НАСЛОВНА » Урош 1.

Урош 1.

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Урош 1.

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #2199
  slobodan.stojicevic
  Учесник

   Христос посреди нас!

   моја Ира пише одредницу краљ „Урош 1.“ за руску православну енциклопедију. И никако не може да нађе житије и кад се слави.

   Дал зна неко нешто о томе?

   И где би могао да се нађе и скине Србљак?

   на нашој страници из библиотеке нешто не ради скидање у ПДФ формату?

   Србљак

    

   ХаџиСлоба

    

   П.С заборавио сам и још нешто: како да се пребацим да ми поруке са форума стижу на пошту? Иво Ватовић ми је рекао да је то сад могуће па ај ко је администратор да ме пребаци, молићу фино.

   #2208
   Tijana
   Учесник

    Поштовани Слободане, уколико мислите на Уроша I Немањића, његову биографију написао је архиепископ Данило II и налази се у оквиру Даниловог зборника (Животи краљева и архиепископа српских). Ово житије је највероватније у свом првобитном облику представљало једну хагиографску целину, односно заједничко житије краља Уроша и краља Драгутина, стога, највећи део се и фокусира на Урошев однос са сином, док мало вести доноси о његовој активности и владавини. Данилов зборник је штампан у издању СКЗ негде крајем осамдесетих година, верујем да га има у библиотекама, пошто за издање новијег датума не знам.
    О датуму прослављања не знам ништа, имам само напомену да је носио монашко име Симон – исто као и Стефан Првовенчани, те га не треба помешати са Преподобним Симоном монахом ког Српска православна црква слави 24. септембра.
    Надам се да Вам је ово било од неке помоћи.
    Свако добро од Бога.

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #2209
    Bodin Kravljanac
    Учесник

     <p>Јест и будет!</p><p>Ако нико овде није сигуран, најједноставније би Вам било да окренете телефоном Сопоћане и да питате тамошње монахе. Евентуално Пиву, јер му се тамо налази рука, али је то у Црној Гори. Ако би неко морао да зна, онда су то они.</p><p>Имам 3 тома ,,Србљака“ и ,,О србљаку“, издање из 70-их, мислим да је Матица Србска. Могу да позајмим или да дам за копирање, ако треба. Написане су ћирилицом, али као транскрипција црквенословенског.</p>

    Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.