НАСЛОВНА » Молитва за пријатеље.

Молитва за пријатеље.

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Молитва за пријатеље.

Гледање 1 чланака - 1 до 6 (од 6 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #3401
  monarhija
  Учесник

   Молитва за пријатеље. Заиста имам пар пријатеља до којих ми је стало и ако они нису сви нешто заинтересовани да воде духовни живот. Да ли је добро прочитати молитву сваки дан за њих? Испричаћу вам нешто скоро се догодило. Једна особа и јако драга моја другарица је добила позив у сну да крене у цркви и да се посвети духовном животу. Ја сам је годину дана пре тога спомињао у молитви и молио господа да је приближи цркви, ја јој то нисам још рекао још. Она је направила велике промене у свом животу и полако тек долазе неке промене што ми је јако драго.  Да ли мислите да је добила позив због те моливе коју свам свако вече читао за њу? И још нешто, чуо сам од једне особе која ми је рекла да ( свака лоша сила или демонска како год, код тих пријатеља могу мене нападати због тога што радим за њих ) не знам колико је то тачно? Ја се не плашим велики сам духовник! Само желим да проверим јел неко има инфо. више! Слава Богу и Срећан празник свима Св. Јован!

   #3402
   ivo.vatovic
   Учесник

    Драги брате,

    Просто не знам одакле би почео а да те не увредим.

    Рећи за себе да си велики духовник значи да, или не знаш много о духовности па хоћеш да кажеш да се ТРУДИШ да живиш духовно, или да живиш у илузији да си нешто а ниси ништа… да си горд. Горди људи за себе МИСЛЕ да су духовни али то јавно не говоре јер знају да ће бити окарактерисани као горди. Истински духовни људи знају да је све добро од Бога а њихов је само грех као и напор да следују Божијим заповестима који ,ако је искрен, бива крунисан Божијом благодаћу. Ја сам уверен да се ти трудиш да живиш духовно и то је добро али обавезно мораш да нађеш некога ко ће да те духовно руководи. Обавезно.

    Молитва за пријатеље је добро дело а да ли утицало на промену њиховог духовног стања, док си овде у долини суза илити овом свету, никада нећеш сазнати. Ако знаш да Бог љуби свако своје створење бескрајном љубављу и да све што ради и жели је спасење свих нас онда твоја молитва и не значи пуно. Некада Бог тражи било какав разлог да спасе човека који Бога не тражи па користи и молитве нас грешних, ипак све је у Његовој љубави и милости а ништа у нама.
    Свети оци кажу да је највећа врлина она која је учињена у тајности … ако твојој другарици кажеш да си се молио за њу пропашће ти плата, како каже Јеванђеље.Треба да се молиш за све које волиш и не волиш (посебно за оне које не волиш) али нека за то зна Бог, ти и нико више.

    Демони мрзе род људски и ништа друго не раде осим што се труде да што више људи скрену са пута спасења. Оне који на том путу нису својом вољом и не дирају много, зашто би? Али Бог брине и о томе, оградио нас је својом благодаћу и не дозвољава нечистим силама да муче човека више него што може да поднесе. Ипак, изазивати нечисте силе прокламујући своју храброст није најпаметније.

    Значи центар свега је Бог.

    Опрости ми ако сам те ичим увредио, није ми била намера. Мислим да се искрено трудиш да се спасеш и ти и сви око тебе али ти је потребно духовно руковођење. Разговарај са својим парохијским свештеником … почни од тога а онда обилази манастире и питај духовнике исто што си и нас овде питао.

    Свако ти добро од Господа желим,

    Иво

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #3403
    monarhija
    Учесник

     Испада да је свака молитва илузија. Зашто би онда постојале и зашто би спомињемно некога ако нема потребе за тиме?  ваше реченица није добра <span style=“background-color: #fbfbfb; color: #444444; font-family: ‘Palatino Linotype’, serif; font-size: 18px;“>или да живиш у илузији да си нешто а ниси ништа.. нпр сваки духовни човек зна да не треба да суди некоме кога не познаје то је прво што се научи. А, многи кажу разне ствари, мислим да човек треба сам себе да едукује и да слуша срце шта и како да уради. Нико пријатељу не зна ништа док је овде све могу бити само предпоставке. И то молитва за не пријатеље нема логике. Ја га нећу вређати али нећу се ни молити за њега сигурно, ако ми жели зло онда нека га сам Бог склони од мене и нека добије оно што заслужује.</span>

     #3404
     Zoran
     Учесник

      Драги брате,

      Благодарим једноме Богу у Тројици да има таквих као што си ти који жели да помогне у ношењу бремена својих ближњих. То је велико дело, само молим те и преклињем мораш се чувати прелести а и гордости јер то иде у пару. Демони могу узети обличје и светитеља и ангела да би нас преварили и дали нам на значају зато брате мој врли молим те изнад свега буди обазрив.

