НАСЛОВНА » Jevanđelje

Jevanđelje

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Jevanđelje

Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #901
  Marko
  Учесник

   Pomaže Bog ,   tako su Optinski monasi mnogima da li blagoslov da svakog dana pročitaju po jednu glavu iz Jevanđelja,idući redom,I po dve glave iz Apostolskih Poslanica.Na taj način je čitanje Jevanđelja i Apostola završeno istovremeno.Može li neko da mi objasni kako istovremeno.Hvala

   #902

   Претпостављам да се ради о следећем. Кад сабереш све главе Јеванђеља (Јеванђеље по Матеју има 28 глава, Јеванђеље по Марку 16…), а онда то исто урадиш за остатак Новог завета можеш видети да је први број приближно двоструко мањи. Што ће рећи, ако читаш темпом који си навео, дан кад прочиташ сва четири јеванђеља, отприлике ће бити и дан кад ћеш завршити и остатак Новог завета.

   Иако сам ти ја одговорио, и ја имам неколико недоумица, па се надам да ће се овде наћи неко ко зна више. Прво, ако се не варам, не ради се о тачно двоструко мањем броју, па ће се тако ови дани приближно поклапати. Можда има неко додатно правило кад да читаш само једну главу Апостола да би завршио баш истовремено.

   Друго, када се говори о Апостолу, углавном се мисли на Дела апостолска и посланице, што ће рећи да Апокалипса није укључена у то. Да ли треба да (овим правилом) читаш и Апокалипсу, не знам.

    

   #903
   Marko
   Учесник

    To sam procitao jutros i nije mi jasno,kako moze isto da bude procitano Jevandjelje i Poslanice.Da se procita 21 Poslanica,ima moze da bude po dva Jevandjelje,procitana.

    #906

    Помаже Бог!

    Ето ти, кад човек дозволи да му се ум заузме нечим другим ван једино важног, онда потроши драгоцено време на практично неважну ствар.  Но, ево мојих непотребних резултата, тек толико да се види да су потпуно неважни (у молитвеном смислу):

    Пробао сам на више начина да строго математички усложим речене бројеве и нисам успео, размишљајући о питањима као што су „ако посланица има непаран број глава, да ли се она преостала чита у једном дану засебно, или са првом главом следеће посланице?“, или: „да ли су свети оци имали на уму васкрсна и суботња читања на светим Литургијама, па су њих избијали из правила за мирјане?“ и слично.  Све је мање или више различито од идеалног уклапања.

    Закључак (важећи за мене, а свако нека узме своје): неважно је уклапање дана, важно је да имам толику свакодневну љубав према Господу да заиста испоштујем то правило (ако сам га већ прихватио).

    Свако добро од Господа!

   Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
   • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.