НАСЛОВНА » Homoseksualnost i Novi Zavet

Homoseksualnost i Novi Zavet

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Homoseksualnost i Novi Zavet

Гледање 1 чланака - 1 до 11 (од 11 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #893
  Nevena
  Учесник

   Pomaže Bog svima.

   Iskreno se nadam da se niko neće uvrediti ili naljutiti što uopšte pišem o ovoj temi jer je za mnoge tema Homoseksualnost i opštenje istopolno jedan Tabu i sagledan je kao greh po mnogima.

    

   Apropo toga se obraćam ovoj zajednici, želela bih čuti Vaša mišljenja ili još bolje fakt ovoj temi.

    

   Ja se naime mučim sama sa sobom godinama. Posle 20te godine sam posustala trpeti i ignorisati taj ‘zov’ i otpocela vezu sa istopolnom osobom. Imala sam do sada 4 veze. Sve po 3,4 godine. Dakle nije se radilo o zelji da menjam partnere radi fizicke satisfakcije ako me razumete. Vrlo sam senzibilna i u životu mi je uvek trebala, falila ljubav.

   Moram reći da osećam ljubav i poštovanje prema muškarcu takodje, ali kod opštenja  sve stane. Ne mogu.

   Pored ovoga, imala sam raznorazne teskobe u životu i nažalost patim od 2 duševne bolesti koje me navode izmedju ostalog na očaj i konstantnu želju/poriv za samoubistvom. Duševne bolesti su samo eskalacija mog stresnog, traumatičnog života kako ja to tumačim.

   Zašto o ovome pišem – poslednje 2,3 godine imtenzivno razmišljam o svojoj duši i naravno bavim se pitanjem da li ja zaista živim u grehu, da li je to što volim jednu ženu zaista toliki greh pred Bogom? Izvinite ako je uvreda sto uopste pitam… zelim pomoc i spasenje kao i svako. Pricala sam sa toliko ljudi…sa duhovnim ocima takodje. Jedan mi je rekao da me je Bog takvu stvorio i da je ljubav ljubav. Drugi je pak  rekao opet pa da je to od onog drugog, loseg. Zelim da znam sta je fakt, nigde nisam nasla u novom Zavetu da ce me to oterati u pakao, da je to veliki greh…nesigirna sam jer ne shvatam. U Jevandjelju je Gospod rekao „sada cete leci sa istim polom da budete jos gnusniji sebi“ ali tu se radilo o bludu, o prevarama..opet kazem, neuka sam i izvinjavam se ako svojim neznanjem koga vredjam ovim.

   Cinjenica je da nemam lose srce ako smem to reci, a da ne zvucim gordo, jer znam da sam neko ko pomaze bezupitno drugim ljudima kad god mogu i delim od malih nogu sa svima sve sto stignem, znam da sam gresna kao i svaki covek ali znam i da nemam lose srce. Stoga moje pitanje, da li je ipak moj greh to sto jesam i sto tako zivim, da li je to pak koren sveg loseg sto mi se desava jer sam izabrala drugu stranu kako ja to nekad tumacim, da li mislite da je Otac automatski razocaran/gnevan na mene zbog ovoga i da sve ostalo sto cinim automatski pada u vodu?

   Svakakva iskusenja i odvratne pomisli primam dnevno, ne mozete da zamislite kakvu unutrasnju borbu vodim sa samom sobom, ne bi li bila sto bolji covek i vredna onog leoseg jednog dana, a ovo je jedno od mojih primarnih nedoumica…

    

    

   Број корисника који су захвалили аутору: 2
   #894

   Бог ти помогао, Невена.

   Не могу рећи да те разумем у потпуности, ја нисам имао слична осећања, али претпостављам да разумем донекле. Људи желе љубав, а заљубљеност и телесна блискост најсличније су љубави од свега на Земљи. Притом, ти ниси бирала према коме ћеш осећати такву врсту привлачности. Такође ти верујем кад кажеш да немаш лоше срце. И жао ми је због жеље за самоубиством.

