НАСЛОВНА » Нова Година

Нова Година

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Нова Година

Гледање 1 чланака - 1 до 6 (од 6 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #2356
  nemanja.vasic
  Учесник

   Помаже Бог браћо и сестре Занима ме какав је став Цркве о слављењу нове године 31 децембра да ли треба славити или не.

   Поздрав Немања

    

    

   #2359
   Bodin Kravljanac
   Учесник

    Бог ти помогао брате!

    Став Цркве, барем колико знам, је да је Нова година њој непостојећи празник. Оно што ми у црквама славимо 1. јан./14. јан. није Србска нова година, него празник Обрезања Господњег, црвено слово. Што се нових година тиче – њих има колико ти душа иште. 1. јануара – римска, Кинези, вала, славе 16 дана, од 1.-16. фебруара; 1. априла – словенска (одн. права србска н.г.), током септембра – јеврејска и др.

    Да скратим: не треба.

    Свештенство ХХ века, када се овај проблем паралелних календара појавио (вероватно највише због краља Александра Карађорђевића и патријарха Мелетија) не гледа благонаклоно на празновање по грегоријанском календару, не зато што је католички, него зато што пада усред Божићног поста и ремети поредак. Неки су, богме, и мало јаче грмнули на празничаре у својим списима и беседама. Али, са друге стране, патријарх Павле нас саветује и да Божић у Бугарској, Грчкој и осталим државама чије помесне цркве користе Миланковићев календар славимо са њима, не издвајајући се. Нејединство календара, иако озбиљан проблем, није препрека спасењу.

    Мени лично је слављење по грегоријанском још од детињства увек остављало некако кисео укус нашег константног трчкарања за свиме што долази са Запада, па и календаром. Те Срби треба да пишу латиницом, јер Хрвати и муслимани неће да уче ћирилицу, те требамо да се ускладимо са западним календаром, ,,јер смо и ми део Европе, како да будемо другачији?“ (а кад је тај израз ,,Европа“ настао у антици, земље тих Западњака се нису ни цртале на картама, колико су културолошки били битни).

    Објективно гледано, ако нам је само прецизност календара мерило (а није), онда треба да бацимо све европске календаре у ђубре и пређемо на персијски – стар око 3000 година, проверен, греши један дан на 110 хиљада година. Нешто сумњам да би католици, протестанти и апологете усаглашавања који се ваде на тачност пристали да избаце свој грегоријански.

    Ево и пар одговора оца Србе на ова питања:

    Нову година по грегиријанском календару?

    Питање у вези календара

    #2361
    Ljilja
    Учесник

     Zdravo Nemanja, ne bih odgovorila na tvoje pitanje, jer bavljenje tako minornim stvarima kao sto je Nova Godina smatram grehom, zato sto se troseci vreme na ovakva pitanja umesto na otklanjanje sopstvenih grehova samo zamajavamo. Covek mora da se uzdrzi od manje bitnih stvari da bi se usmerio ka bitnima. Na odgovor me je vise potstaknuo brat Bodin koji je temu prosirio na kalendar. Hvala bratu Bodinu za reci patrijarha Pavla koje nisam znala.. Blagi nas patrijarh Pavle, koji se nikad raspravljao nije, a uvek rekao sta reba i nikad nije odstupio od dobra, ocigledno vaznijim smatra zajednistvo od pravila koja ga onemogucavaju. Ako raspored praznika u toku godine mozemo smatrati Svetim Predanjem, sumnjam da bi pomeranje za 14 dana narusilo Sveto predanje. Jedini razlog koji vidim je odrzavanje distance od katolika sa ciljem odbrane prave vere (sve sto su oni izmenilu posle rascepa pogresno je). Malobrojni rusi drze veliki prostranstvo i veliko bogatstvo na koje su mnogi kidisali, zato su njihove pruge sire i potreban pretovar na ulasku u Rusiju otezava osvajanje. Bilo bi zaista lepo da svi hriscani треба да певамо “једним устима” да би нам Бог даровао “једно срце”. А да ли је данас тако? Kakva bi to molitva Gospodu bila!  Bilo bi lepo,  a da li bi bilo dobro ako bi pomoglo takvom zajednistvu hriscana u kojem bi se izgubila Istina koju pravoslavlje cuva? Srecom ima ko o tome da brine, a moje kao vernice je da slusam i postujem i volim bliznjeg svog i nadam se da ce doci vreme kad ce svi saznati Istinu i ostvariti se: За време Свете Литургије свештеник возглашава: “…И удостој нас да једним устима и једним срцем славимо и певамо Твоје величанствено Име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.“ Једна уста и једно срце – то је циљ литургијског постојања Цркве, “један Господ, једна вера, једно крштење…” Божанствена Литургија није приватна ствар, него је дело целе Католичанске (Саборне) Цркве Христове.

