НАСЛОВНА » Љубав

Љубав

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Љубав

Гледање 1 чланака - 1 до 7 (од 7 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1477
  ivo.vatovic
  Учесник

   Помаже Бог,
   Ево како свети старац Јосиф Исихаста моли Бога за свог духовног сина који је пао у очај или униније…

   Уздигавши руке ка нашем најслађем Исусу, вапио сам свом снагом свог срца:
   “ Пусти“, кажем, „слатко дисање моје , Исусе, Спаситељу мој, пусти пљусак Твог Божанског Духа и излиј воду утешитељске Твоје благодати на душу мога сина! Ободри и исцели његово срце, наслади га сладошућу Твоје божанске и неизрециве насладе , о којој језик неби требало да говори. Пошаљи му, Исусе мој, Дароватељу светла , просветљујући сјај Твог божанског знања и озари душу мога сина светлошћу Твог божанског блистаања , да би се обрадовао и разиграо као јелен , да би заборавио све недаће и све што је у свету. Да, најслађи мој миомирису, да , дисање моје најмирисније, да, Христе мој љубљени, сажали се на Своје створење и не допусти да његова страдања превазиђу његову снагу.’
   Тако сам Господу говорио за тебе, најмилији мој сине. Истинси говорим и молим се а не само по навици. Пружам руке са душевним болом и квасим тло сузама мојим.
   „Подај“, кажем, „слатко дисање моје, Христе ,животе мој, подај благодат Своју ово Твом слуги и избави га од непријатеља који га окружују. Све распрши и чудесно преобрази у ведрину и спокој као што обично и чини Твоја свевидећа и божанска сила…“
   Из књиге „Изложење Монашког Опита“ писмо 52го
   У јеванђељу нам Господ заповеда да љубимо једни друге … Његовом љубављу … а шта је то божанска Љубав?

   Господ нам говори да ко Њега љуби, реч Његову држаће, значи испуњаваће заповести његове и одмах додаје обећање … и Отац мој љубиће њега и њему ћемо доћи и у њему ћемо се настанити (Јн 14,23)
   Како бива човеку који је испунио заповести и у којему су се настанили Отац, Син и Дух Свети … можемо само да претпоставимо читајући писмо са почетка ове поруке.

   Хтео бих само још нешто да додам … опет из Јовановог јеванђеља … шта је Син молио Оца пред своје страдање…
   Оче, хоћу да и оне које си ми дао буду самном где сам ја, да гледају славу моју који си ми дао,јер си ме љубио пре постања света… (Јн 17,24)
   То је љубав којом нас љуби Бог.

   Бити хришћанин је и тешко и лако. Тешко је јер се морамо уздржавати од света и светских уживања али кад натерамо себе да кренемо тим, уским, путем…све постаје лакше и лакше јер по мери нашег подвига он пушта кишу благодати која нас подржава у искушењима.
   Ако послушамо Христа и заиштемо најпре Царство Небеско … обећао је… све остало што нам у овом свету треба ће нам се додати без да тражимо.

   Старац Јосиф Исихаста  се савршено одрекао и себе и света и Бог му је отворио Небеса још док је био овде, са нама.
   Свако добро,
   Иво

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #1478
   Sljiva001
   Учесник

    Поздрав. Имам великих љубавних проблема. Наиме, ја сам имао девојку са којом сам био 9 месеци и са којом сам се брзо заволео и то траје и даље ево већ више од годину дана од раскида. Она је раскинула, ја сам мислио да више није хтела да буде са мном и да је то то. Ја сам све то погрешно разумео и њу несвесно повредио тако што сам је одстранио од себе.И ја сам много патио, а патим и сада за њом. Пре пар месеци сам сазнао неке ствари о њој и склопио праву слику о целокупној ситуацији. Она је заправо хтела да направи малу паузу, јер то што је осећала према мени је било превише јако и није могла да се носи са тим, плашила се да ћу је оставити… И када склопим праву слику о њој и када већ могу да пробијем пут до повратка њој, наилази друга девојка одједном, за коју ја сматрам да је искушење. Наиме, она се брзо заљубљује у мене и леже са мном у кревет, ја сам у почетку суздржавао од свега и избегавао сам било шта да имам са њом и био сам успешан у томе, али после неког периода од месец дана сам пао у страсти и након тога осећам велику бол и грижу савести. То се поновило још три пута и после сваког пута сам се осећао Исто. Страст ме је победила и пао сам у искушењу. Сад сам са тим у потпуности завршио, али се плашим да ће ме то одвојити од девојке коју искрено из срца волим и која мене исто тако воли и жели да ми се врати, само треба да победи свој страх, а ту бих требао ја да јој помогнем. Иначе живим у студентском дому у Београду и имам 20 година. Кроз неколико дана сам планирао да одем да исповест. То сам планирао одавно, али сам имао неки страх. Сада имам велику и жељу и потребу. Хвала Вам пуно на сваком одговору и Савету.