   Прво, треба да знаш да то што ми људи називамо љубављу, често заправо није то. У случају сексуалне привлачности ради се просто о томе – сексуалној привлачности, заљубљеност је мало виша од обичне сексуалне жеље, али и даље није љубав, ни изблиза. (Када волимо, волимо особу због ње саме, када смо заљубљени, онда смо заљубљени због појединих особина те особе, љубав може вечно да расте, заљубљеност неминовно убрзо почиње да опада, љубав је више од заљубљености ствар слободе и избора.) Љубав више личи на пријатељство него на оно што ми називамо љубављу, мада пријатељство није ни изблиза онолико дубоко колико то (права) љубав може бити.

   Љубав није грех ни према коме, али она чиста, бестрасна љубав, а сексуална жеља, заљубљеност и њима засноване везе нису љубав (као што сам већ рекао). Да ли је то што осећаш лоше? Јесте, али немој због тога да падаш у депресију. Историја је пуна блудника много горих него што можеш да замислиш које је Бог помиловао. Да ли се може избавити од тога? Може, али то мораш искрено пожелети. Немам искуства у томе, али даћу ти неколико савета уколико то желиш. Прво, нађи доброг духовника који ће те добро саветовати. Немој да слушаш сваког, нису сви подједнако добри, а поготово нису сви за све. Уколико напишеш одакле си, сигурно ће се на форуму наћи неко ко ће ти предложити доброг духовника у твојој околини. Свакако ће ти помоћи молитва, пост и исповест, али поступај по савету тог духовника кога изабереш. Такође, могу да ти предложим да прочиташ нешто од Ричарда Коена. Знам да је некада имао хомосексуалну везу и да се сада бави сексуалном преоријентацијом. Како то функционише и колико је успешно, не знам, није ми то никад требало, али вреди погледати. Не слушај оне који те умирују и говоре ти да је све у реду, али немој да слушаш ни оне који те вређају и обесхрабрују, вероватно нису били у твојој кожи.

   Најважније је следеће (и то важи за сва искушења са којима се било ко, суочава). 1) Не мири се са тим, већ пожели промену. 2) Не очајавај. Ма колико лош неко био тренутно, ако се труди да се приближи добри и Богу, Бог га неће оставити, па неће ни тебе.

   Број корисника који су захвалили аутору: 2
   #895
   ivo.vatovic
   Учесник

    Драга сестро,

     

    Да имаш добро срце сведочи и ова твоја јавна исповест. То не може свако, први ја. Бог суди, не само по делима, него и по ономе што нађе у срцу.

    Нити сам духовник, нити духован али нисам могао а да ти не упутим две, три речи подршке јер страдаш а љубав то не може да поднесе.

    Хомосексуалност је грех, као и лицемерје, блуд, лаж… дакле није од Бога и против тога се мораш борити. Осим те, тебе и друге, страшне, муке муче а то опет значи да је Бог са тобом. Он кога воли онога и кара. Нема места очајању и знај да помисли које ти долазе и зову да прекратиш са животом нису твоје него од оног, проклетог, оца лажи. Помисли нису твоје и игнориши их колико можеш.

    Брат Немања те је добро саветовао … не жури, нађи себи духовника који је близак души твојој и, полако, без журбе крени путем опоравка. Буди спремна да их пуно обиђеш док не нађеш онога кога ћеш звати својим. Можда буде из прве… али то не бива често.

    Ја бих додао само једно … моли Бога да ти помогне и упути те духовнику који има лек за твоју муку. Својим речима, или, твори Исусову молитву (Господе Исусе Христе, помилуј ме грешну) а Он зна за шта га молиш. Моли, тражи и наћи ћеш. Не постоји нико у историји овог страдалног света да је молио а да није нашао. Само пази, наћи ћеш оно што тражиш. Ако будеш тражила неког да те чеше по ушима, и говори ти оно што желиш да чујеш, таквог ћеш и наћи … тражи да ти Господ, кроз неког служитеља свога, пода утеху и исцељење, и то ћеш неизоставно и добити јер Бог хоће да се сви спасу, сви, па и ти. Моли и буди стрпљива.

