НАСЛОВНА » Где на исповест?

Где на исповест?

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Где на исповест?

Гледање 1 чланака - 1 до 9 (од 9 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #2022

  Знам да је најбоље ићи на исповест своме пароху, али  мене је јако срамота, а већ годину дана размишљам о томе да се исповедим и да коначно мало олакшам душу. Немам храбрости да то урадим у својој парохији. Мало је место и не желим никога да срамотим и да се отварам јер многи свештеници препричавају разлличите случајеве, увек неко може да чује исповест и у цркви. Види се и по примерима свештеника са Јутуба да причају о одређеним људима, наводе примере, итд. Истина је да не наводе имена људи, али значи да се ствари преносе и да се препричавају.
  Где могу да одем без најаве и исповедим се (ово би била дужа исповест и разговор)? Или је најава свакако неопходна? Кажем, питала сам у неким манастирима, али рекли су да је најбоље да то буде парох. Јесам читала о томе зашто је то битно, али желим да тај чин ипак остане у оквиру свете тајне.

  #2023

  Помаже Бог, Данице.

  Исповест код парохијског свештеника је логична, јер је он задужен за духовно стање својих парохијана. Многи свештеници се не задовољавају крштењем, причешћем, исповешћу и венчавањем, већ покушавају да и на друге начине помогну људима у свом крају; чак не само у духовном погледу. То је логично, јер су они одговорни за те људе.

  Многи хришћани ће се определити за духовника. Уколико изаберу доброг духовника, од тога може бити велике духовне користи, али нису сви обавезни да то учине. Често се духовник бира међу искусним јеромонасима, зато што они могу имати велико искуство духовног живота и чули су много шта од људи који су код њих долазили, па умеју добро да посаветују. Ипак, ако тражиш духовника, буди опрезна. То што неко има седу браду и монашку расу, не значи да је светитељ. Такође, није неопходно да духовник буде прозорљиви старац. Такође, духовник може бити и свештеник који није монах. То има својих предности за нас који се нисмо замонашили, јер он из свог искуства може да нам помогне кад је у питању неки брачни проблем.

  Треба рећи да сваки свештеник може да изврши било коју свету тајну. Он може да убије неког претходно вече, али се исповест или било која друга света тајна код њега рачунају као потпуна. Једино ако га рашчине, то мења ствари.

  Ти изабери код кога ћеш. Без обзира шта би било боље, имаш слободу да сама изабереш. Такође, без обзира на све што сам пре овога написао, ти можеш имати своје разлоге. Ја, на пример, тешко стичем поверење у људе. Када би сада требало да бирам исповедника, вероватно бих неколико пута са свештеником поразговарао о духовним питањима, пре него што бих пристао да се исповедим код њега. Можда није лоша идеја да одеш у неки оближњи манастир неколико пута. Можда ћеш из разговора за њима закључити да ли је неки јеромонах неко ко би теби одговарао. Такође можеш да се распиташ код познаника, можда неко зна како је у твојој околини.

  Што се тиче заказивања, не знам да ли се неки делови Србије, или поједини манастири и цркве међусобно разликују, али из мог искуства, добро је да прво питаш када ће бити исповест. Тада просто дођеш без најављивања.

  Само, немој много да одлажеш. Пре него што сам се први пут исповедио, ја сам размишљао: „Само да… и исповедићу се.“ Пошто се то није десило током целе године, почео сам са неким другим „Само да…“ Једноставно, одвој неко краће време да изабереш код кога ћеш се исповедити и просто тамо отиђи. Не треба да се уздржаваш због тога шта имаш да исповедиш. Ретко се дешава да свештеник већ није чуо такав или сличан грех.

  Ипак би било пожељно да идеш код једног свештеника на исповест. Приликом исповести, свештеници обично дају понеки савет, а ако се стално исповедаш код једног, он ће моћи да те боље посаветује.

  Опрости што је дуго.

