НАСЛОВНА » Тетоваже, исповест, повратак на прави пут

Тетоваже, исповест, повратак на прави пут

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Тетоваже, исповест, повратак на прави пут

Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1799
  Сара
  Учесник

   Помаже Бог, браћо и сестре.

   Ја сам једна млада душа која је на путу самоспознаје. Моји родитељи ме нису крстили као бебу али ће се то ускоро променити. Самим тиме, без некога да ме усмери на пут православља, начиних грех који се мени чинио тада ,,нормалним”. Реч је о тетоважи. Желим да се покајем за своје грехе али не знам да ли могу да идем на исповест јер нисам крштена, или да сачекам након крштења?

   Да ли имате нешто да ми предложите поред Светог Писма, где могу да научим када се шта пева, и правила/обичаје које треба следити како у цркви тако и ван ње? Знам неке основне али мислим да то није довољно.

   Верујем да не знам ни упола као ви који ово читате, али сам вољна да учим и да се томе посветим. Сваки савет је добродошао, надам се да ћете имати разумевања у свом срцу за моју ситуацију.

    

    

   #1801

   Pomaže Bog, sestro

   Dok se ne javi neko od bolje upućenih da ti odgovori, neka ti ovaj odgovor bude na utehu.

   Koliko sam shvatio ti si nekrštena i kao takva ti ne možeš pristupati Svetim Tajnama(ispovesti, pričešću…), čak i na Liturgiji ne bi trebalo prisustvovati do kraja, već samo do dela gde djakon govori„ Oglašeni izidjite, niko od oglašenih da ne ostane“ i to samo ako se pripremaš za krštenje, ali to ćeš videti sa sveštenikom, koji bi trebalo da te krsti. Moderna vremena pa se drugačije rasudjuje.

   Tebi nekrštenoj krštenje dodje kao nama krštenima ispovest, jer ti kroz krštenje odbacuješ satanu i njegova dela, a prihvataš Hrista Isusa, Gospoda našeg, i Sveti Duh kroz krštenje te očišćuje od svih grehova tvojih.

   Čuvaj što duže blagodat Božiju koja ti se daje kroz krštenje, jer tad je čovek kao andjeo Božiji očišćen od svakog greha i uticaja satanskog, dok čovek ponovo ne zgreši ponovo svesno ili nesvesno.

   Što se tiče literature, Sveto Pismo obavezno, za početak samo Novi Zavet sa tumačenjem svetih otaca, koje možeš naći na ovom sajtu, i mogla bi psalme da čitaš, jedna katizma dnevno, aod svetih otaca moja preporuka su ruski svetitelji (Sv Teofan Zatvornik, Sv. Jovan Kronštatski, Sv. Ignjatije Brjančininov, Sv. Serafim Sarovski…) u njihovim delima pronadji ono što tebe zanima, a neka njihova dela imaš ovde na sajtu u biblioteci.

   Ako ima neki brat ili sestra neka ispravi ili dopuni ovo pisanije mene grešnoga, a na tvoju utehu.

   Prosti sestro i neka ti Gospod Bog naš da snage i volje da izdržiš na ovom uskom putu koji si izabrala da hodiš ka Carstvu Nebeskom.

   #1806
   Bodin Kravljanac
   Учесник

    Бог ти помогао, драга сестро.

    Бога ми, благо теби, ако ти је тетоважа највећи проблем. Мени сад кад би дошао свештеник и рекао: ,,Хајде да се исповедиш“ – не знам, вала, од чега бих прво кренуо…

    Шалу на страну, није то толико компликовано. Оно што ти треба је катихизис, т.ј. излагање Вере, а овде то можеш наћи, па, свуда, најчешће у рубрикама Основи православља, Богословље св. отаца, Апологетика, итд. Онда читај о исповести и сличним темама, да би сазнала како се лечимо од греха и, теби још важније, како да не упаднемо у њих. Читај, можда, и Поуке старца Пајсија, ту има доста добрих одговора на свакодневне људске ситуације, Лествица је одлична да се чита више пута у различитим животним етапама. Чак су и школски уџбеници пристојни, оно мало што сам прочитао из њих. Брат Предраг ти је дао добар савет, али се пази кад читаш нарочито Стари Завет да не паднеш у прелест (самообману), што се мени једном десило. Ако те интересују обичаји, најлакше је да купиш неку такву књижицу у локалној цркви, обично нису скупе, а ни предуге.

    Најједноставније – читај шта те занима, а после питај људе да ти појасне шта треба. Свако би ти од нас овде гарантовано могао ,,истрести“ по 50 одличних књига, али које теби не значе пуно, а можда би ти биле и досадне. Сећам се кад сам једном другу позајмио неку књигу, познајући га и очекивајући да ће му се допасти – а њему је увод био толико досадан, да је баталио пре него што је стигао до дела због кога сам му је дао.

    #1809
    Сара
    Учесник

     Бог вам помогао браћо,

     Хвала од срца на овим исцрпним одговорима!

      

    Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.