    Мени је ова твоја исповест много користила јер ме је ганула, па ћу те, заузврат, помињати у својим безвредним молитвама док ме има.

    Воли те у Христу брат твој,

     

    Иво

    Број корисника који су захвалили аутору: 2
    #896
    Nevena
    Учесник

     Draga Braćo Nemanja i Ivo,

      

     Beskrajno Vam hvala!

     Hvala na vremenu koje ste izdvojili da biste mi odgovorili i na dobroj nameri i konkretnim savetima.

     Videćemo, volju imam da sve menjam, pa Bože zdravlja…

     Do tada čuvajte se i Bog Vas blagoslovio

     Srdačan pozdrav

     Nevena

      

      

      

     #897

     Драга сестро помаже Бог,

     хвала ти на овако искреној исповести, много је инспиративна, иако је пуна снажних и тешких искустава, имај на уму да нема јаког човека без јаких искушења. Лични утисак јесте да имаш добро срце, и није звучало гордо.

     Ако ти је потребан неко за разговор, оставићу ти свој контакт, мени је Бог помогао са сличним проблемом као што га и ти имаш (самоубиство), али преко других људи.

     [email protected]

     Желим ти свако добро од Господа

      

     Број корисника који су захвалили аутору: 1
     #898
     ivo.vatovic
     Учесник

      Драга Невена … ево мене опет,

       

      Један брат ме је замолио да ти проследим овај материјал … ако ти није добар енглески … ту је чика Гугл
      <table class=“cf gJ“ cellpadding=“0″>
      <tbody>

      <tr class=“acZ“>
      <td class=“gF gK“></td>
      <td class=“gH bAk“></td>
      </tr>
      <tr class=“acZ“>
      <td class=“gH“></td>
      <td class=“gH acX bAm“ rowspan=“2″></td>
      </tr>
      <tr class=“acZ xD“>
      <td colspan=“3″></td>
      </tr>

      </tbody>
      </table>
      Свако добро,

       

      Иво

      #899
      Bodin Kravljanac
      Учесник

       Draga sestro Nevena,

       Bog nije razocaran nama, jer nikada nije bio ni ocaran, a gnevi se samo na one koji povredjuju druge, i telom i duhom. Ne, Bog nas samo i prosto – beskrajno voli. Onako, istinski. Nemoguce je to opisati. I zato sto nas nemerljivo voli On i pati sa nama svakoga dana. Kada cinimo grehe, mi povredjujemo i sebe i druge – ali nismo jedini koji pate. Svako ko voli, taj i pati kad je ljubljenoj osobi tesko. Tako da imaj uvek u vidu da kada bi digla ruku na sebe razalostila bi mnoge oko tebe. Mnoge za koje i ne sumnjas da bi bili tuzni, a za neke bi mozda i mislila da bi im bilo drago. Znam o cemu pricam, jer se jedan moj drug ubio pre 15-ak godina. I nikome nije bilo bolje zbog toga, naprotiv, mnogi su pali u ocajanje. Stoga takodje znaj: ako ti je stalo do drugih – nikada se nemoj resiti na tako nesto! Ako bi te i svi mrzeli – Bog te voli i tugovao bi!