    #1480
    ivo.vatovic
    Учесник

     Драги брате,

     Радије ти небих одговарао јер што имам да ти кажем није ни мало утешно.

     Када је неко у току исповести споменуо девојку, блажене успомене архимандриту Лазару, игуману острошком, он га је само погледао и рекао му да жена мушкарцу може бити мајка, сестра, супруга или рођака … девојку Црква не познаје.
     Другим речим однос у којем си ти био са обе девојке Црква сматра за блуд, дакле грех. Ти бркаш заљубљеност и љубав. Љубав је дар Божији који Он дарује супружницима и то не одмах. Љубав се стиче трпљењем и покривањем мана супружника, дакле борбом против себељубља.

     Знам да ово звучи сулудо у овом времену када је блуд постао норма али Бог и тело Његово- Црква се не прилагођавају времену него су исти јуче, данас и у векове векова.

     За тебе брате, као и за све друге, најважније је да нађеш духовнија који ће, када те добро упозна, моћи да ти помогне у искушењима. После ће све доћи на своје место. Пре него што одеш на исповест, поразговарај са свештеником и он ће ти рећи шта ти је чинити.

     Опрости.

     Иво

     Број корисника који су захвалили аутору: 2
     #1561

     Драги брате,

     из твоје поруке се види колико је велика твоја љубав према твојој вољеној девојци. Отуда и толико кајање због онога што си урадио. Знам много људи који су пропустили прилику свог живота и раскинули са вољеном особом и после цео живот жале за њом. Немој дозволити да се и теби то догоди. Бори се за своју љубав!

     Свако добро од Бога ти желим,

     Александар

     #1562

     Сад сам налетео на један кратак видео о Хришћанству и сексуалности, који би могао да буде користан:

     Свако добро!

     #1563
     Damjan.Djordjevic
     Учесник

      „Зато што је човек полигамно биће“
      Видиш брате шљива001, такав човек не треба да буде.
      Овај сајт садржи изобилну библиотеку, и постоји део за брак и породицу. Предлажем да прочиташ барем тај део.
      https://svetosavlje.org/category/biblioteka/pravoslavni-brak-i-porodica/

      За све треба знаје, а посебно за одгајање породице и за одржавање (добрих) породичних односа.
      Али само суво знање не вреди ни две паре…

      Број корисника који су захвалили аутору: 1
      #1564
      Jana Vukomanovic
      Учесник

       Dragi brate u Hristu,

       Dobro je sto te grize savest. Jer kajanjem i pokajnim suzama se izgladjuju grehovi. Naravno, treba se truditi i da se ne gresi ponovo.
       Samo, nije mi jasno kako tvrdis da je volis… jesi li je voleo i tad kad si legao sa drugom devojkom? A znao si da te i ona voli nazad i da nije raskinula zauvek.

       Ko zna, mozda se to dopustilo da bi ona na ovaj nacin pobedila svoj strah. Jer ti nju jesi napustio, onda kada si legao sa drugom. Ako uspe to da prebrodi, i da ti oprosti, znaj da si voljen.
       Ako je zaista volis nazad, to dokazi. Vatrenim pokajanjem i trudom da izgladis stvari.

       Zelim ti srecu i snagu da se ispovedis.

      Гледање 1 чланака - 1 до 7 (од 7 укупно)
      • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.