ljubav nikad ne prestaje…“ je crkveno s***e. Za nju ljubav prestaje i nestaje. Jer, da ne prestaje, zašto je nju njen prvi muž varao i da li je trebala da ostane sa njim u braku uprkos toga? Imali smo dijalog oko ovoga i ostali na istim stavovima. Da, i pored toga što mi je sve vreme ponavljala da me voli dva puta više nego ja nju, pokazalo se da je to bio balon od sapunice i da je ona tražila u meni ono što je ona želela da ja imam po njenoj želji.

           

          Što se tiče da li je pogledala u nekog drugog muškarca, znam da nije. Znam je dugo. Ima mnogo toga što govori da nije. Jeste da je samoljubiva, ali je moralna i poštena, ma kako to možda zvučalo čudno. Krivo sedi, pravo besedi.

           

          Videću kako će se sve odvijati. Uz božiju pomoć, trebao bih da tokom ovog meseca odem u inostranstvo, te će tako dobiti mir koji želi. Ali i ja.

           

          Još jednom, hvala na vremenu odvojenom za mene i svako dobro od Boga ti želim.

           

          I da, ne zvučiš kako ženomrzac. Ni jednog trena.

           

          S Bogom brate milorade.

           

           

           

           

          #3095
          Bodin Kravljanac
          Учесник

           Драги брате Милане,

           Za Mariju, deo iz himne ljubavi Apostola pavla „Ljubav dugo trpi, blagotvorna je, ljubav ne zavidi, ljubav se ne gordi, ne nadima se, ljubav nikad ne prestaje…“ je crkveno s***e. Za nju ljubav prestaje i nestaje.

           – припази да ти једнога дана ,,не престанеш и не нестанеш“. Твоја изабраница или не схвата шта је љубав или из гордости не жели то да прихвати (савест свакога интуитивно усмерава, без изузетака). Што не мора ништа да значи, а може да буде и пуно тога…

           Не знам какви су вам планови за децу, али, ако их желите, то је најбитнији фактор у овој једначини. Јер није важно да ли она уопште верује у Бога, или не, али је круцијално како ће децу да васпитава. Шта ће сутра бити када деца буду тебе гледала како идеш у цркву, а она им прича како је све то глупост? Или им кажеш: ,,Уздржавајте се пре брака, тако је најбоље“, а она: ,,’Испробајте’ их што више до брака, да се не преварите као ја.“ Ваистину, ако таква буде атмосфера, мораћеш дословно да живиш као светац да би их повукао за собом на прави пут.

           „Ne kažem da se nećemo nikada pomiriti, ali sada želim da budem sama i povratim svoj mir ako uspem. A želim da vidim i hoćeš li mi nedostajati.“

           Шта си јој урадио брате, да мора да ,,поврати свој мир“? То што си се обучавао за нов посао? Делујеш ми као фина, нежна и сталожена особа, а она нимало. Притом не кажем да је лоша особа – то не могу да знам, а и позвани смо сви да тражимо добро у другим људима – јер га увек има.

           Могу једино да ти кажем шта бих сам урадио на твом месту. А то је баш то што она тражи. Јесте ли раскинули? Живите као да сте раскинули. Па ТИ види да ли ТЕБИ одговара тако, или онако, или на трећи начин. А онда ће и она мало да седне, па да крене да размишља о томе. Овако – не мора. Као, слободна је, може да ради шта хоће – а има неко да је мази, да јој је увек ту кад устреба. ,,И тата би, сине…“ Чим женама на културан начин ставиш до знања да ниси њихова играчка, и да не могу да те фортају како им се ћефне – одмах им се брзо све искристалише шта хоће, а шта неће. Ако те воле, угл. буде да све хоће. Ако те не воле, него им треба ,/инсерт рандом_мушкарац’ онда буде да неће – што је фер. И није она нека мачкица да је гладиш и дивиш се њеном крзну, него твоја потенцијална доживотна сапутница. Мораш да поштујеш њене одлуке, док су у разумним оквирима.

           Извини на преслободном тону.