       Sta reci o drugoj temi? Vidi: svi smo mi gresni. Ne mislim onako otrcano, da me svi cuju: ,,Ah, ja sam najgori!“, a u sebi mislim da sam najbolji. Ne, svi smo mi duboko gresni, ogrezli u grehu, toliko smo bedni da kao da ne mozemo ni hodati normalno, nego se valjamo u prasini levo-desno. Zivot je ovaj zaista ,,dolina placa“, seti se kako bi zakukali starozavetni psalmopojci, kada bi na trenutak prestali da slave Boga i okrenuli se svojim unutrasnjim problemima. I svi bismo zacelo propali, da Bog sam nije sishao i pruzio nam ruku da se izbavimo. I Bog je nasa nada, u njega se uzdamo da necemo propasti (ali i radimo na tome, jer je ,,vera bez dela mrtva“). Ti, kao i svi mi, gledas u sebe i tu nalazis da te privlace druge devojke i to ti razdire dusu. To je normalno stanje. Svako od nas ce bolje videti svoje grehe nego tudje, jer su mu ,,pred ocima“, te ce mu se svoji nekad ciniti neizlecivim, a tudji sitnim, beznacajnim. U stvarnosti, svaki greh odvaja od Boga, bez obzira na razmere. Zato se moramo neprestano muciti i primoravati da ne gresimo, malo-po-malo. ,,Mic-po-mic“, sto bi rekle babe. I tako se odviknemo od greha i naviknemo na dobro, a Bog je taj koji nam daje snagu da se izborimo. Koliko god malo snage da imas, prilepi se uz Boga i tvoja snaga ce postati beskrajna. Postoje i sveci, kao zivi dokaz pobede. I oni su uz tebe. I mi smo uz tebe. Zato je jako vazno da nadjes mudrog duhovnika, da te povremeno ocinski, odn. majcinski posavetuje. I da lagano krenes na Liturgije. I ne ocekuj da ces se preko noci izleciti. Imamo jos mnogo znoja da prolijemo dok se ne uspnemo na vrh planine.

       I rekao bih ti jos nesto. Zapovedjeno nam je da volimo i svoje neprijatelje. Kao i Bog sto ih voli, onako, istinski. Onda se podrazumeva da treba da volimo i prijatelje i sve druge ljude. Strast, ono sto nas nagoni na seksualne odnose, nema veze sa time. Ono je iskrivljenje ljubavi, lazna ljubav, surogat. U Raju nema seksa. Adam i Eva nisu ni primecivali da su goli dok nisu otpali od Istinske Ljubavi i tada se njihov razum izvrnuo i osetili su strast i uzajamnu privlacnost. Neki ljudi mogu bez toga potpuno, nekima je teze. Bog je zato dopustio brak, da nam olaksa muke. Sveti Pavle je dosta pisao o tome u svojim poslanicama. Supruznicka ljubav se, medjutim, dosta sporo razvija ali istinski izgleda kao da su dvoje postali jedno telo. I to je namenjeno samo muskarcu i zeni i drugacije je od svih ostalih vrsta ljubavi. Homoseksualizam je sledeci korak u razvijanju bolesti zvane ,,bludna strast“. Protiv ove strasti se svi bore, mozda 0,01% ljudi od pocetka nema ovaj problem. Ovde nema ,,mic-po-mic“. Ovo je jedina strast protiv koje moras da se boris cvrsto, odlucno, ,,muski“. Drugim recima, moras odmah da prestanes da upraznjavas odnose. Ni pomisli da ne primas, ovo je jako bitno. Ako li i padnes ponovo, i ugruvas se, isplaci se i nastavi iznova, sa jos chvrscom resenoscu. Mi muskarci dosta patimo od ovoga, pa smo i malo iskusniji od zena, ako smem tako da kazem.

       Izvini sto je ovako ,,nabacano“ napisano. Ne plasi se, nego veruj u Boga i moli mu se kad god osetis potrebu. Sta god da se desi, znaj da nisi sama u svemu ovome i ne odustaj! I sta znas: mozda si na visem duhovnom nivou od mene, a ja te, kao, savetujem! Stoga ne veruj mnogo svojoj percepciji, nego se uzdaj u Boga. Kada ti je tesko, slobodno se pomoli i Presvetoj Bogorodici, svetoj Petki, svetoj Mariji Egipcanki i svetoj Pelagiji, takodje.

       Број корисника који су захвалили аутору: 2
       #900
       Nevena
       Учесник

        Dobro vece svima,

         

        Zelela sam da vam odgovorim.

