НАСЛОВНА » Krsna slava

Krsna slava

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Krsna slava

Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #973
  Stefan0001
  Учесник

   Pomaze Bog braco i sestre,

   Prvi put koristim forum Svetosavlja i htio bih postaviti jedno pitanje vezano za krsnu slavu. Moj djed je dosao iz Like(Krajine) 50′ godine proslog vijeka kao mlad i siroce u Crnu Goru. Nije bio siguran koja mu je bila krsna slava ali je znao da je krajem januara, na sta mu je neko sugerisao da je tada jedino Sveti Sava (27.Jan).

   Tako je on poceo slaviti do kraja svojih dana kao i danas njegova 3 sina (moj otac i 2 strica) i njihova djeca a evo od skoro vec i sledeca generacija.

   Jednom prilikom, skorije, tu temu su otvorili njegova 3 sina prepricavsi isto sto sam i napisao vama, nekome od Vlaisavljevica koji su takodje porijeklom iz Like, posle skorijeg upoznavanja sa istima koji su na to rekli da svi Vlaisavljevici slave Casne Verige (29.Jan), dva dana posle Svetog Save. Kasnijim istrazivanje ja sam se informisao dodatno i ispostavilo se da je tako.

   Ako bi neko svesteno lice moglo da mi kaze nesto vise, da li je grijeh, da li nastaviti da se i dalje molimo i slavimo istog svetca. Svakako cu na tu temu pricati sa nekim iz bratije manastira Podmajine u Budvi jer od skorije idem tamo, ali bi mi bilo izricito drago da cujem vase misljenje.

   Hvala

   #974
   djordje.micic
   Учесник

    Прво помаже Бог пријатељу моја породица је и сама дошла из Црне Горе стога те овом приликом поздрављам и желим ти све најбоље.

    Што се тиче твог питања ја нажалост немам неко знања у томе али нажалост овај форум није толико активан колико је некада био, постоје још пар заиста добрих људи који ти можда могу помоћи по том питању али најбоље би било када би причао са неким свештеним лицем.

    Поздравља те брат у Христу Ђорђе нека те Бог чува тебе и твоју породицу, срдачан поздрав.

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #980
    Bodin Kravljanac
    Учесник

     Bog ti pomogao, brate!

     Naš narod, kao i svi pravoslavni, zaista proslavlja Boga i one koji su se udostojili primiti svetost svakoga dana. Slava, kao prastari običaj naš je tek posebna priča. Naši stari su slavili i po nekoliko Slava godišnje, iz raznih razloga. Te po muškoj naslednoj liniji, te po ženinoj, ako ova nije imala nikakve braće, pa bi ako kupe kuću od nekoga slavili i Slavu porodice od koje su je otkupili kao Kućnu Slavu, pa zbog nekog zaveta, pa zbog konkretne pomoći nekog sveca, zbog bratimljenja… Izmišljali su razloga iha-haj… Ukratko, Slava nasleđena od oca naziva se Krsna Slava, a svaka od ostalih Slava opštim imenom Preslava. Stoga, brate, tvoja Krsna Slava je Sveti Sava, a tvoja predačka Slava, Preslava, su Časne verige. Ne smatraj to što se desilo tvome ocu kao neku nesreću ili promašaj nečiji, nego gledaj na to kao na promisao Božiji. Stoga imaš od Njega blagoslov da slaviš i obe Slave. To ne mora da bude neka gozba ili pir, nego objasni matičnom svešteniku kakva je situacija i sa kolačem, žitom i vinom otidi u crkvu u oba dana. Ukoliko tako želiš. Bog nas ne primorava nijednu Slavu da slavimo, a kamoli više od jedne. Njegova je jedina želja da Ga pustimo da nam pomogne da zbacimo verige sujete, prividnog života, pa i nekritičkog, komfornog robovanja običajima kako su to učinili nekada i sv. Petar i sv. Sava i svi ostali sveci Božiji. Jedini pravilan razlog koji nas pokreće da slavimo Slave jeste ljubav – ostalo je ništavno.

     Број корисника који су захвалили аутору: 1
     #983
     Stefan0001
     Учесник

      Srdacan pozdrav svima,

      Hvala puno na odgovoru

      Hristos je medju nama!!!

     Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
     • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.