      Нисам на твом ступњу духовност да бих могао расуђивати о твом питању јер сам ништаван и бедан и изнад свега грешан тако да благодарим Господу на милости Његовој што ме трпи грешника и што још увек има праведника на Земљи због којих нас греје Сунце.

      Рећи ћу ти оно што ми је мој тата (од како је спознао Бога или боље рећи би познат од Бога живео је до краја живота у покајању) рекао, можда ти буде од користи: „Сине (имао сам 17 година, а сада 53) узех да постим поред среде и петка и понедељак и намених га за твоју тетку Милојку (његову рођену сестру која није била баш побожна) да јој Господ подари просветљење и опроштај грехова, кад знај ово. Једном приликом прилегох у поподневним сатима да одморим уз књигу кад се стушти на мене нека сила и поче ме тако јако ударати да сам се покрио ћебетом по глави да бих ублажио ударце. Почео сам наглас се молити и призивати име Господа Исуса Христа, чуо сам само такву вику: „Ти ћеш да дираш оно што је моје, мало ти је да гледаш своја посла!!!“. Остао је по прилично модар од удараца, рекавши ми да је од тада уплаћивао молитве за њу да се читају на Проскомидији.“  Рекох ти ово драги брате из најбоље намере, а ти испитај срце своје и види шта је воља Господња.

      Праштај брате и свако добро од Господа ти желим.

      Зоран

      #3405
      monarhija
      Учесник

       Прича која је доста опасна за чути и занимљива једна лепа порука за све. Хвала на упозорењу. Мислиш да би се мени могло исто догодити? Мислиш да демонима смета ово што радим? Не знам баш, сада никако не бих могао да станем и да кажем нећу више да се молим за њих. Морам ићи до краја па мислим да ћу изаћи на крај и са њима ако их има код њих ја то не знам. Али такође бићу пажљив. Сигурно има нешто више па ето да им смета.

       #3406
       Zoran
       Учесник

        Драги брате,

        У Светом Писму ћеш наћи одговоре. У жељи да служим Христу Богу рећићу ти шта је мени грешноме пало на памет: „5 И кад се молиш Богу, не буди као лицемери, који радо по синагогама и на раскршћу улица стоје и моле се да их људи виде. Заиста вам кажем: Примили су плату своју. 6 А ти кад се молиш, уђи у клијет своју, и затворивши врата своја, помоли се Оцу своме који је у тајности; и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно.“ (Јв. Мт 6)

        Све што се чини на славу Божију и на спасење било наше било ближњих смета нечастивом. Ако срце отвориш за Господа и ако Он благоизволи да обитава у њему онда се немаш чега бојати, јер апостол и јеванђелист Јован лепо каже:“18 У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх напоље, јер је у страху мучење, а ко се боји, није се усавршио у љубави. 19 Ми љубимо Њега, јер Он први заволе нас. 20 Ако ко рече: Љубим Бога, а мрзи брата својега, лажа је; јер који не љуби брата својега којега види, како може љубити Бога, којега није видео? 21 И ову заповест имамо од Њега: Који љуби Бога, да љуби и брата својега.“(зач. 4. I послан. Јв. 18-21<span style=“color: #444444; font-family: Palatino Linotype, serif;“><span style=“font-size: 18px; background-color: #fffcf2;“><i>).</i></span></span>

        Из твојих писама видим да си ревностан и да желиш да служиш Христу Богу, моја топла пепорука, ако ниси читао, да прочиташ житија ова два светитеља:

        преподобног оца нашег Андреја:  https://svetosavlje.org/zitija-svetih-11/3/

        Св. Аверкија Јерапољског:     https://svetosavlje.org/zitija-svetih-11/23/

        Ту можеш наћи о борбама са демонима.

        Остај с Богом драги брате и сву своју наду положи на Христа Бога.

        Праштај мени грешноме,

        Зоран

        ПС: Када будеш прочитао прво житије, напиши да видим како ти је размишљање.

         

        Број корисника који су захвалили аутору: 1
       Гледање 1 чланака - 1 до 6 (од 6 укупно)
       • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.