НАСЛОВНА » Искушења

Искушења

Форуми ДРУЖЕЊЕ ЧЛАНОВА Искушења

Гледање 1 чланака - 1 до 11 (од 11 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #762
  Kostic Jovan
  Учесник

   Већ дуже време покушавам се одрећи блуда и кад упоредимо почетак и сад, видим заиста велики напредак. Међутим, постоји проблем. У последњих 12 дана, 10-11 снова су блудни. Буквално одем на спавање и знам шта ћу сањати, не знам како, никад ми се пре није дешавало. Причао сам са другима који су престали, нико није у моје године престајао, али опет није имао толики број, можда један у месец-два. Не знам да ли барем снове могу некако спречити, али настављам даље док не успем.

   #764

   Брате,

   исповест на првом месту, искрено покајање и уклањање од других грехова, јер један промашај вуче други.

   Пад у блуд је често допуштење Божије за оне који испољавају високи ниво гордости и осуђују друге.  „Осудио си брата свога?“ – пита Господ, и одмах одговара – „Ево, види какав си ти!“ – и допушта незадрживи напад демона блуда.  Потврђено многима.

   А у свакодневном – кратке али упорне молитве, Господу и Мајци Његовој.  Када ја нешто сагрешим, или помисао тек крене ка греху било које врсте, сетим се Мајчице наше Богородице и постидим се пред Њом која ме види упрљаног.  За мене је то један од најефикаснијих начина борбе против греховног себе.

   Часни пост је, а и да није – дозволимо себи да жешће гладујемо, јер пун стомак вуче у испуњење блудних помисли.

   Прости мени грешном и помени.

   Број корисника који су захвалили аутору: 2
   #767
   Kostic Jovan
   Учесник

    Поздрав, сматрам да нисам горд, јер не осуђујем, не оговарам, не вређам… Пре Нове године, сам то наведено и знао да радим, али сам после Нове године кренуо духовну промену и заиста сам се променио, доста њих ми то кажу. Наравно да има још да се ради, али у односу на пре какав сам био, духовно сам сада доста другачији. Правио сам неке грешке, али са временом се надам да ћу их исправити. Можда због тога што сам био, сад требам да испашта да бих исправио грешке, али не знам. Сада нити псујем, вређам, оговарам.. и драго ми је и надам се да ћу наставити тако, а у то верујем.

    #768

    Помаже Бог

     

    Лист папира, оловка, и пишеш, пишеш…и пишеш..од почетка…за исповест.

    Драган

    Спас сваком пропаст ником

    +

     

     

     

    #770
    Kostic Jovan
    Учесник

     Како мислите на папиру исповест? Извините, не разумем.

     #771

     Помаже Бог

     Од почетка, чега се сећаш, мале и велике грехове.Да не би заборавио.

     Драган

     Спас сваком пропаст ником

     +

     #777
     Kostic Jovan
     Учесник

      Написаћу, а кад будем написао, шта да урадим са папиром? Не бих да бацим.

      #778

      Помаже Бог

      Понесеш папир на исповест, све прочиташ и онда га спалио.

      Драган

      Спас сваком пропаст ником

      +

      #779

      Брате Јоване,

      папир може да послужи као подсетник за исповест.  Списак на папиру не замењује исповест пред свештеником, већ је „помоћно средство“.  Ако желиш да исповедиш више „промашаја“ (грехова) у животу, лако се може десити да нешто заборавиш, јер мисли лутају.

      А после исповести, слободно спали, као што су твоји греси спаљени пред Господом ако си их искрено и потпуно исповедио и крећеш путем исправљања (тј. покајања).

      Број корисника који су захвалили аутору: 1
      #780
      tamara.mihaljevic
      Учесник

       Dragi brate Jovane,

       naravno da je napad veći u trenutku kada odlučiš da prestaneš sa tim, treba dokazati svoju dobru nameru. Ne padaj u očajanje zbog snova. Treba i reći ovo, niko ne može sam da se izvuče iz greha koji je duže vreme činjen. Ako posmatraš sebe i govoriš -vidi kako sam napredovao- tu se može skrivati misao kao da si to sam uspeo (to su jako tanane stvari) i zato se šalje iskušenje da bi čovek vidio svoju nemoć. Jedino molitvom i postom možeš pobediti greh i to tako da moliš Boga da ti pomogne a ako se ne nadamo u Boga nego u sopstvene podvige to nije ugodno Bogu. Ako mislimo da sami od sebe možemo da držimo zapovesti idemo ka prelesti, ka zabludama, skrećemo sa pravog puta. Snovi su tu, to je normalno u trenutnoj situaciji, bitno je da kroz to shvatiš svoju grešnost ali i da pokažeš da i pored toga tvoja volja da se toga oslobodiš ne prestaje (makar dok si budan).  Dosta njih kroz iskustvo vidi da prejedanje zaista ima veze sa bludnim snovima, ne mora da znači da je i kod tebe ali i to je korisno kontrolisati. Isto tako je bitno da paziš na oči, jer ako gledaš novine, bilborde, reklame, serije, filmove , gdje se pokazuju kakve nepristojno obučene osobe ili čak obučene ali da govore bludno onda i to ostaje u našoj svesti i možda dodaje bludne snove. Čuvanjem čula od sablazni te vrste i postom pokazuješ još jednom svoju volju da se odrekneš bluda. Vidjećeš, samo će jednog dana da nestane, samo od sebe i onda će ti biti jasno da to nije bilo od tebe, iako sad izgleda kao da jeste. Moli se Bogu da te očisti i znaj da se opraštanje greha i očišćenje daje onome ko je zaista u umu promenio mišljenje, preumio da neće više činiti greh, jer kakva je korist da se čovek očisti ako će ubrzo pasti ponovo u isti greh. Dokazuj svoju dobru volju i Bog će te osloboditi.

       Svako dobro,
       Tamara

       Број корисника који су захвалили аутору: 2
       #792
       Сања Станковић
       Модератор

        Помаже Бог, Јоване,

        Ја такође пишем на папиру подсетник за исповест. Није то састав од 10 страна, већ више 6-8 тезица на папирићу.

        Након исповести тај папир просто поцепам и бацим у ђубре – није потребно баш спалити ватром, чисто да појасним 🙂

        Неки људи не пишу овакву врсту подсетника, није то ни неопходно. Ја га пишем јер ми помаже да се боље исповедим.

        Сања

         

       Гледање 1 чланака - 1 до 11 (од 11 укупно)
       • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.