НАСЛОВНА » Све полази од стомакоугађања

Све полази од стомакоугађања

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Све полази од стомакоугађања

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1164
  Недељко
  Учесник

   Све полази од стомакоугађања.

   Морам да вам се исповедим.

   Већ месецима водим битку са демоном блуда, а до недавно сам сазнао за стомакоугађање и да од тога све полази и ја сам се одлучио за подвиг, одлучио сам да „убијем“ тог демона. 3 дана нисам стомакоугађао (то је био за мене подвиг), и видео сам да је домах било боље, долучио сам да наставим са тим. Јуче сам пао у том подвигу, стомакоугађао сам, али Бог је показао своју милост и није хтео да допусти искушења на мене, али данас сам други пут допустио себи да стомакоугађам, одмах су дошла та искушења.

   То сам схватио као опомену од Бога, који ме је подсетио на подвиг, да престанем са страстима, да будем хришћанин како на речима тако и делима.

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #1165
   ivo.vatovic
   Учесник

    Драги брате,

    У праву си, Оци кажу да страдање од блуда углавном долази од стомакоугађања али треба бити опрезан када се користи људска логика у борби против страсти.

    Кажеш да си схватио поруку од Бога … да сам на твом месту, ја не бих веровао себи ни секунде. Не заборави да они који ратују против нас имају хиљаде и хиљаде година искуства у борби са љутским родом. Они знају како ми реагујемо на одређене ствари о постављају замке у које се скоро сви хватамо. Пази да убијајући демона не убијеш себе.

    Трезвоумни Оци су писали рачунајући да они који их читају имају слично искуство и ниво аскетизма као и они … што са нама није случај. Ово ти говорим из личног искуства када сам покушао да применим или да опонашам Оце из Добротољубља … Бог ме је сачувао, али је  болело.

     

    Саветујем ти да се крећеш средњим путем. Црква је одредила пост и како се пости и наложила да се уздржавамо од уживања у храни колико можемо. То треба да нам је довољно. Ако те мучи блуд, потруди се да се исповедаш често и причешћујеш и потруди се да нађеш духовног саветника … можда твог парохијског свештеника и да се посаветујеш.

    Демони нам не могу ништа док се смирено уздамо у Бога … онога момента кад помислимо да их побеђујемо или „убијамо“ борба је готова… с’тим што ми нисмо победници.

    Читај савремене Оце који су живели у нашим временима и којима су искушења нашег доба била позната. Они имају лек за сваку болест савременог човечанства. То су Пајсије, Порфирије, Јосиф Исихаста, Јефрем Аризонски, Тадеј и многи други.

    Свако ти добро од Господа Христа желим,

     

    Иво

    #1166
    Bodin Kravljanac
    Учесник

     Ne znam da li je ko dao bolji opis bludne strasti i borbe protiv nje od svetog Jovana Lestvičnika:

     ЛЕСТВИЦА

    Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.