НАСЛОВНА » Гашење сајта „Поуке“, ПМЦ „о.Данил Сисојев“ – размишљање

Гашење сајта „Поуке“, ПМЦ „о.Данил Сисојев“ – размишљање

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Гашење сајта „Поуке“, ПМЦ „о.Данил Сисојев“ – размишљање

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
  • Аутор
    Поруке
  • #863
    Сања Станковић
    Модератор

      Помаже Бог,

      Данас сам случајно сазнала да се за неколико недеља гаси сајт „Поуке“ – не само форум (који мени лично није био привлачан за учествовање и читање), већ и ови фантастични пројекти у склопу тог сајта:

      – Свето Писмо (врхунски пројекат, упоредни делови Светог Писма, различити преводи..)

      – Кана Галилејска – сајт за упознавање верујућих људи ради православног брака

      Главни иницијатор тог огромног пројекта је свештеник Иван Цветковић. Не познајем га лично, али сам по његовом огромном труду да покрене, спроведе и одржи најразличитије пројекте (не само на интернету и не само око сајта Поуке) закључила да је он једна ретка птица у нашој Цркви. Такав активизам је нешто што се ретко види.

      Такав активизам сам до сада видела само код још неколико људи:

      – мог супруга Станоја Станковића, који је потпуно сам пуних десет година координирао, покретао и водио активности Православног мисионарског центра „о.Данил Сисојев“, волонтерски преводио брдо православне литературе и од штампања књижица финансирао неке активности Центра, потпуно сам осмислио и спровео обиман пројекат Мисионарских курсева, потпуно сам сада покренуо пројекат подкаста Библијских беседа у оквиру личног сајта „Тврђава Истине“.

      – Ивана Ташића, човека захваљујући којем сајт Светосавље са свим његовим пројектима (сајт Богослужбених текстова, овај Форум, најбогатија библиотека православне литературе на српском језику Библиотека Светосавља) још увек постоји. Човека који је потпуно сам осмислио, организовао прикупљање богослужбене литературе за сајт Богослужбених текстова, о свом трошку брдо књига платио да се скенирају, организовао њихову припрему за сајт… Човека који је већински исфинансирао модернизацију сајта Светосавље као и покретање новог Форума Светосавље, човека који и даље већински финансира сервер на коме се све ово налази плус плаћа техничког мајстора који све ове програме и сајтове ажурира.

      – и још неколико људи који су раније улагали своје време, стручно знање и своје ресурсе, али видећете због чега сада помињем баш њих тројицу.

      Такође, покрећући и сама разне православне пројекте (као што су „Православни родитељ“, „Христијанче“, „Има наде“, Јутјуб канал православног психолога..)  потпуно сам сигурна да је отац Иван Цветковић морао и своје личне паре и то више десетина пута да улаже да би пројекат Поуке наставио да опстаје и да се развија. А о уложеном времену, енергији да и не говорим.

      Ове године у марту је Станоје Станковић прекинуо са свим активностима Мисионарског центра „о.Данил Сисојев“ . Ове године у јуну отац Иван Цветковић је најавио своје повлачење и прекид свих активности у оквиру сајта Поуке – чак и гашење самог сајта и свих пратећих пројеката.

      Читајући образложење оца Ивана Цветковића за ову одлуку , препознала сам исти „замор материјала“ тј. исту исцрпљеност свих личних ресурса коју сам видела и код Станоја (поруку о.Ивана Цветковића можете прочитати овде:

      https://pouke.org/forum/index.php?/topic/67669-%D0%B4%D0%BE%D1%88%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%83%D0%BA%D0%B5-%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5-%D1%83-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D1%83/#comments

      У суштини, питам се да ли је гашење „Светосавља“ и свих пратећих пројеката следеће по реду?

      Чини ми се да је главни проблем у томе што верујући људи који су дугогодишњи „корисници“ ових православних пројеката не увиђају да без улагања новца нема шансе да било који озбиљан пројекат на православном интернету опстане.

      Примера ради, сајтови попут „Православни родитељ“,  „Христијанче“, сајта „Сведок Верни“ , „Мисионарски курсеви“, „Православни одговор“, „Дом Божији“  и даље постоје на интернету само зато што их један брачни пар донатора са Светосавља КОНТИНУИРАНО финансира – финансира њихов хостинг, техничку бригу о њима, њихове домене. И, докле год су они живи и спремни да улажу новац, ови пројекти ће и даље бити доступни на духовну корист многима.

      Мислим да, ако иједну правилност могу да извучем из ових различитих примера активизма верујућих људи , то је да мисија Цркве не може да се одржи без пара нити уколико лежи само на плећима једног појединца. Ако све само једна особа вуче, гура, организује, моли….

      Мисија Цркве не може да иде ни без ентузијама одређених појединаца (то је неопходно да би се било шта ПОКРЕНУЛО), наравно, али оно што је у нашој православној свести недовољно јасно је управо ово:

      неће опстати ниједан православни пројекат на дуге стазе, ма колико био душекористан, уколико допустимо да зависи од новца појединачних људи који се на прсте једне руке могу избројати и уколико да само једна особа носи 80 посто терета одговорности за опстанак пројекта.

      Ово сазнање (да се сајт Поуке гаси) ме је нагнало на размишљање колико ће дуго још пројекат Светосавље потрајати док и ту ентузијасти који су га годинама на својој енергији и новцу гурали – не клону и не истроше се.

      Немам никаво конкретно питање, нити је ово позив на дискусију, него више моје гласно размишљање и запажање.

      Свако добро,

      Сања

       

       

      #865
      tamara.mihaljevic
      Учесник

        Bog ti pomogao, sestro Sanja.

        Pouke su, koliko razumem, imale problem sto su se većina tema pretvarale u rat izmedju uvek istih lica koji ne odustaju pa se prave teme od 1000 strana sa svakom drugom uvredljivom porukom. Moderatori treba to nekako da kontrolišu, ostatak foruma navija svako za svoje, a oni manje upućeni se samo smućuju, niko ne odstupa…Mogli bi da pauziraju forum na neki period a da ostalo sačuvaju…

        Bas mi je zao za misionarski centar o. Danil Sisojev, ima dosta prevedenih korisnih predavanja i tekstova, tamo sam pronašla dosta stvari „zlata vrednih“. Šta je sa projektom 500×100?

        Ako ima ili bude kakvih problema, treba ovde na forumu ili na početnoj stranici skrenuti paznju, mislim da bi se našlo dovoljno ljudi da pomogne, evo ja prva…
        A isto je vazno i „reklamiranje“, evo za toliko stvari, kruze one poruke da se donira po euro sms i skupi se tako nekoliko hiljada eura, zar ne bismo mi mogli da skupimo dovoljno? Sami hosting inace nije skup, cini mi se. Ima na forumu dio -naši projekti- mogli bi tamo da pišemo…samo bi ta tema trebala biti samo za registrovane korisnike…Inace ja ne znam wordpress ali php+js+css+mysql znam tako da bi se mozda uz malo citanja snasla i na wordpress sajtu ako treba šta…

        Tamara

        #875
        Predrag.3.11
        Учесник

          Бог помогао, о. Иван је одлучио да продужи постојање Поука истина под одређеним условима.

          На који начин је могуће да се новчано помогне Светосављу?

          Свако добро.

        Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
        • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.