           И имај у виду да је ти, ипак, познајеш, за разлику од нас, и да чак и добрим саветима вероватно треба мало модификација.

           Што се твог оригиналног питања тиче, моли се, пре свега, да се учврсти љубав у теби (а у њој како она жели), и да вам се обома да мудрости да донесете праве одлуке, какве год биле. Имаш и молитву ,,За помирење оних који су у завади или непријатељству“, лако се налази на интернету или у скоро сваком молитвенику, а односи се и на ваш случај, иако нисте заиста у завади, јер је то молитва за смирење страсти, т.ј. мир. Како да се помирите, без божанственог мира између вас?

           #3098
           talicni67
           Учесник

            Dragi brate Bodine,

             

            Prvo, hvala ti na vremenu uloženom da bi mi odgovorio. Meni mnogo znači u ovako ošamućenom.

             

            – Ne planiramo decu, jer ja ne mogu da imam decu(Božija volja) a Marija ima sina iz prvog braka koji je zlatno dete.

             

            – I dalje verujem da je Marija dobra osoba, ali sve više naginjem tome da je ipak u meni 3 godine tražila ono što bi ona želela da budem, a  nije prihvatila ono što jesam. To je moj skromni zaključak nakon sati i sati provedenih u razmišljanju, vraćanju kroz misli skoro svakog dana koji smo proveli zajedno i svega što je rekla kao šalu, a u stvari je bio znak za upozorenje koji sam ignorisao vođen ljubavlju. Te 3 godina me je volela(možda i stvarno jeste da ne grešim dušu bez potrebe) „duplo više nego ja nju“, te se ta i takva ljubav ugasila kao šibica na vetru zarad moje greške što sam je zapostavio zbog računara i učenja. Meni to nije baš jasno, ali ok.

             

            Još nešto ima što je zanimljivo, ili može biti. Pre oko godinu dana otišla je u crkvu da moli Boga da mi da pameti. Kada sam joj pre 3 dana rekao da Bog nije džuboks i da je samo potrebno da uđeš u crkvu, upališ sveću i poželiš želju, te ti se želja ispuni  nakon izlaska iz crkve. Između setve(molitve) i žetve(ispunjenja molitve ako je na korist) postoji vreme koje mora proći. Njena želja je ispunjena, jer sam shvatio grešku i ispravio je. Jeste da je prošlo godinu dana,ali je vredelo. Nakon toga, rekla mi je mrtva hladna „Onda se ti oženi sa tim tvojim Bogom kada imaš toliko vremena za čekanje“. BAM. Zakucala me za pod. Bukvalno. Dobrih 10  sekundi nisam znao šta da joj odgovorim. Kao što nju sadašnju i nju pređašnju ne mogu ničim da povežem. Ovo možda i nije lepo što pišem, ali svako ko želi da mi pomogne, mora znati činjenice.

             

            – Trebao bih ako Bog da da tokom ovog ili početkom sledećeg meseca odem za inostranstvo, te će tako dobiti prostor koji joj treba. A i ja takođe. Sada, ona kada dođe kući nakon prenapornog dana dočeka je večera, topla voda u bojleru, čista kuća, oprani sudovi nakon večere, topla reč i dobrodošlica kada se vraća sa posla, isto tako i kada odlazi ujutru na posao, ispratim je svako jutro. Ono što je do mene, uradio sam. Čista mi je savest i to mi je važno. Kolega sa posla stalno ponavlja „Laki, ona nije svesna koliko ćeš ti njoj nedostajati“. Nisam baš uveren u to, ali to je na Bogu da odredi. Ne na nama.

             

            – Nemoj se izvinjavati nego slobodno piši. Mekim rečima se ništa ne postiže. Volim i poštujem iskrenost. Hvala još jednom na izdvojenom vremenu.

            #3103
            Ljilja
            Учесник

             Dragi brate Milane

             Mada mi mnogo toga nije jasno:

             Da li si zaposlen (pominjes kolegu, ali docekujes Mariju), u cijem stanu zivite, kako delite troskove..

