НАСЛОВНА » О Посту

О Посту

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ О Посту

Гледање 1 чланака - 1 до 5 (од 5 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1581
  Marko
  Учесник

   Помаже Бог,јуће отворила се тема о посту са једним пријатељем.И прићамо о Медено срце и осталим слаткишима где пише посно,а у садржају каже може да садржи трагове млека и још неких састојака.И он каже сви који су то јели да су се омрсили,а нису знали и опште нису постили.Све то где пише да може да задржи трагове млека и остало,је индустриска превара,а људи нису тога свјесни.Ја сам остао у шоку и дуги низ година ја сам јео медено срце,и мрсио а да нисам то знао.По његовој причи ја нисам никад постио јер сам стално мрсио.Шта ви мислите овоме.

   #1584

   Бог помогао.

   Марко, не бих се узнемиравао на твом месту.

   Ако се не варам, у списку састојака меденог срца помињу се и млечне киселине. О томе сам се распитао. Називају се тако јер се могу наћи и у млеку. Међутим, за медено срце се не узимају из млека и то није проблем.

   Проблем је „посни“ сир. Посни сиреви нису посни јер садрже супстанцу казеин која се добија из млека и тзв. посни сиреви садрже ту супстанцу. Мислим да сир може у потпуности да се направи од биљака (најчешће соје), без казеина или неке друге мрсне супстанце, али, углавном није тако.

   Што се тиче тога што на неким производима пише да садржи, или може садржати трагове млека или јаја, то махом не значи ништа посебно. Уколико се нпр. кекс прави користећи исте посуде у којима се производи и неки други кекс (који садржи млеко), онда се за први мора нагласити да може садржати млеко у траговима. Има можда изузетака, односно случајева да то млеко у траговима значи да користе по рецепту веома мале количине млека. То је друга ствар, али да ли се то дешава, мени то није познато.

   Колико треба обраћати пажњу на то „садржи млеко или јаја у траговима“? По мом мишљењу, не много. Ако тако гледамо, нико никада није постио. За пржење помфрита користимо посуду у којој смо пре два месеца пржили месо. Да ли је могуће да се једна животињска ћелија задржала у тој посуди и онда је ми унели у тело једући помфрит? Свакако. Ако смо убрали јабуку са гране, могуће да је некада ту јабуку закачила птица и неки сасвим сићушни делић тела те птице задржао се на јабуци и онда смо га појели са јабуком. Напросто, тако гледамо – ми никад не постимо.

   С друге стране, не треба ни да будемо потпуно опуштени. Бог воли пажљивост у свему, па и у томе. Ако смо испржили јаја, наравно да ћемо се потрудити да оперемо посуде пре него што спремимо нешто посно и то можда и мало боље него што је иначе перемо, али не треба ићи много даље од тога.

   Укратко, не треба да будемо цепидлаке, већ да гледамо првенствено каквим духом постимо. С друге стране, не треба да будемо превише опуштени. У овом, као и у много чему другом, најбоља је златна средина.

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #1585
   Stefan
   Учесник

    Bog ti pomogao brate Marko,

    Moj svestenik je prilikom jedne besede rekao da Bogu nije bitno ako smo uneli hranu na cijem natpisu za sastojke pise da sadrzi kap ulja, koliko Mu je bitnija ona druga duhovna strana posta. Sto se tice tih natpisa da hrana moze da sadrzi tragove mleka i jos neke sastojake, rekao bih da to uopste nije bitno. Jedi to bez ikakve grize savesti.

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #1587
    Marko
    Учесник

     Хвала Вам од срца браћо!

     #1590

     Бог помогао!

     Мени се допало како пост објашњава вероучитељ и ђакон Стеван Јовановић, па делим линк са тобом Марко. Немојте да те наслов видеа превари. Није овде реч о грешкама, већ о суштини поста:

      

     Свако добро!

    Гледање 1 чланака - 1 до 5 (од 5 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.