НАСЛОВНА » Став Светосавља о универзуму

Став Светосавља о универзуму

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Став Светосавља о универзуму

Гледање 1 чланака - 1 до 7 (од 7 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #2006
  Константин
  Учесник

   Помаже Бог

   Занима ме који је став Православља по питањима космоса, ванземаљаца и сличних тема?
   Да ли је Земља центар космоса и да ли је Бог због нас створио остале звезде и планете?Ако се држимо књиге Постања онда је несумњиво да је тако. Да ли уопште постоји некакав бесконачни универзум о коме се прича или смо ту само ми на земљи, месец, сунце и звезде које видимо као тачкице на небу?

   Моје најдубље уверење је да модерна наука потенцира причу о бескрајном космосу како би људе отуђила од Бога. Намеће се нихилистичко схватање да смо ми људи настали случајно усред космоса и да наш живот нема никаквог смисла ни циља јер смо само једна микроскопска тачка. Мени је такво размишљање страно, али можда и грешим.

   Све и да постоје милијарде звезда и планета не видим од каквог је то значаја за човеков развој и спасење душе и тела.

   #2007

   Помаже Бог, брате

   На добром си путу.

   Што се тиче ванземаљаца, они не постоје, то су само демони који прелашћују људе.

   Није Земља центар космоса но човек, јер је све створено човека ради.

   Ништа није бесконачно осим Бога, тако и космос као створено од Бога има свој почетак и крај.

   Што се тиче твоја последња два пасуса, сасвим си у праву, али није до науке већ до слуге демона који науку користе како би људе удаљиле од Бога.

   Надам се да сам бар мало помогао

   Прости ми грешноме.

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #2008
   ivo.vatovic
   Учесник

    Бог ти свако добро дао брате,

    У Символу Вере исповедамо … творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

    Бескрај космоса човеков ум не може да обухвати … какав ћемо крај поставити космосу? Зид? А шта иза тог зида?
    Е, кад не можемо ни то … како ћемо умом обухватити Бога који је створио бескрајни космос? Зато је Господ савио небеса и оваплотио се … тај Бог који је створио бескрајни космос узео је наше глинено тело, сишао међу нас да га пљујемо и разапнемо на крст. И то због чега… због љубави према човеку.
    Е мој брате … такав је наш Бог.
    Дакле Христос је центар свега, а ми људи створени по лику и подобију Његовом … остао нам је само лик а за подобије смо добили овај живот да се изборимо.

    Овим питањима се Црква … Тело Христово бави … а не бројем звезда и ванземаљцима. Све што нам треба да постанемо богови по благодати нам је кроз Христа дано … остало нас не занима.

    „Оче, хоћу да и они које си ми дао буду самном где сам ја, да гледају славу моју коју си ми дао јер си ме љубио пре постања света“ (Јов. 17, 24)

    У Онај Дан, све ће нестати као што је и постало, остаће само Царство са, у Светој Тројици, блаженствујућим а преко јарка ће бити плач и шкргут зуба.
    Ни звезда, ни планета ни космоса.

    Нека би дао Бог да се милошћу Његовом нађемо тамо где је Он гледајући славу Његову … космоса се тада нећемо ни сећати.

    Свако ти добро од Господа желим,

    Иво

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #2013

    Помаже ти Бог, Константине.

    Мислим да нема саборског става Цркве на ове теме. о.Серафим (Роуз) је о томе писао. Потражи ако те интересује.

    Ако под “ванземаљцима” мислиш на жива бића која не бораве на планети Земљи, тада – наравно да има ванземаљаца.

    Контакти са вамземаљцима су почели одавно и добро су документовани. Извори који помињу ванземаљце, који их описују и обрађују историјат њиховог односа са људима – сасвим су поуздани. Људски род је био, јесте и биће у сталном контакту са ванземаљцима. Они су ту међу нама, само се склањају од директног показивања и имају свој разлог зашто су ту и шта хоће од нас.

    Кроз дуготрајне контакте са ванземаљцима људи су дознали поприлично ствари о њима. Тако, познато је да ванземаљци припадају једној од двају група: ванземаљци групе А и ванземаљци групе Б. Те двије групе су веома старе, они су старији од људске расе и, што је веома важно – у међусобном су сукобу. Тај њихов сукоб је почео веома давно и, нема назнака да ће се ускоро завршити.

    Ванземаљци групе А су под заједничком командом штаба извјесне Тројице, док ванземаљце групе Б предводи извјесни мистер С.  Један од главнокомандујућих групе А је прије неког времена био у посјети људском роду. Ми смо се, нажалост, показали као веома лоши домаћини и баш смо лоше поступили са њим. Зачудо, Он нам то није узео за зло. Чак је и обећао да ће опет доћи.

    Мистер С је, са друге стране, сасвим одвратан лик, и нико ко је икад имао контакт сањим није добро орошао. Савјетујем ти да се држиш подаље од њега.

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #2016

    … Но, ако под „ванземаљцима“ мислиш на разума тјелесна бића потекла са других планета (и који се возе у тзв. летећим тањирима) тада – не, никаквих таквих ванземаљаца нема.

    То зна и атеистичка наука; они то зову Фермијев парадокс.

    #2032

    … Но, ако под „ванземаљцима“ мислиш на разума тјелесна бића потекла са других планета (и који се возе у тзв. летећим тањирима) тада – не, никаквих таквих ванземаљаца нема.

    То зна и атеистичка наука; они то зову Фермијев парадокс.

    Помаже Бог,

    атеистичка наука ради за горепоменутог мистера С, били њени поједини протагонисти тога свесни или не…

    #2068
    Ljilja
    Учесник

     Dtagi Konstantine, ako ti je to ime treba da znas da Vladika Nikolaj kaze:“Ne pitajmo se sta je istina vec ko je istina. Onaj koji je isti, koji se nikad ne menja.“ Tvoje ime upravo to znaci – nepromenljiv. Fizicari nepromenljive velicine zovu konstantw. Za razliku od Njega materijalni svet se menja u vremenu i prostoru. Odgovor na tvoje pitanje je predugacak, poslusaj sta o tome kaze vladika Irinej Backi, nas vrhunski teolog. https://m.youtube.com/watch?v=iGj9SL2pIds&t=1246s To sto on kaze, bar ovom nasem materijalnom svetu podudara se sa modernom fizikom: teorijom velikog praska i Ajnstajnovom teorijom relativiteta. Naucnici su tek krajem 20. veka poceli da opipavaju istinu koju Crkva zna i cuva. A kako je zna osim ako joj nije od Boga data?

    Гледање 1 чланака - 1 до 7 (од 7 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.