НАСЛОВНА » Сујеверја

Сујеверја

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Сујеверја

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1025
  Mario
  Учесник

   Помаже Бог свима,

   Започео бих тему да ракнем прво да имам 17 година, брзо 18 и имам много тога у вези сујеверја. Док сам био основна школа питао сам вјероучитеља у вези сујеверја тачније моје питање је било зашто ми моји родитељи бране да сјечем нокте неким одређеним данима или зашто мама не пере веш одрођењим данима у седмици, зашто сада када имам браду не смијем се бријати уторком и петком? Зашто? Од куда то? Вјероучитељ ми је рекао да су то све сујеверја, од тада за то све мислим да су то сујеверја. Скоро сам причао са родитељима у вези тога, рекли су ми да су тако радили њихови родитељи и та тако и оно раде. Ја искрено никада то нисам чуо у цркви нити на часу вјеронауке. Сада не знам у шта да вјерујем. Шта Ви мислите? Задњих пар дана доста размишљам о томе па сам тражио одговоре и нашао сам овај форум па се надам брзом одговору. Још би се надовезао на ово да мој отац када узме нож недељом, сутрадан се деси то да му крене крв из носа. Може ли ми ико објаснити то? Како, зашто? Када сам се већ оволико расписао питао бих много тога. Једно од тог је да је била нека „света Милка“ тако су је звали и баба ми је рекла да је све то од ње почело и да је она помагала народу и да је ваљда од ње то да мама, баба на неки дан послужује за неку особу из породице и да је такођер од ње то да шта када смијеш радити у седмици (бријање…). Доста чудно за мене, моји су ми рекли да не разумијем то јер нисам живио у том времену.. Из Републике Српске сам тачније Теслић. И да још то, моја баба ми је рекла да не идем прљав у цркву и да требам имати чисто одијело на себи чак и доњи веш. Занима ме мишљење о томе. Хвала и лијеп поздрав за све.

   #1027
   djordje.micic
   Учесник

    Ево овако пријатељу ја ћу ти покушати помоћи и одговорити ти на питање који се поставио.

    Твој вероучитељ је управу то јесу сујеверја   али из Библије знамо да је Бог рекао да се 6 дана ради а 7 дан се одмара стога бих издвојио следеће што можеш заврши у тих 6 дана у седмици а 7 дан остави и неради ништа већ иди у Цркву и моли се Богу као што је у календару црвено слово свака недеља не би требало ништа да се ради али наш народ опет ради али ето шта је ту је и обавезно да нагалсим али верујем да знаш и сам немој никада радити на празник.

    Што се тиче твог оца када узме нож ја мислим да нема ту никакве везе али требало би да се моли Богу и да посети лекара ако се то често дешава.

    Ова госпођа коју си навео да је зову „Света Милка“ није уреду јер појам Света носе једино свеци који су у нашој вери и које су прихватили као такве наша религија, без обзира што је помагала народу, на пр ти када се молиш помоли се не само за себе и своју породицу већ и за свој народ и тиме си и ти код Господа зарадио плату уЦарству Небеском , а за ово што си навео да је то кренлуо од ње је уствари само сујеверје и ништа више бар је то моје мишљење.

    Пријатељу моли се ти Богу, пости сваки пост,живи по Божијим законима,обавезно читај Библију и свете књиге,живи морално и Бог ће ти показати како и шта треба веруј ми Бог има много начина како ће то урадити.

    Баба ти је правилно поступила када ти је рекла да мораш чист ићи у Цркву јер тако одајемо поштовање Богу и то је одличан савет и тако би требало да буде али нажалост има људи који не могу то да приуште и наравно за њих има места у Цркви јер на крају сви смо ми исти пред Свевишњим мој пријатељу,стога моли се,веруј и немаш бриге.

    Надам се да сам ти иоле мало помогао овде на форуму има јако добрих људи који ће ти моћи такође помоћи и ја сам релативно нов у вери мада ко није мој пријатељу колико год учили о Богу не мрдамо од почетка а можда је тако и најбоље.

    Срдачан поздрав за тебе и нека те Бог чува тебе и твоје вољене као и сав народ ма где год били по овом Божијем свету.

     

    #1034
    Predrag.3.11
    Учесник

     Помаже Бог! О. Иван је покренуо серију интернет разговора па је била тема и о сујеверју. Гост емисије је о. Предраг. Препоручујем за послушати јер је веома поучно и можда брате Марио а и сви ми извучемо духовну корист. https://youtu.be/HK0xxi9WMTE

    Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.