НАСЛОВНА » Свети Сава

Свети Сава

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Свети Сава

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1714
  Aleksandar Prikolic
  Учесник

   Занима ме, зашто се чекало да прогласе свецем или шта год је било разлог да прогласе Светог Саву тек после 500 год?

   #1722

   Помаже ти Бог брате и срећна ти Педесетница/Духови/Троичиндан – рођендан Цркве Христове.

   Шта си тачно мислио под реченим да је Св.Сава проглашен свецем након 500 година?

   Колико се сјећам његовиг животописа, народ га је сматрао за светитеља још за живота. А Црква га је почела прослављати у лику Светих убрзо по његовом упокојењу. Ако се не варам прва служба Светитељу Сави је написана неких 4-5 година после његовог представљења. Значи негдје крајем 1230-тих. Како је пренос његових чесних моштију био у мају 1237-е то би значило да му је прва служба (као Светитељу) написана врло брзо након тога.  Мислим да је та најранија служба обухватала и његово прослављење и празник преноса његових моштију. Ако се добро сјећам, та служба се налази у Софијском зборнику с краја 13-тог вијека.

   Затим су, кроз вјекове, Светом Сави написане многе службе од којих је вјероватно најпознатија она хиландарска или карејска.

   Природно је да су Св.Саву најприје почели прослављати Срби, али су и остали народи доста брзо почели прослављати нашег равноапостолног Светитеља. Тако, у руској Цркви се Св.Сава помиње у Богослужбеним књигама већ на прелазу из 14-тог у 15-ти вијек (рукописно Еванђеље Св.Кирила Бјелојезерског), а поштовање Св.Саве се изузетно развило за вријеме руског цара Ивана Васиљевича (Грозног) у првој половини 16-тог вијека. Тада је и фреска са ликом Св.Саве написана у Архангелском храму московског Кремља…

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #1725
   Aleksandar Prikolic
   Учесник

    <b>Хвала на одговору. Бог вам помогао. </b>

   Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
   • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.