             Ipak mi se cini da ste i ti i Marija dobri ljudi i da se jos uvek volite.

             Kad si saznao da se molila da se dozoves pameti trebao si da je pitas sta je to sto ti radis, a ona misli da nije pametno i da moze da unisti nesto vazno, a ne da joj se ti koji ovde trazis delotvornu molitvu, izbacis sa dzubokskom.

             Iz Marijinih reci zakljucujem da je nju predhodni muz prekinuo da voli i da je na neki nacin bila ostavljena.

             Ona nije srebroljubiva, sto nije tako cesto, voli te… zanemaruje i sve sto sa sobom donosi razlika od 12 godina… Posto je bila ostavljena i zelela da joj se to ne ponovi, to sto je mladja joj je naprotiv ulivalo sigurnost da je ti neces ostaviti.

             A onda, ne samo da si bio opsednut ucenjem i uopste nisi mislio o njoj, bliskosti… vec si joj rekao da ces u inostranstvo. Tad je shvatila da je ostavljena i isla da se moli. Nije moguce da ne shvatas da joj otac nece dati da sina vodi u inostranstvo, niti ce iz pozicije samohrane majke smeti da da otkaz.

             Ovo sada je nesto kao, ne nisi me ostavio nego nesto razmisljam sta zelim.

             To sto ti govori u besu vezi macku o rep, bes je znak da uopste nije ravnodusna vec povredjena. I ona samo zeli da sve bude kao pre, da se volite i da budete zajedno. Zajedno je tu ipak preduslov.

             Nije mi namera da te okrivljujem, vec da obema pomognem, cini mi se da pistoji veliko nerazumevanje izmedju vas.

             Pokusaj da ne trazis njene grehe, vec razumes njene strahove i potrebu za ljubavlju i sigurnoscu.

             Video sa donjeg linka moze biti od koristi.

             Svako dobro obema zelim. Ljilja

             p.s. sa lap topa se moze raditi i online.

             https://www.google.com/search?q=brak+je+podvig+vesin&oq=brak+je+podvig+vesin&aqs=chrome..69i57j33i160l2.10273j0j9&client=ms-android-samsung-ss&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#

             #3106
             talicni67
             Учесник

              Draga sestro Liljo,

               

              Na prvo mestu bih ti se zahvalio na vremenu odvojenom za mene

               

              Da odgovorim na tvoja pitanja kako bi bilo jasnije ono o čemu pišem.

              – Zaposlen sam zadnjih godinu dana, a živimo u Marijinoj kući u Nišu pošto sam ja vojvođanin. Do juna prošle godine živeli smo kao podstanari, pošto je u aprilu prošle godine nasledila stan nakon što su ljudi sa kojima je imala ugovor o doživotnom izdržavanju preminuli. Što se tiče troškova, tu nema deljenja, pošto moja i njena plata idu na isto mesto i svi troškovi se plaćaju sa „iste gomile“.

              – Marija je dobra žena i volim je svom dubinom moga srca. Bar je bila takva dok se nije odlučila da prekine sve. Nakon toga, ona je osoba koju ja ne poznajem. Mnogo gordosti, bezobrazluka, drskosti, samoljublja i kao da se trudi da me povredi kroz reči kada god to želi. Ono što meni nije jasno i ne mogu da pojmi jeste, kako je moguće da velika ljubav nestane preko noći? Iako se zaklinjala u svoju ljubav da zadnjeg dana dok nije odlučila da prekine sve, konstantno sam slušao kako govori „ja tebe volim duplo više nego ti mene“. Prota Miloš Vesin je govorio da ljubav ne nestaje tek tako, ali, ako dođe do toga, onda nas taj neko i nije voleo, već je voleo svoju predstavu o tome kako mi treba da izgledamo i koje osobine treba da pronosimo sobom kroz ovaj svet.

              – Mariju je prošli muž povredio emotivno. Mislim da koren njenog ponašanja leži u prvom braku. Bar po onome što mi je pričala. Imala je velike traume i to je ostavilo veliki trag na njoj.

