Почетна » Da li sam ja njemu kuma?

Da li sam ja njemu kuma?

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Da li sam ja njemu kuma?

Гледање 1 чланака - 1 до 7 (од 7 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1225
  milica.milovanovic
  Учесник

  Postovani, zanima me da je li vencani kum moje sestre i zeta i moj kum? Da li smo i mi u duhovnom srodstvu i da li postoji prepreka da mi budemo zajedno (kao momak i devojka)?

  #1227

  Да је он крстио твоју сестру ви бисте били трећи степен духовног сродства. Колико је мени познато духовно сродство се на тај начин рачуна искључиво уколико је у питању кумство приликом крштења, не и приликом венчања. Било би добро да питаш и свештеника, за сваки случај, али мислим да нисте у сродству и да немате препрека за брак (или везу).

  А за односе пре брака, то већ не може, били у сродству или не.

  #1234
  damjana.jovanovic
  Учесник

  Поштовани, мене занима да ли су моји родитељи у духовном сродству, с обзиром на то да је деда мога оца крштени кум брату и сестри моје мајке, а њој није (она има другу особу за кума)?

   

   

   

  #1235

  Помаже Бог.

  Требало би да питате свештеника, али колико се ја разумем, ствар стоји овако: духовно сродство се рачуна између кума и кумчета и њихових потомака, а не и осталих сродника. Изузетак чине кум, његова жена и родитељи кумчета (нпр. кум је у блиском сродству са кумчетовом мајком), али ништа друго. То значи да твоји родитељи нису у духовном сродству.

  #1266
  Bodin Kravljanac
  Учесник

  Milice, kratko i jednostavno – nije. Venčani kum i stari svat su samo 2 svedoka na venčanju da nema prepreka da se taj brak sklopi.

  Damjana, nisam 100% siguran, ali bih rekao da ne. Meni ovo ,,na prvu loptu“ deluje kao da im je od početka bio plan da se Vaši otac i majka venčaju. Kao što reče brat Nemanja – pitajte sveštenika.

  #1270
  milica.milovanovic
  Учесник

  Hvala na odgovorima!

  #1271
  damjana.jovanovic
  Учесник

  Помаже Бог,

  Захваљујем на одговорима, иако још увијек нисам сигурна. Питала сам двојицу свештеника, и ни један ми није знао дати одговор (што ме је зачудило)…

  Хвала још једном!

   

Гледање 1 чланака - 1 до 7 (од 7 укупно)
 • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.