     #2362

     Помаже Бог, драга браћо и сестре
     Желим пре свега да захвалим брату Бодину на детаљном одговору, јер неке ствари сам први пут прочитао. Јер ме ова тема није превише занимала из разлога што је Црква рекла да тада треба славити празнике и није моје да испитујем због чега је тако. Паметнији и продуховљенији људи од мене су то установили од давнина и није моје да испитујем дал је боље овако или онако. Они су нам предали онако како је најбоље.
     Корисно је знати све ово, не да бисмо испитивали већ постављено, већ да би утврдивши знање предали својим наследницима да они знају зашто је слављење по јулијанском календару битно, јер ово питање неће престати све док постоји слављење празника по јулијанском календару.

     Е сад што се тиче слављења НГ, свако ко слави НГ треба да запита себе шта тиме слави, Бога сигурно не, а ако не славиш Бога, зна се која је друга опција, јер: Мф.6:24 Нико не може два господара служити; јер или ће једнога мрзити, а другога љубити; или ће се једнога држати, а другога презирати. Не можете служити Богу и мамону.
     Простите ми грешном

     #2363
     Ljilja
     Учесник

      Samo da dodam. Svima mogu da preporucim da na youtube-u pogledaju predavanje o vremenu i vecnosti velikog teologa, episkopa backog Irineja.

      #2366

      Нова година није некакав душегубни догађај (као напримјер halloween) који би Црква савјетовала да се избјегава.

      Људи славе рођендане и друге личне или заједничке датуме и у томе нема ништа лоше. Начин прослављања (потоци алкохола и сл,) друга је ствар, али сам мотив је неутралан (ни добар ни лош).

      У вези самог датума, важно је напоменути да нова година увијек долази после Божића. Рождество Христиво се одувијек славило 25-ог децембра, па тако и данас – а нова година 7 дана касније…

      Стога, чија Црква прати грегоријански календар (грци, румуни…) они прослављају Рождество (па тим и нову годину) 13 дана прије нас. Ваља напоменути, међутим, да тој пракси прослављања празника по измијењеним датумима нема ни 100 година, и да су и те помјесне цркве исте те празнике славиле по заједничком календару (који ми и даље користимо) 19 вјекова прије тога. Зашто су неке помјесне цркве промијениле богослужбени какендар друго је (и болно) питање…

      Нама, који се служимо отачким календаром, не приличи да нову годину прослављамо са онима који су календар промијенили – јер ћемо је славити у невријеме и усред поста. Ако ко хоће да прославља долазак нове године – нека прославља, у томе нема ништа лоше – али нека онда прославља кад треба, на обрезање Господње…

      Као што је већ речено, календар није догматско питање, и нема “светог календара” – али је један ипак боље уклопљен у живот Цркве него други.  Проблем, да га тако назовем, са новим календаром, је што он нарушава, најприје јединство православних народа – јер мијења датуме кад се који празник слави. Тако да неке помјесне цркве које су 19 вјекова славиле Св. Николу, примјера ради, кад и ми – промијенили су па га сад славе 13 дана раније и тако уносе неред у народ. То се јасно види у градовима дијаспоре гдје једни православни мрсе јер је прошао Божић, рецимо – док други и даље посте, јер до Божића има још 10-ак дана.

      Али већи проблем са новим календаром је тај што он нарушава установљени Богослужбени циклус. Па тако неких година новокалендарске цркве уопште немају Апостолски пост, или ако га и имају – траје дан или два. Да петровског поста уопште нема десило се 2002-ге, а да траје дан или два – прошле године, мислим.

      Е сад, неке новокалендарске цркве то покушавају “поправити” тако што својим вјерницима ипак налажу пар дана поста прије Петровдана – али тиме иду у другу крајност, јер налажу људима пост у првој седмици након Духова, кад Црква забрањује пост…

      Да скратим причу око нове године – ко хоће да слави, нека слави – само нека то чини ксд треба, за нову годину, 7 дана након Божића.

      Број корисника који су захвалили аутору: 1
     Гледање 1 чланака - 1 до 6 (од 6 укупно)
     • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.