НАСЛОВНА » Svadba u toku posta

Svadba u toku posta

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Svadba u toku posta

Гледање 1 чланка - 1 до 2 (од 2 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #799
  Aleksandar
  Учесник

   Pomaže Bog!

   Trebali smo praviti crkveno venčanje 9 maja 2020 god ali smo morali otkazati zbog vandrednog stanja u kojem se nalazimo.Jedini termin koji smo mogli dobiti u restoranu je 16 avgust tj kada je vreme posta.U razgovoru sa sveštenikom pri otkazivanju venčanja on mi je napomenuo da on veruje da će Patrijarh odobriti crkvena venčsnja u toku posta jer će mnoga venčanja biti otkazana zbog sadašnjeg stanja tj vandredne situacije.

   Moje pitanje je:Da li ja cinim greh ako uputim molbu i vencanje se održi u vreme posta uz odobrenje Patrijarha?

   Hvala unapred!

   #800
   tamara.mihaljevic
   Учесник

    Pomaže Bog brate Aleksandre.

    Ako čovek ima lošu nameru može i dobro delo da mu bude greh, a iz dobre namere ako nešto pogreši ne mora da mu bude greh ili će mu se lako oprostiti.

    Venčanje ne može u toku posta i grešiš se o pravila crkve ako napraviš znajući to, kao i sveštenik koji prihvati da venčava, ali ako pitaš za dozvolu i dobiješ je, onda nemaš greh što se tiče neposlušanja crkvi jer je crkva dozvolila. Ali patrijarh ti daje dozvolu za svetu tajnu braka a ne za pijančenje…sem ako ne dodaš u molbu i da dozvoli slavlje s mrsnom hranom i muzikom i slavljem u restoranu?

    Post je povlačenje u sebe, ispitivanje srca, molitva, uzdržanje od mrsne hrane da bismo se mogli lakše uzdržati i od zlih misli i dela. Da je sreće postili bismo uvek.

    Možda bi delu gostiju smetalo da u toku posta prisustvuje slavlju, a s druge strane…posle ove frke s koronom sledi ekonomska kriza, pitanje je da li će ljudi i moći u avgustu da priušte da dođu u dovoljnom broju da se napuni restoran. Kriza se i inače približavala a ovo je to ubrzalo i ko zna šta će biti do avgusta…

    Dakle, za ono za šta dobiješ dozvolu nije greh, ako dobiješ dozvolu za venčanje i mrsno slavlje onda nije greh da imaš mrsno slavlje (ali teško da ćeš dobiti dozvolu za preterivanja i ‘diskoteku’), ako dobiješ dozvolu za venčanje i recimo manje slavlje s posnom hranom, onda moraš uraditi kako ti se kaže, a ako nema dozvole onda je greh ako napraviš sve samo zato što je termin rezervisan.

    https://svetosavlje.org/vencanje-u-toku-posta/

    Svako dobro,

    Tamara

     

   Гледање 1 чланка - 1 до 2 (од 2 укупно)
   • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.