        @Ivo hvala za artikl i klip. Pricam engleski, volim na engleskom da citam sta vise, a za par sati putujem u jedno mesto sigurno 3h i taman cu iskoristiti vreme da procitam na miru PDF. Zahvali bratu koji mi je uputio ovo.

        @Bodine, nije nabacano kako ti kazes, odlicno sam razumela.

        Puno mi znaci ova prepiska. Nisam napisala ovdeo puno ime i prezime razumecete iz kojih razloga, jer ne bih zelela da neko od porodice (sire) naidje na clanak pa poveze 2 i 2. Ne zelim nikoga da razocaram.

         

        No zbog saveta koje ste mi udelili, na ovom mestu bih samo jos dve stvari dodala:

        1) Trebalo je odmah da napisem. Ja sam najvise zbog toga postavila ovu temu, jer -blud- je kljuc rekla bih svega, zar ne? Slazem se sa vama za ljubav 1001%. Apropo toga, zvucace cudno sigurno,no ja nemam potrebe za odnosima vec neke 2,3 godine. Nekada davno da, no sada imam 31 (skoro 32) i imam jos samo zelju da pored nekoga ostarim, ali je ‘problem’ sto se osecam „sigurno“ i lepo samo u ..ovom drugom drustvu, da tako oznacim. Upravo ovo me upucuje na ovu samospoznaju i shvatanje istine  odnosno, da li sebe ipak zavaravam.

        Gore sam jos pomenula mozda da me muce razne pomisli (znam od koga dolaze) i maltene imam osecaj da neko tamo ima nameru da me baci u ocaj jer poznaje moju slabost i strahove.

        2 je ujutru i raspisah se, vec ste mi dali odgovore koje sam trebala cuti, svakom pojedinacno hvala po 100x i dolazim taman na tacku 2) pronaci Duhovnika – ne zivim u mom rodnom gradu poslednje 3 godine, vec na starom zlom zapadu. 🙁

        Znam jednog jedinog koji bi mi mogao kako kazete u tom kontekstu „strucno“ savetovati, ali je problem sto je u pitanju otac mog dobroj prijatelja odavde i kucni prijatelj moje bake. Ja se kicno ne stidim da pricam, ali ne bih volela da moja baka sutradan stidi svoje unuke..

        Sa druge strane, razmislicu..mozda ako prvo popricam sa njom..

        Huh…..hajd’ nadam se da vi bar lepo spavate 🙂

        Puno pozdrava braco i sestre.

        Radujmo se bolje Hristovom ponovnom dolasku!

        I da se sto vise ljudi probudi na vreme…

        Nevena

        Број корисника који су захвалили аутору: 1
        #905

        Помаже Бог!

        Сестро Невена, ко ће помоћи, ако неће Бог?  Хоће ли Бог одбацити онога који Га тражи?

        Одговори су јасни ономе ко је ступио на Пут.  Од мене неколико мојих личних путоказа који ми помажу, а можда могу бити корисни и у овом питању:

        – све имам са Господом;  ако тражим више, застранио сам

        – у Светом Писму су на више места назначене главне групе грехова ради којих ми се може десити да не видим (не достигнем) Царство Небеско;  ако тражим „јасније“ доказе, самог себе заваравам и друге ми помоћи не може бити

        – увек у мени самом треба да потражим разлог зашто имам толику страст (страдалну жељу) за овим или оним;  то што страсни подстицаји често нису из мене самог, него су дело нечастивог, неће ме одбранити на Суду од одговорности што самог себе нисам разоткрио пред собом и Богом

        – са собом треба да будем сурово (тј. до краја) искрен;  све друго одвешће ме у само-обману, којој ће се на свој смрадни начин радовати само мој и свачији непријатељ, Сатана

        – ако искрено ступим на бојно поље, верујем да ћу кроз неко време захваљивати Господу што је допустио да чак и неке крајње страсти завладају мноме, али ме због тога није погубио;  ово „верујем“ је моје пуно поверење које дајем Њему, да ће ми помоћи у овом сталном рату

        Можда у рату помогне и садржај ове странице: https://www.unseenwarfare.net/

        Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног!

