Почетна » Вантјелесна оплодња

Вантјелесна оплодња

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Вантјелесна оплодња

Гледање 1 чланака - 1 до 5 (од 5 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1246
  Marko
  Учесник

  Помаже Бог,да питам ваше мишљење о вантјелесној,зна ли неко мишљење Св Порфирија Кавсокаливита,о вантјелесној и друге Оце.Кои је званичан став Српске Цркве,о вантјелесној.

  #1248
  tamara.mihaljevic
  Учесник

  Bog ti pomogao.

  Ne znam zvanicni stav, ali cini mi se vlada misljenje da to nije dobar put ali se svejedno snishodi ljudima. Ono sto je problematicno kod vjestacke oplodnje nije samo vjestacko stvaranje zivota, nego i to sto se uglavnom uzima vise jajnih celija i oplodi, pa cekaju da vide da li ce da ‘krene’ a vracaju mali broj a ne sve, tako da se ostatak oplodjenih celija ‘prospe’.

  Nije svaki slucaj isti ali treba pokusati prvo na druge nacine, ukoliko ima medicinski lek, molitvama, postom, vino sv. Simeona itd. ( https://svetosavlje.org/kako-nabaviti-lozu-sv-simeona/ )

  Naravno, lako je meni pricati kad nisam bila u takvoj situaciji…

  #1250
  Marko
  Учесник

  Хвала ти Велико.

  #1251

  Бог помогао.

  Руска православна црква има специјални документ о савременим питањима. То су ,,Основи социјалне концепције Руске православне цркве“. Код нас је издато као књига у издању издавача Беседа. Следећа два цитата су из те књиге:
  <p class=“MsoNormal“>,,У допустива средства медицинске помоћи спада вештачка оплодња полним ћелијама мужа, јер она не ремети целовитост брачног савеза, суштински се не разликује од природног зачећа и реализује се у контексту супружанских односа.“</p>
  ,,Са православнога становишта, морално су недопустиве и све врсте вантелесне оплодње, које подразумевају припремање, чување и намерно уништавање ‘сувишних’ ембриона. Морална осуда абортуса од стране Цркве управо се и заснива на признавању људског достојанства ембриона.“

  То значи, дозвољава се вештачка оплодња, али се не дозвољава било какво играње са оплођеним ембрионима, јер је сваки ембрион сићушно, али ипак живо дете.

  Нисам био у прилици да ми треба било каква вештачка оплодња, али на основу онога што знам, могу ти рећи следеће. Телесна вештачка оплодња је у реду, јер се полне ћелије мужа убацују у тело жене и зачеће је слично природном. Вантелесна оплодња (иако није проблематична сама по себи) подразумева да се оплоди више јајних ћелија – и тиме створи више мале деце – него што је потребно и могуће да жена изнесе и роди. Ти се ембриони убацују у материцу, па се касније ,,вишак“ одстрањује (што ће рећи, убија). Може се и платити чување тих ембриона вишка, али ем кошта, ем није сигурно да ће моћи да оживе у материци. А вантелесна оплодња само са једном-две оплођеном јајном ћелијом – не обавља се.

  Надам се да нисам закомпликовао објашњење. Али, укратко то значи: телесна вештачка оплодња је у реду, али вантелесна није.

  Број корисника који су захвалили аутору: 1
  #1252
  Marko
  Учесник

  Хвала Велико,сад мије јасније много тога.

Гледање 1 чланака - 1 до 5 (од 5 укупно)
 • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.