НАСЛОВНА » Литије

Литије

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Литије

Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #491

  Помози Бог,

  На Светој Гори, пре неку годину, један наш отац рече како је штета што по српским земљама нема литија, које доносе велики благослов.

  Чини се, као и често у прошлости, треба да захвалимо безбожној власти што нам, умножавањем безакоња, умножава благослов. Стварно величанствене сцене стижу из Црне Горе.

   

  Остајте с`Богом!

  Број корисника који су захвалили аутору: 3
  #492

  Бог ти помогао.

  Отегло се време откад живим ван отаџбине, и са све већом тешкоћом пратим вести – не могу никако више да „упијам“ шта се стварно дешава тамо, ако ме разумете…

  Хвала на овако језгровитом увиду, брате…

   

  У Христу,

  Угљеша.

   

  литија на јужном Мадагаскару

  Пошаљите прилог:
  Број корисника који су захвалили аутору: 1
  #566

  Помаже Бог!

  Нешто у вези са литијама и начинима борбе за одбрану Цркве у Црној Гори.

  Јасно је да су православна браћа у Црној Гори су у најтежој позицији и да они морају поднети највећи терет. Морају физички одбранити светиње, уз истовремено правно и политичко деловање у циљу обарања овог закона. А пре свега, као основу, имати молитвени вапај ка Господу и Пресветој. Што и видимо да се дешава у Црној Гори, где се одржавају масовне литије после молебана Пресветој Богородици.

  Суштински, то је најважније, јер у оваквим тешким ситуацијама, само Бог може да реши ствари. Не значи да не треба деловати на све могуће „земаљске“ начине („и ово чинити, и оно не остављати“), али Господ нам је у Еванђељу рекао „иштите најпре Царство небеско, а све остало ће вам се додати“.

  А ваља се присетити и речи св. Серафима Вирицког из прве половине 20. века: „Ако би макар и на кратко, али у исто време, заједно, сви руски људи пали на колена и из дубине душе завапили ка Господу и Мајци Божјој за спасење отаџбине од сатанског ропства, Господ би показао чудо свога избављења и развејао би сатански мрак који је притиснуо Русију и наш народ.“

  Сви ми остали, православни Срби ван Црне Горе (не рачунам србску државу, која вероватно има и друге, политичке и дипломатске механизме, уколико има вољу да их искористи), не можемо физички бранити светиње, али можемо духовно помоћи, молитвама храмовним и домаћим, приватним. Сведоци смо да се то, хвала Богу, дешава и у Србији и другим србским земљама – организују се молебани и литије и то прилично масовни.

  Мада литије, у крајњој линији, и не морају бити масовне, са хиљадама учесника, с обзиром на то да њих није згодно баш често организовати. Може и другачије. Ето, пре неки дан, за Светог Саву, то смо учинили нас стотинак у нашој парохијској цркви у Београду. Најпре је служен молебан Пресветој Богородици, после тога акатист Св. Сави, а на крају смо обавили литију око кварта где се налази наш храм. Могло би се размислити да управо ове „парохијске“ литије буду замена, ако су велике литије компликоване.

   А за невољу може и без литије. Просто рецимо да свештеници позову парохијане и да се сваког другог дана у парохијској цркви одржи молебан Богородици, а можда и још нешто – нпр. „Акатист Свемогућем Богу при најезди искушења“. Најбитније је да постоји реална жртвена љубав и реална молитвена помоћ браћи и сестрама у Црној Гори.

  Подсећам, на крају, да смо на „Светосављу“ добили пре три године благослов оца Љубе, да и код куће, у 7 и 21 сат, заједно обављамо ово молитвено правило:

  https://svetosavlje.org/molitvenopravilozaspassrpskognarodaosobitonakosovuimetohiji/

  Оно је једно време било на насловној страни „Светосавља“. Касније је у неком тренутку уклоњено. А можда је време да се поново стави на насловну страну, да свима буде пред очима и да га сви обављамо.

  Родољуб

   

  Број корисника који су захвалили аутору: 2
  #598

  Помаже Бог!

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=tw0EnrTc0rk&feature=emb_logo

  Јуче је одржан још један величанствен молебан и литија у Подгорици, на којој је беседио о. Гојко Перовић Од 10: 40 он, између осталог, вели:

  „Не зато што се ми стидимо неких застава…нити се сдидимо имена државе Црне Горе, нити се стидимо имена СПЦ. Али пред амбасадом Небескога Царства (тј. Цркве) само Крст часни и лик Богородице и Господа нашег Исуса Христа можће бити прави барјак. Све остало би унијело смутњу. А ми нећему смутњу него да се јасно чује – не дамо светиње…“

  Није баш да нема места ниједном барјаку. Има места барјаку СПЦ (тробојка са крстом и оцилима у средини). То је црквена, а не државна застава, која не само да може, него и треба да буде у литији. То што је тробојка, и што некоме можда смета, то је његов проблем. Уједно се њеним истицањем у литији јасно одговара и на подозрења, по мени неоснована, да постоји и помисао на прављење некакве друге, црногорске цркве.

  Родољуб

   

  Број корисника који су захвалили аутору: 1
Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
 • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.