НАСЛОВНА » Свето Причешће

Свето Причешће

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Свето Причешће

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1506
  Анонимни

   Христос Васкрсе!!

   Имам једно питање, уз упорни наговор родитеља и једне сестре приступио сам Светом Причешћу иако сам у току ноћи пио воде, знам да сам отишао неприпремљен, али да ли сада након Светог Причешћа треба осећам кајање и кривицу?

   #1521

   Ваистину васкрсе Господ!

   Ти већ осећаш кајање, јер иначе не би писао ову поруку (да ли ту има и покајања, то ти ваљда знаш). Помало је без везе питати „да ли треба да осећам кајање и кривицу“? Ти кајање или осећаш или не осећаш, то је оно што је у теби, а не у форуму.

   Правила која је Црква поставила треба поштовати, макар била и тако „проста“ као обавеза да се не једе и не пије од поноћи. Треба знати да некада давно међу хришћанима такав „евхаристијски пост“ није постојао. Он је уведен због околности око нас и у нама – опадање вере и млакост у понашању. На тај начин верник бар нешто мало чини ако поштује тај минимални неколико-часовни пост.

   Следећи пут ако прекршиш неко од „најприземнијих“ правила која су задата у припремама за Свето Причешће, ти испуни сва остала правила и стани у ред за Причешће, а када станеш пред Свето Тело и Крв, реци свештенику шта је проблем и учини како ти он каже. А ако се баш осећаш нечисто због преступа, немој приступати Господу, већ искористи могућности које Црква даје – покај се, помери се са места на којем си (учини неки додатни подвиг, за који знаш само ти и Бог), исповеди се и боље се припреми за другу Литургију.

   Као запажање, да кажем још само ово – види се како родитељи и најближи рођаци могу да упропасте човека, а све из „најбољих побуда“ и „љубави“. Како је само истинита Божија реч да, иако треба поштовати оца и матер да би нам добро било у животу и да дуго поживимо, најпре треба слушати заповести Божије (које нам се дају кроз Цркву).

   Свако добро од Господа!

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #1526
   Анонимни

    Хвала, брате, на одговору. Научих нешто ново из одговора и овога што ми се догодило.

    Свако добро од Господа!

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
   Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
   • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.