              – Nisam rekao Ljiljo Mariji da ću ići u inostranstvo pa da ju je to dodatno navelo da prekine ljubav, već sam na to prisiljen nakon što je došlo do prekida pošto ona želi da bude sama. Negde moram otići, a pošto mi se pružila prilika da odem u inostranstvo, to sam i izabrao kao trenutno odredište. Ne bi Marija ni pristala da ide u inostranstvo i da sam je pitao, niti bih ja išao da nije ovog loma. Marija je molila da mi Bog da pameti pre toga, a sada kada joj je molitva ispunjena ne želi da primi ono za šta se molila.

              -Ne znam da li je ravnodušna prema meni, to je već nagađanje. Pokazaće Gospod i vreme da li je, ili nije. Njen bes o kome pišeš je sada toliko užasan, da je ja ne mogu prepoznati. Njen pogled seče. Ubija. Čim se pojavi neka sitnica koja joj nije po volji, njena reakcija je za mene toliko strana, zapanjujuća, da me sledi. Taj deo njene ličnosti je tako dobro krila, da je nikako ne mogu povezati sa onom Marijom do početka novembra 2022. Očigledno da je njena lepota tokom života naučila mnogo gordosti i samoljublja, a to je sada bukvalno eksplodiralo.
              – Gledao sam skoro sva predavanja oca Miloša Vesina, pa i to pod radnim nazivom „Brak je podvig“.

              Po njenim rečima, ja sam prvi muškarac koji je voli duboko, iskreno i jako. Prvi muškarac koji je poštuje kao ženu, koji je spreman za najveće žrtve, na najveća dela. Drugarica se hvalila kako sam divan i dobar u svakom pogledu. Čak i sada stoji iza toga, ali sve to nije dovoljno. Kada sam joj je rekao da sam spreman i da poginem kako bih je zaštitio ako se nekada desi takva situacija tokom života, sklonila me rukom u stranu i rekla mi bez ikakve emocije „ma, važi“. Gledajući predavanja prote Miloša Vesina, oca Peđe Popovića, ali i pored svoga iskustva dolazim do zaključka da ono što je Marija pokazala nije bila ljubav, već zaljubljenost. U meni je tražila one osobine koje bi ona želela da imam i da pronosim svetom. Kada to nije našla, prekinula je sve. Ljubav ide uz reč večnost. Ljubav je žrtva. Rekla mi je u novembru da je ona odmah shvatila da ja nisam ono što njoj treba, ali se nadala kako će se to promeniti. Nije me volela sa onim što ja jesam, već je kroz šalu ili potpuno ozbiljna ukazivala na ono što joj smeta, a što sam ja vremenom korigovao.

              Na početku veze rekla mi je da sam ja onaj sa kime se završava njena potraga za ljubavlju. Međutim i to je bila još jedna od fraza koju je upotrebila a da je ničim nije potkrepila. Na kraju se i pokazalo da je samo reč.

              Nakon što je došlo do prekida, dosta puta joj se otelo da mi kaže kako sam ja njen muž, ili ona moja žena, ali je to kasnije vrlo hrabro poricala, ili prelazila na drugu temu. Dešava joj se u trenucima slabosti da me zagrli, da ujutru nakon buđenja pruži ruku da me potraži u krevetu i dodirne. Često mi tepa kao da je sve ok. Znam da nije, a sve to objašnjava željom kako želi da bude sve normalno dok ne odem.

              Moje jedino sagrešenje jeste to što sam je zapostavio tokom tog dužeg perioda. Nikada rekao ružnu reč. Nikada digao ruku na nju. Nikada odlazio u kafanu, kladionice ili flertovao sa drugim ženama. Nikada bio pijan. Nikada potrošio platu samoživo na nešto što bi meni trebalo. Gledao sam u nju kao u sunce živo.

              Ne želim da je krivim, niti da je optužujem. Nigde nas to neće odvesti. Hoću da je izlečim ljubavlju. Ako je to moguće.

             Гледање 1 чланака - 1 до 15 (од 17 укупно)
             • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.