НАСЛОВНА » Литература за приближавање Вери и Богу за почетника

Литература за приближавање Вери и Богу за почетника

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Литература за приближавање Вери и Богу за почетника

Гледање 1 чланака - 1 до 9 (од 9 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #2157
  djordje.micic
  Учесник

   Помаже Бог Браћи и Сестре у Христу,

   Потребан ми је ваш савет са којом литературом почети (Књиге,Видеји)…

   Прочитао сам Библију као основу наравно зато и постављам ово питање јер ме мучи шта да читам даље..

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #2161

   Бог помогао.

   Потребно ти је нешто са духовним саветима. Најпре бих ти препоручио савремене старце и светитеље, попут светих Пајсија Светогорца и Порфирија Кавсокаливита. Иначе, уопште ти препоручујем савремене хришћанске писце зато што они су они живели у нама блиско доба (а неки су и даље живи) па добро разумеју наша искушења и уопште наш живот.

   Свакако би било добро да ускоро прочиташ неки катихизис, односно књигу у којој су представљене основне истине православља. Познат је катихизис светог Филарета Московског, а код нас и „Вера светих“, светог владике Николаја. Заправо би било добро и за искусне да се подсете основа учења своје вере. А када будеш искуснији можеш се посветити догматици. Код нас је вероватно најбољи извор Догматика светог Јустина Ћелијског. Али, засад је рано за то.

   Препоручујем књиге оца Серафима Роуза и архимандрита Рафаила Карелина. Они су веома добри познаваоци светих отаца и притом изузетно образовани тако да су нарочито добар избор уколико си мало више образован или нешто интелектуалније настројен. Да се разумемо, нису добри само за у том случају, добри су за сваког, само мислим да је образованим људима мало лакше да читају књиге људи који су им слични. То ти је иначе генерално правило, од оних писаца које ти неко препоручи, пробај да нађеш оне који су ти блиски срцу.

   Веома важна литература су тумачења Светог Писма, нарочито Јеванђеља. Нпр. Омилије, владике Николаја или тумачење Јеванђеља архиепископа Аверкија Таушева (кога је поштовао о. Серафим Роуз). Али, наравно и бројна друга тумачења која можеш наћи. Ту је и сајт који ми се чини поприлично добар – Тврђава истине.

   Што се тиче видео снимака, мислим да су фина предавања о. Гојка Перовића, као и монаха Арсенија Јовановића.

   Имаш велики избор. Много тога ћеш наћи у некој православној књижари. И при обичним храмовима и манастирима има да се нађе понека књига, а многи имају много више да понуде. Такође можеш нађи на интернету, нпр. у библиотеци сајта Светосавље.

   Неколико напомена. Није све што нађеш на таквом месту подједнако добро. На местима на којима се продају православне књиге, заједно са њима се продају и књиге из историје или филозофије или неке друге које говоре о темама блиским Православљу. И међу духовним књигама нису све исте, неке су писали светитељи, неке искусни духовници, а неке боље образовани верници. Поента је да немају све исту вредност и да мораш са расуђивањем да читаш (и да се посаветујеш са неким у вези са прочитаним), а чак и кад је књига проверена, мораш имати у виду да је можда ти ниси најбоље разумео. Књига никако не може да у потпуности замени контакт са живом особом ни у чену, па ни у овоме.

   Друго, сам изабери шта ти лежи на срцу, и то читај. Други ти могу препоручити, али у складу са својим интересовањима и тренутним духовним потребама, ти изабери. Немој да бираш само оно што ти је занимљиво, али ипак мораш и то узети у обзир.

   Треће. Не читаш првенствено да би нешто схватио и научио, односно из интелектуалних разлога, већ да би то духом усвојио, применио и променио живот.

   Надам се да ти нисам одмогао, и да сам ти макар мало помогао.

   Број корисника који су захвалили аутору: 3
   #2164
   ilija78
   Учесник

    Pomaže Bog brate Đorđe,

    Takođe sam relativno nov u veri, pa eto iz mog prilično skromnog iskustva preporučio bih ti da, kao što Nemanja reče, utvrdiš istinu u Svetom Pismu, posebno Novom Zavetu, kroz tumačenja svetih otaca. Obavezno čitaj Psaltir i nađi neki dobar molitvenik, svakodnevno ako možeš. Dobro bi bilo da ispratiš svaki dan Ohridski prolog vladike Nikolaja. Ako više voliš elektronski format sve ovo imaš u aplikaciji Pravoslavac.

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pravoslavac

    Tu se odmah otvara žitije svetih za svaki dan, a u odeljku knjige imaš pravu malu riznicu korisnih knjiga i tekstova. Ipak, to je za „usput“, u smislu da ne može da se meri ekran sa knjigom u ruci.

    Od videa, ja lično uživam u predavanjima oca Rafaila Boljevića. Otac Predrag Popović besedi i priča onako narodski, iz ugla jednog parohijskog sveštenika, uz šale i priče, pa ga mnogi vole gledati upravo zbog te jednostavnosti i duhovnih saveta prilagođenih nama mirjanima.