        #911

        Христос посреди нас и јесте и биће !

        Помози Бог сестро Невена..

        Прво желим да пожелим теби и свим учесницима овог форума срећан и Богом благословен почетак ВеликоГоспојинског поста…ево шта о тој теми пише, између осталог,  у „Основама социјалне концепције Руске Православне Цркве“:

        „Свето Писмо и учење Цркве недвосмислено осуђују хомосексуалне полне односе, видећи у томе порочно унакажење човекове Богом створене природе. „<b>Ко би мушкарца облежао као жену, учинише гадну ствар обојица“</b> (3 Мојс. 20:13). <b>Библија говори о тешкој казни којом је Бог казнио становнике Содома</b> (1 Мојс 19:1-29)<b>, по тумачењу Светих Отаца управо за грех хомосексуализма. </b>Апостол Павле, описујући морално стање незнабожачког света, хомосексуалне односе убраја у „срамне страсти“ и „нечистоте“ које прљају људско тело.„<b>Јер и жене њихове претворише природно употребљавање у противприродно, </b><b>а</b><b> исто тако и мушкарци оставивши природно употребљавање жена, распалише се жељом својом један на другога, мушкарци са мушкарцима чинећи срам, примајући на себи одговарајућу плату за своју заблуду</b>“ (Рим. 1:26-27) <b>„</b><b>Не варајте се</b><b>…</b><b> ни рукоблудници, ни мужеложници</b><b>… не</b><b>ће наслиједити Царство Божије</b>“, писао је апостол Павле становницима развратног Коринта (1 Кор. 6:9-10).Светоотачко Предање веома јасно и недвосмислено осуђује било какве манифестације хомосексуализма. „Учење дванаест апостола“, дела Светих Василија Великог, Јована Златоустог, Григорија Ниског, блаженог Августина, канони Светог Јована Посника изражавају <b>непромењено учење Цркве:</b> <b>хомосексуалне везе су греховне и подлежу осуди</b>…

        Дакле драга сестро Невена прво мораш да прихватиш да је то грех а онда да се са тим грехом позабавиш и покушаш да га уз Божију помоћ и помоћ неког доброг духовника победиш…да цитирам и Православног психијатра Димитрија Авдејева..“<b>Црква сматра хомосексуализам греховном повредом људске природе која се може превладати духовним трудом који води ка исцељењу и развоју човекове личности.</b> <b>Хомосексуална стремљења, као и друге страсти које кидају палог човека, лече се Светим Тајнама, молитвом, постом, покајањем, читањем Светог Писма и светоотачких књига, као и хришћанским општењем са верујућим људима који су спремни да пруже духовну</b> подршку“….овим је све речено…

        Желим ти да у овом посту почнеш да решаваш свој проблем и знај да је Бог увек са нама, посебно када му се искрено обратимо и знај да ћемо у том случају Победити !

        Праштај на искрености али када је душа неког човека у питању не треба околишати и истину „увијати у обланде“…

        Свако добро од Господа

        Бранислав Вујин…

        #920
        Андреј
        Учесник

         Бог ти помогао драга сестро Невена!

         Не знам шта бихдодао на то што су те наша кротка и мудра браћа већ посаветовала. Само ћу ти рећи ово, неретко мислим о теби тј. о људима који носе муку коју ти носиш. Често ломим главу око тога, шта рећи ближњем који не чине то из развратних побуда, већ по рођењу може само да осети брачну блискост са особом истог пола. Полност човечија је светиња, зато је и Бог освештао што нам сведочи Свето Писмо. Однос мушкарца и жене је апостол Павле у посланици Ефесцима (5, 32) користио да прича о Христу и Цркви, има ли светијег односа? Желим ти богомдану победу над сва искушења сестро! Тражи од Господа све, ако треба моли га и за жељу да се молиш.

         Свако добро од Бога ти желим!

        Гледање 1 чланака - 1 до 11 (од 11 укупно)
        • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.