НАСЛОВНА » Помоћ

Помоћ

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Помоћ

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #2439
  milan.milutinovic
  Учесник

   Помаже Бог свим корисницима овог форума.

   Наиме, 4. јануара сам се исповедио, и након исповести ми је свештеник рекао да једно десетак дана сваке вечери пред спавање 10 пута изговарам молитву Богородице дјево.

   Имам два питања, али бих хтео да објасним ситуацију што се тиче другог питања.

   Прво питање је – да ли је то Епитимија, да ли се то може сматрати Епитимијом?

   Што се тиче другог питања, нажалост, као и сваки други мушкарац био сам обузет пожудом и малопре сам начинио рукоблуд, па ме интересује да ли то што сам сагрешио малопре да кажем “квари“ моју исповест и морам да се исповедим поново и да кажем исте грехове или је мени исповест већ разрешена? Да ли, у случају да је то Епитимија, да ли то што сам начинио да кажем “квари“ Епитимију? Извините ако грешим при изражавању, нисам баш најбољи са свим тим терминима.

   Ја свакако ћу да наставим са тиме што ми је свештеник рекао, али тражим и од вас помоћ.

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #2448

   Мир Божији, Христос се роди

   Бог ти помогао, драги брате, оба твоја питања се тичу свештеника код кога си се исповедио. Он ће ти најбоље одговорити на оба питања, јер те је пре свега он исповедио, тј чуо је сву твоју телесну, духовну и душевну немоћ. И знао би како да те посаветује и да ти одговори на твоја питања. Са свештеником не треба причати само кад је исповест, него увек када за то постоји потреба као што је то сада.
   Што се тиче исповести, она нам служи да спознамо своју немоћ и Божије милосрђе, а борба са греховима је свакодневна. Тако ако си се већ исповедио, а поново упао у тај грех који си исповедио, поново ћеш га исповедити у следећој исповести и све тако док те по мери твог смирења Господ не удостоји да се избориш са тим грехом.
   Прости ми грешноме

   Број корисника који су захвалили аутору: 2
   #2455
   ivo.vatovic
   Учесник

    Христос се роди драги брате!

    Брат Петар ти је лепо одговорио … ја бих само да додам да епитимија углавном значи одлучење од светог причешћа за одређено време уз одређено правило. Да ли је то твоје правило део епитимије зависи од тога да ли ти је свештеник рекао да се не причешћујеш док ти не благослови или не. У сваком случају, то што ти је дао је лек за болест (греховну навику или страст) коју носиш.

    Када сам ја, благословом Божијим, нашао духовника, после прве исповести сам „попио“ годину дана епитимије… али нисам добио посебно правило … колико се сећам … било је давно.  Значи може и овако и онако. Са правилом или без.

    Поновљени грех не квари епитимију него тражи нову исповест… и може само да је продужи. Важно је рећи да се на исповест иде са настројењем да се тај грех никад више не понови. Због пале природе човеку је тешко да се уздржи од навике којој робује али мора постојати искрена жеља и ватрена молитва Христу да прекрати наше робовање. Јако је опасно када човек исповеди грех знајући , или боље, планирајући  да га понови. Свештеник се може слагати али Бог не. Да будем јаснији … ми сви знамо да су мале шансе да грех не поновимо и то је нормално … али опасно је кад уживамо у греху и не желимо да се избавимо него се исповедамо само зато што мислимо да нас свештеник разрешном молитвом чисти од учињеног греха па онда можемо поново.

    Ти се, брате, бориш са својом муком и док год је тако на правом си путу. Бори се, и када Богу буде угодно а теби на спасење, благодаћу Својом избавиће те од беде.

    Што рече Петар… о свему овоме причај са својим свештеником. Сама чињеница да ти је дао то мало правило сведочи да му је стало до спасења твоје душе … радуј се … јер је то, нажалост, ретко искуство данас … исповест се пречесто своди на разрешну молитву… и то је то.

     

    Свако ти добро од Богомладенца Христа желим,

     

    Иво

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
   Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
   • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.