    Ja sam voleo da čitam knjige o iskustvima ljudi sa duhovnim životom, kao što su „Nesveti a sveti“, „Tri gurua, jedan mladić i starac Pajsije“, „Kazivanja jednog bogotražitelja“…

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #2165

    Помаже Бог, брате

    Драго ми је да те је заинтересовала духовна литература. Добре савете си добио од браће шта читати, тако да ја не би имао шта да додам ту. Хтео сам само да додам коју напомену приликом читања такве литературе.

    Прво све ове књиге не треба читати тако да кажемо ја сам прочитао целу Библију или цео опус Св Николаја Жичког, а ништа нисам променио у свом животу.

    Не треба се хвалити прочитаним, дивити се високим мислима, снагом којом одишу, већ да од сваког светитеља украдемо нешто и применимо у свом животу, наравно у складу са својим могућностима. Зато се више бирају књиге за читање у складу са начином живота, за отшелника које говоре о том начину живота, за монахе опет које говоре о том начину, а за мирјане пак које говоре о животу у свету.

    Што се тиче Новог Завета, немој га само ишчитавати, него нека ти то буде руководилац у животу, јер по тој Књизи биће нам суђено, дали смо испуњавали заповести или смо били лењи слуге и само смо читали, тј сакрили талант који нам је Господ дао у земљу и нисмо га умножили.

    Добар си пут изабрао, да би остао на том путу, моли се Богу да ти отвори ум, да лакше усвојиш прочитано и примениш на делу.

    Прости ми грешноме

     

     

    #2166
    Ljilja
    Учесник

     Dragi Djordje, Nemanja ti je dao bas dobre smernice kojim redom treba postupno ici. Mozda bi bilo dobro da istovremeno realizujes i drugi pristup – ne tako uredjen, vise mozaickog tipa, na prvi pogled lagan i namenjen sirokim masama, a ustvari jako promisljen, jasan svakom i za kratko vreme moze da ti donese svesnost o mnogim pitanjima i omoguci da odmah popravljas svoj zivot u skladu sa onim sto ti je osvetljeno. Svi velikani sa malim i jednostavnim kazu mnogo. Preporucujem ti Misionarska pisma Vladike Nikolaja. Zgodna je i knjizica O Bogu i o ljudima –  lagana i citljiva, a puna pravih bisera.

     #2170

     Помаже Бог брате Ђорђе и свима ближњима,

     ја бих ти препоручио књигу „Казивања једног боготражитеља свом духовном оцу“. Има је овде на сајту у електронском облику. То је књига из пера неименованог аутора из Русије, мислим да је писана негде у 18. веку и дан данас је актуелна и популарна. Ради се о смислу Светог писма и Исусовој молитви из искуства једног обичног човека који је тражио и нашао Бога, а ту су и упутства Светих отаца како се молити Господу нашем Исусу Христу, базирана на књизи Добротољубље.

     Свако добро од Бога свима!

     Број корисника који су захвалили аутору: 2
     #2173

     Бог помогао, брате!

     Свако има свој пут и виђење.  Мислим да је све што је брат Немања навео добро, али не верујем да је добро то што је већ тај „почетнички“ списак тако дугачак и разноврстан.  Да је мени неко то понудио, ја заправо не бих знао од чега да кренем.  Нека ми брат Немања не замери на искрености.

     Рећи „прочитао сам Библију“ не значи пуно за духовни живот.  Свето Писмо се чита стално, целог живота (поготово Нови Завет, али и Стари Завет је препун корисних духовних мисли, дешавања и упутница), и свако ново читање ће нешто додатно открити нашем уму.

     Не треба да те „мучи“ шта да даље читаш.  Ако стварно сматраш да си почетник у вери (мада знај да смо то сви ми), онда ће ти користити све од владике Николаја Велимировића – он је питак чак и за неверујуће, а опет дубок колико човек може дубоко да зарони у духовни свет.  Православни изван српског народа га откривају у ова времена и питају „Имате ли овога још?“.

     Буди у Цркви, брате, прати живот Цркве (заповедне празнике, дешавања), буди у друштву верујућих људи и разговарај са њима о себи и својим искуствима и недоумицама.  Ако у твом граду постоји стална веронаука отворена за одрасле, пођи и учествуј – вероватно ћеш моћи да добијеш и одговоре на своја питања.  Не жури нигде, храни се помало све „тврђом“ храном и расти полагано.  Господ ће ти дати колико ти треба и колико можеш да „поједеш“.

     Молимо се Господу да нам се отвори ум за оно што нам је корисно.

     Милорад

     Број корисника који су захвалили аутору: 2
     #2174

     Да допуним можда најважнијим:

     ако хоћеш да добро и исправно напредујеш (а не као већина, и ја – многогрешни), настој да послушаш брата Предрага – нека ти оно што прочиташ буде стварна смерница за твоје свакодневно живљење.

     То јест – да што пре примењујеш на себи оно што си прочитао, а у вези тога се саветуј са својим исповедником/духовником.

     Свако добро од Господа!

     Број корисника који су захвалили аутору: 2
     #3395
     djordje.micic
     Учесник
     Гледање 1 чланака - 1 до 9 (од 9 укупно)
     • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.