НАСЛОВНА » Rad na praznik

Rad na praznik

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Rad na praznik

Гледање 1 чланака - 1 до 10 (од 10 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1852
  sanja.kojic
  Учесник

   Pomaže Bog
   <p style=“text-align: left;“>Izvinite sto pisem latinicom, pisem sa telefona. Htela sam da pitam da li je greh brati maline na praznik? Nama sada krece jek sezone, i dani za branje malina obuhvataju i jedan praznik, ja sam pitala tatu da ne radimo ali su dosta nazrele pa moramo. Ja ne mogu tu nista da ucinim jer moram da poslusam, i nazrele su ali mi je zao, i ne bih volela da nas stigne kazna. Hvala na odgovoru unapred.</p>

   #1854
   Marko
   Учесник

    Бог помогао,гријех је радити црвеним словима и недељом,али не треба се расправљати с родитељима.

    #1855
    sanja.kojic
    Учесник

     Бог помогао,гријех је радити црвеним словима и недељом,али не треба се расправљати с родитељима.

     Znam da je greh, ali sam slusala svestenike koji kazu ako mora da se radi, Bog to nece uzeti kao greh. I postoji recenica koja kaze Bog kaznjava lenjost a ne rad. Hvala na odgovoru, ali i dalje ne znam sta da radim

     #1856
     Анонимни

      Бог ти помогао. Колико ја схватам рад током празника се НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ сем ако је неки мали или неопходни посао у питању. Јесте, тачно је да Бог кажњава лењост, али кратак одмор не представља лењост. Такође Бог кажњава и рад данима када се не ради. Ипак, слушај родитеље, чак и кад некад погреше, они су те направили и у највећем броју случајева су ипак у праву. Свако добро.

      #1865

      Bog ti pomogao
      Poslušanje je najveća vrlina, ali samo ako se ne protivi zapovestima Božijim. Koliko god da je posao hitan i mora se obaviti odmah, mora se imati vera i u Boga. Jer čovek što dobija u ovom životu zavisi od promisla Božijeg, a ne koliko smo se trudili da zaradimo nešto. Naš trud treba da se ogleda u ispunjavanju zapovesti Božijih, tek onda ima vrednost.

      A evo šta Gospod kaže o radu u nedelju, a ono što se odnosi na nedelju, odnosi se i na praznike(za jevreje je subota bila ono što je za nas nedelja):

      Мк.2:23 И догоди се кад он иђаше у суботу кроз усјеве да ученици његови почеше правити пут тргајући класје.

      Мк.2:24 А фарисеји му говораху: Погледај, шта чине у суботу што није дозвољено!

      Мк.2:25 А он им рече: Нисте ли никад читали шта учини Давид кад би у невољи и огладње он и они што бијаху с њим?

      Мк.2:26 Како уђе у дом Божији за вријеме Авијатара првосвештеника и поједе хљебове предложења које нико није смио јести осим свештеника и даде их онима што бијаху с њим?

      Мк.2:27 И говораше им: Субота постаде човјека ради, а не човјек суботе ради.

      Koliko ja shvatam, ti što je do tebe si učinila, pitala si da se ne radi za vreme praznika i tvoj predlog nije usvojen. S obzirom da poslušanje moraš izvršiti, izvrši ga Boga radi, a moli se Bogu da milostiv bude tvojim roditeljima, i moj predlog je da nešto od roda date siromašnima, ako tvoji roditelji ne žele, ti sama odnesi i daj.

      Ne kao da je Bogu to potrebno, već više da umilostiviš Boga zbog rada praznikom. I moli se dok radiš, jer rad bez molitve je besplodan, a uz srdačnu molitvu mnogo roda donosi u svoje vreme.

      Prosti mi sestro grešnome.

      #1896
      Damjan.Djordjevic
      Учесник

       Бог ти помогао
       Делим мишљење са твојим оцем.
       Иако су ти браћа јако лепо одговорила горе, нисам сигуран да су свесни шта значи зрела/презрела малина.
       Видиш, ја имам око 1 хектар трешања. Трешња има ~15 дана форе да буде обрана док не презри. Рекло би се
       „па можеш ваљда да поштујеш Бога и да не радиш 1 дан у тих 15“ али за мене ситуација није тако проста.. Наиме, радници који долазе да беру ће отићи код другога ако не раде тај дан(и неће се вратити мени после). Падавине такође лако могу да одузму неколико дана од оних 15… И има ту још доста других потешкоћа…

       Дакле, по мени(и ја тако радим годинама), трудим се да не почињем бербу у недељу и за црвено слово, али ако је берба већ у току, онда, Бог нека ми прости, морам да берем….
       Такође и за прскање… Црви на пример треба да се прскају, данас дува јак ветар, а сутра је црвено слово… Ја на жалост морам да прскам по црвеном слову….

       Што се тиче земљорадње и у принципу свог осталог посла, поштујем Светињу.

       Ово питање би можда требала да поставиш неком свештенику са села, а не неком из града…

       Број корисника који су захвалили аутору: 1
       #2154
       Damjan.Djordjevic
       Учесник

        ps.

        #2156

        Помаже Бог

        Да се надовежем на брата који је поставио видео, видеом који сам управо погледао

        https://youtu.be/ztOVex4iUnU

        Поента празничних и недељних дана, није да се телесно одмарамо већ да тај посветимо Богу, ближњима, онима којима можемо да помогнемо. Значи да тај дан искористимо у слављењу Бога.  Ако смо заузети радним данима, бар да ту једну седмину одвојимо за Бога. Исто важи и за празнике, нек нам тај дан буде проведен у радости, љубави, да смо тог дана према свима кротки, смирени, пуни разумевања, ако морамо да радимо да не ропћемо, већ да усрдно извршавамо своје послушање. Кратко речено да бар тих дана будемо онакви какве Бог очекује од нас.

        Простите ми грешноме

         

         

        #2167
        Bodin Kravljanac
        Учесник

         Драга браћо,

         све што сте рекли је истина, али бих вас подсетио на један детаљ из житија св. старца Пајсија:

         ,,Благочастива Кети Патера из Конице, старија од њега по годинама, прича: „Имао је велико занимање за Цркву. Једном сам га упитала: „Дете моје, јеси ли јео нешто данас“. „Нисам јео. Шта да једем кад моја мајка сва јела кува у истом лонцу, и месо и посна јела. Лонац упија и ја не могу да једем“. „Дете моје, али твоја мајка је чиста и добро га опере пепелницом“. „Не могу да једем из њега“, одговарао би он.“

         И он тако никад није хтео средом и петком да једе храну спремљену у лонцу у коме је његова мајка кувала и мрсним данима. Мислим да су због њега набавили други лонац. Наравно да је претеривао – али зато је он свет, а ми нисмо. Да не спомињем да га је отац дао у шегртску службу код ковача, а он бежао, јер је хтео да учи столарски занат. Такав тврдоглавац и непослушник постаде један од највећих светаца ХХ века.

         Наравно, шта се мора – мора се. Али многе ствари нам тако делују, а на крају се испостави да и није била баш толико ,,затегнута“ ситуација. У 99% ситуација може то прање веша које обавља машина да сачека и понедељак. Мислим да је оно чега нам више од свих врлина треба у 21. веку, уствари, расуђивање, да оценимо кад, шта и колико, од ситуације, до ситуације.

         #2168

         Помаже Бог

         Од средине клипа О. Рафаило, говори о крађи светиње, тј раду празником и недељом. Корисно за чути.

         Простите ми грешном

        Гледање 1 чланака - 1 до 10 (од 10 укупно)
        • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.