  Немања

  Број корисника који су захвалили аутору: 1
  #2024

  Хвала, брате Немања,

  Са зебњом сам читала твој одговор јер сам мислила да ћу наићи на прекор, али наишла сам на разумевање. Заиста, немам поверења да се исповедим свакоме. Није ми ни пало на памет да са неким поразговарам неколико пута пре него што их питам за исповест.

  За почетак бих желела само да изручим то све пред некиме и да се колико толико растеретим. Такав осећај имам на плећима.

  #2025

  Знам да је најбоље ићи на исповест своме пароху, али  мене је јако срамота, а већ годину дана размишљам о томе да се исповедим и да коначно мало олакшам душу. Немам храбрости да то урадим у својој парохији. Мало је место и не желим никога да срамотим и да се отварам јер многи свештеници препричавају разлличите случајеве, увек неко може да чује исповест и у цркви. Види се и по примерима свештеника са Јутуба да причају о одређеним људима, наводе примере, итд. Истина је да не наводе имена људи, али значи да се ствари преносе и да се препричавају.
  Где могу да одем без најаве и исповедим се (ово би била дужа исповест и разговор)? Или је најава свакако неопходна? Кажем, питала сам у неким манастирима, али рекли су да је најбоље да то буде парох. Јесам читала о томе зашто је то битно, али желим да тај чин ипак остане у оквиру свете тајне.

  Мир ти од Господа нашега Исуса Христа, драга сестро

  Код исповести као свете тајне, није битан онај ко исповеда, већ онај ко се исповеда и како се исповеда и шта исповеда.  Јер твоју исповест прима Бог, а не свештеник, свештеник те само у Име Божије, јер такву је власт примио од Бога, а ако је недостојан те службе онда Анђео Господњи уместо њега, разрешава од свих грехова које си исповедила и за које си се покајала.

  Разумем твоју бојазан, али мисао ми говори да она није од Бога, јер тиме само одлажеш исповест, иако по твојим речима носиш велико бреме.

  Мораш исповест посматрати као централни чин свог покајања, тј да све оно што си згрешила, са искреним покајањем принесеш Богу, не стидећи се ничега. Ако треба нечега да се стидимо, то би требало  да буде сама помисао на грех. А ако смо већ згрешили исповест служи да  нам покаже да нас ништа друго осим Бога неће спасти од смрти душе, и да смо дужни да са искреним покајањем принесемо нашу исповест угледајући се на митара, који није смео ни да погледа ка небу, већ је гледајући у земљу и ударајући се у своја прса говорио Господе помилуј ме.

  Твој исповедник не мора нужно бити и твој духовни отац, јер ако тражиш савршеног свештеника, нећеш га наћи. Јер су и они људи са својим манама, зато је и препорука да се исповеда код свог пароха јер те он најбоље познаје, али не мораш код њега.

  Само не одлажи исповест. Грех губи власт над тобом кад је јавно обелоданиш и покајеш се због ње, остају само греховне навике, али кад се чешће исповедаш онда их лакше примећујеш и Божјом милошћу лакше излазиш на крај с њима.

  Прости ми грешноме

   

  #2042

  Не тражим идеалног свештеника. Али не бих желела ни да сеистраумирам приликом тог чина и да ме то после одбије од даљег одласка у цркву.

  #2043

  Помаже Бог, драга сестро

  Из твог писања закључујем да се ниси никада досада исповедала. Разумем твоју бојазан, али понављам ти, мислим да она није од Бога.

  У исповести не треба да детаљно да описујеш шта си згрешила, већ да наведеш грех који си учинила а због којег се кајеш.

  Примера ради, обио сам продавницу и узео сам из ње разне артикле, нећу да описујем свој чин већ само кажем украо сам, кајем се; и за сваки грех тако, слагао сам, преједео сам се, блудничио сам итд. Значи не залазиш у детаље, већ је битно да принесеш своје покајање за грехове. Зато ти и кажем, није битно ко ће да ти да ти буде сведок твоје исповести, јер се ти Богу исповедаш и њему приносиш своје покајање. Као што каже цар и пророк Давид:

  Пс.31:5 32:5 Грех свој казах Теби, и кривице своје не затајих; рекох: Исповедам Господу преступе своје; и Ти скиде с мене кривицу греха мог.

