НАСЛОВНА » Kumstvo

Kumstvo

Гледање 1 чланка - 1 до 2 (од 2 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #2726
  Uroš Radenković
  Учесник

   Pozdrav svim clanovima

    

   Imam jedan problem sto se tice starog kumstva.Stari kum koji je bio mojim roditeljima bio je sprecen da dodje na moje krstenje,pa me je krstio pobratim.To staro kumstvo nasledjuje kumova cerka koja je udata u drugoj porodici,tako da ne znam da li ona kao zensko moze da mi bude kum na mojoj svadbi.Ja sada ne znam koga da pitam  za kumstvo posto nikako nisam mogao naci adekvatan odgovor.Hvala unapred svima koji mi pomognu.

    

    

   #2727
   Bodin Kravljanac
   Учесник

    Здраво брате Уроше!

    У хришћанском смислу, кум на свадби није исто што и крштени кум. Кум на свадби је само сведок да не постоје препреке да се брак склопи, на пример да се једна од особа није обећала некој другој и томе слично. Таквом врстом кумства се не улази у духовно сродство. Други ,,кум“ уопште није кум, него стари сват, по традицији једна од најстаријих особа међу званицама и његова ,,функција“ је мало другачија од кумове, више је окренута традицији, моралности, протоколарности и тако даље. Кум и стари сват могу да буду било ко, чак и рођаци младе и младожење. По неким нашим обичајима кум би био неки угледан човек или пријатељ младожење, од кога би се очекивало да крсти децу рођену у том браку, а стари сват неки деда, стриц, ујак или породични пријатељ младожењине фамилије или просто најстарији човек међу сватовима. Најчешће су то биле мушке особе, али пол није препрека. Тако да можете да питате апсолутно било кога.

    Ако планирате да Вам кум (одн. кума) са свадбе крсти децу, немојте бирати неког од чланова фамилије. Није забрањено, али кум ће ући у духовно сродство са вашом децом, а у нашем народу се избегава преклапање духовног и телесног у том смислу.

    Честитам и све најбоље у будућем браку!

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
   Гледање 1 чланка - 1 до 2 (од 2 укупно)
   • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.