НАСЛОВНА » Сећање на смрт

Сећање на смрт

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Сећање на смрт

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1481
  ivo.vatovic
  Учесник

   Срећан празник!

   Свакога дана сећај се смрти и нећеш грешити, говоре свети оци, али ова врлина се најлакше одбацује као чисто монашко делање.
   Данас нико не жели да помисли на смрт (пу, пу далеко било) а камоли да је се са намером сећа…и то свакодневно.
   Ипак, ако прочитамо житије св. Василија Новог и визију у којој је блажена Теодора испричала свој пут после смрти ученику светог Василија, прво што нас обузме је ужас … јер ако је та света жена толико пострадала од демона на свом путу ка Царству … чему онда да се ми грешни надамо?

   Не смемо, ипак, заборавити да милостиви Бог не суди сваком исто него на основу онога што је дао јер није исто живети поред светог Василија или у Оптини пустињи или Сарову где је све било свето, или чак у српком селу од пре 100 година где је све било честито и данас у овом свету који је скоро па потпуно отпао од Христа , у свету у коме је све окренуто наопачке, где је све нормално постло ненормално и обрнуто, где примера светости, примера за угледање скоро да и нема.

   Ако детаљно и пажљиво прочитамо наведено житије, видећемо да добра дела која ће покрити наше грехе нису само, за нас, недостижни подвизи као свеноћна бденија, пост, непрестана молитва него и побожно целивање иконе у храму… кад станемо испред иконе не целивамо је механички него погледамо ко је на икони и помолимо се светом/ој за спасење наше и ближњих… затим молитва за ближњег, посебно за оне које не волимо и који нас не воле … то вреди десетоструко јер је тешко. Радије би проклели а ми се молимо за спасење непријатеља својих. Добро дело је молитва са упокојене којима је наша молитва једино што им је остало … они су своје време за покајање потрошили.
   Тешимо оне којима је утеха протребна… таквих данас не недостаје. Блажимо муке свих које нам Бог пошаље, сродинка, колега на послу, комшија. Ако имамо новца… помозимо онима који га немају. Овај списак нема краја…
   Ових ствари се, на жалост, ретко сетимо зато што се не сећамо смрти… зато живимо сваки дан као да нам је последњи и добра дела ће постати наша друга природа … а тада ће се наши анђели чувари радовати а демоне ћемо посрамити.

   Скраћен текст – визија блажене Теодоре (фали почетак) https://sr.wikisource.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5_%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B5
   Цео текст јутјубе … коме је читање споро може да убрза на 1.25x

   Свако добро,

   Иво

   #1504
   Анонимни

    Pomaze Bog, sveti Oci!

    Moja baka je preminula na Veliku Subotu, mene zanima da li to ima neko znacenje? Unaprijed zahvlana

     

    #1520

    Бог помогао, сестро. Христос васкрсе!

    Ми овде нисмо „свети Оци“, већ обични људи.
    Било би лепо када бисте ви који учествујете на овом форуму поштовали правила, у којима се каже да је потребно барем потписати се својим крштеним (тј. личним) именом. Ми овде смо хришћани, личности које чекају сусрет са Богом, и који се не скривају иза разних надимака, псеудонима,…

    Постоји веровање да они који се упокоје у страсној седмици, или на Васкрс, или чак и у току светле седмице након Васкрса, иду „директно“ у блаженство (Рај).
    Вероватно има нечега у томе, али ја верујем да сама особа „бира“ место где ће боравити у вечности. За чега смо се припремали у животу, тамо ће нам бити најудобније. Ако је бака била верујућа, може бити да ју је Господ примио к себи управо у тако велики дан. А ако није била верујућа, како ће њена душа поднети сусрет са Богом?

    Свако добро!

   Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
   • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.