НАСЛОВНА » Zašto je meditacija loša?

Zašto je meditacija loša?

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Zašto je meditacija loša?

Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #2987
  Helena Mitrakovic
  Учесник

   Nekoliko sam sveštenika pitala o meditaciji i sve što sam dobila jesu odgovori da se to ne bi smjelo raditi i da je opasno. Svi su okolišali i niko nije imao konkretan odgovor zašto mi kao Hrišćani ili kao Srbi „ne smijemo“ meditirati. Dakle, ako je po našim shvatanjima meditacija nešto loše, ili je to povezivanje sa nekim lošim silama, da li to znači da je čitav Budizam zapravo loša religija, jer njihova vjera propovjeda meditaciju? Kada sam razgovarala sa nekim Hrišćanima u Americi smijali su se kada sam spomenula da naši sveštenici ne odobravaju meditaciju i još su rekli kako je, po onome čemu su oni naučeni, čak i Isus meditirao. Iskreno nikad nisam to pokušala jer sam se vodila pravilima crkve, ali bih isto željela da dobijem odgovor i da konačno i sama znam zašto je meditacija loša kada je mnogi religiozni ljudi hvale. Molila bih za konkretan odgovor. Hvala.

   #2988
   ivo.vatovic
   Учесник

    Драга Хелена,

    Ствар око медитације, јоге и свих тих источних менталних гимнастика је проста. Од Адамовог пада до данас се води борба за обнову заједнице Бога и човека. Прародитељским грехом човек је дао „право“ демонским силама да делују на њега и да га држе у стању одвојености од Творца.
    Постоји само једна реалност где Бог из љубави према свом створењу, круни свег створеног, човеку, све устројава да би Му се човек вратио у наручје не нарушавајући његову слободну вољу док Сатана из мржње према Богу,а и према човеку јер га Бог воли, чини све да човека одвоји од Бога.

    Сваки човек који одбаци Бога је демонски плен којим Сатана пркоси Богу. Сигуран сам да ти овим ништа ново нисам рекао. Какве везе све ово има са медитацијом?

    Обзиром да постоји само једна реалност … све у овом нашем свету је, или од Бога, или од оног другог. Овде мислим да духовну сферу.
    Хришћанска Црква, Тело Христово, није религија него откровење Бога човеку. Бог је из своје превелике љубави савио небеса и обукао се у човека да би нас призвао себи. На Педесетницу је Духом Светим основана Црква и апостоли и њихови наследници су нам осветлили пут ка Царству Небеском. Све остало, што човека води на другу страну је деловање духова у поднебесју – демона. Кад кажем Тело Христово- Црква ту мислим на Православну Цркву јер тело може бити једно јер је и Глава тог Тела – Христос – један. Значи нема добрих или лоших религија … постоји само Црква – Тело Христово и превара демонских сила. То што ти се амерички „хришћани“ смеју је потпуно нормално јер су и они преварени. Не кажем да су лоши, него преварени.

    И да скратим, Свети Оци Православне Цркве нас уче да се клонимо свега што није од Бога а медитација је продукт једне од религија … ако дрво није добро ни плод не може бити добар.
    Да ли то значи да се ниједан Будиста неће спасити и да ће свако ко се бави медитацијом пропасти? Не, православни Оци уче да се нико ко је научен истини а отишао на другу страну, ако се не покаје, неће спасити. Шта ће бити са онима који нису чули за Христа и живели по својој традицији Оци остављају Богу и ниједан светитељ се није бавио онима ван Цркве јер је Бог рекао … парафразирам … помиловаћу кога помилујем. Значи Бог ће судити онима ван Цркве по њиховој савести и по Својој безграничној љубави. Један светитељ је рекао да не зна шта ће бити са онима ван Цркве али да зна да се нико ко отпадне од Цркве, и не покаје се , неће спасити.

    Ако живиш у Америци и добро владаш енглеским … препоручујем ти јутјуб канал Orthodox Ethos … укуцај meditation, yoga и наћи ћеш много боље објашњење од мог.

    Свако ти добро од Господа желим,

    Иво

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #2990
    Marko
    Учесник

     #2991
     Marko
     Учесник

      https://pravoslavie.ru/srpska/print80737.htm

      Број корисника који су захвалили аутору: 1
     Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
     • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.