  Тако и ти не обазири се какав је свештеник ко ће да саслуша твоју исповест, већ гледај да своје покајање принесеш чистог срца, јер је то угодна жртва Богу.

  А ако тражиш духовног оца и неког ко ће да те води кроз живот, чувајући те од саблазни овога света, онда тај избор није лак, поготово у данашњем времену и за ту потрагу би требала да се помолиш Богу да ти нађе одговарајућег духовника.

  Прости ми грешноме

   

  #2048

  Брате Предраже,

  Хвала на одговору! Ја за неке ствари нисам сигурна да ли су грешне и хтела бих о њима и да попричам. Да, потребан ми је духовни отац. Хвала на лепом савету. Морам се помолити за то да га пронађем.

  Истина је да многе мисли које имам нису од Господа.

  Хвала на лепим и корисним саветима.

  Свако добро!

  #2063
  Ljilja
  Учесник

   Draga Danice dobro bi bilo da imas duhovnika kome se redovno ispovedas i koji te usmerava da prevazidjes svoje grehove i poroke (greh koji se ponavlja vise puta). Sto se ispovesti tice, ako ne zelis da se ispovedis u prisustvu svestenika u svom gradu, mozes da odes u posetu manastiru ili u drugi grad u crkvu. Poenta je da covek postane svestan greha koji cini i da ga ispovedi Bogu da bi mu Bog oprostio. Ali od coveka se ocekuje ne samo da se ispovedi nego i da se pokaje. Pokajanje nije isto sto i kajanje. Kajanje je nesto sto je u toku, npr spavam sa ozenjenim muskarcem i kajem se zbog toga, ali ne mogu bez njega i nastavljam. Pokajanje je kad odlucis da to vise neces da radis i vise od toga, kad pocnes da razmisljas da li si povredila njgovu zenu, decu… kad se osecas kao poslednji bednik zbog toga sto si uradila, ali si cvrsto odlucila da ne ponovis. Nije cilj da se osecas kao bednik nego da postanes neko ko to nije. Posle ispovesti, a uz pokajanje dusa se procisti i onda mozes da pristupis svetom pricescu i budes dostojnija da primis telo i krv Hristovu u sebe. Zato i posle liturgije u prepunoj crkvi mozes da se ispovedis i kazes par reci: spavam sa ozenjwnim covekom; Ako posle toga usledi pokajanje ti si uspela. A opet mozes 100 puta po sat vremena da olaksavas dusu ispovedajuci se sve dok se ne pokajes mala je vajda od toga., to je vise jedan neuspeo pokusaj. Neka te ovo ne obeshrabri – velika je moc ispovesti i grehe koje nikako nebi mogla ili bi uz mnogo truda i vremena mogla da odbacis sama, posle ispivesti uz Bozju pomoc odbacices mnooogo lakse. Velika je sila u Boga.

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #2103
   Aleksandar
   Учесник

    Draga sestro, i ja imam isti problem, ali potiče iz dugogodišnjeg ispovedanja kod više sveštenika.

    Kažem više, zato što od kada sam u crkvi, tri puta menjao prebivalište.

    Ispovedao sam se kod ukupno četiri sveštenika,i uvek isti problem-poverenje,znanje da će vas olako saslušati i da će to što kažete biti prizemno shvaćeno.

    Ukoliko odlučite kod nekoga da se ispovedite, ne idite po mehanizmu.

    Upoznajte sveštenika sa sadržajem svog života, čime se bavite i tako.

    Ukoliko steknete poverenje, a on već stekne sliku o vama, mislim da se ne ustručavate.

    Ja imam sveštenika u drugoj parohiji, i često razgovaram sa njim o temama koje su za mene bitne, i osećam se prihvaćenim.

    Što se tiče ispovedanja kad to ne mogu,a živim u centru grada, sednem na klupu ispred zgrade i hranim golubove ispod jednog četinara.Nevolja brzo prođe.

    Pozdrav od srca.

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
   Гледање 1 чланака - 1 до 9 (од 9 укупно)
   • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.