Početna » Vantjelesna oplodnja

Vantjelesna oplodnja

Forumi GLAVNI FORUM Vantjelesna oplodnja

Gledanje 1 članaka - 1 do 7 (od 7 ukupno)
 • Autor
  Poruke
 • #1246
  Marko
  Učesnik

  Pomaže Bog,da pitam vaše mišljenje o vantjelesnoj,zna li neko mišljenje Sv Porfirija Kavsokalivita,o vantjelesnoj i druge Oce.Koi je zvaničan stav Srpske Crkve,o vantjelesnoj.

  #1248

  Bog ti pomogao.

  Ne znam zvanicni stav, ali cini mi se vlada misljenje da to nije dobar put ali se svejedno snishodi ljudima. Ono sto je problematicno kod vjestacke oplodnje nije samo vjestacko stvaranje zivota, nego i to sto se uglavnom uzima vise jajnih celija i oplodi, pa cekaju da vide da li ce da ‘krene’ a vracaju mali broj a ne sve, tako da se ostatak oplodjenih celija ‘prospe’.

  Nije svaki slucaj isti ali treba pokusati prvo na druge nacine, ukoliko ima medicinski lek, molitvama, postom, vino sv. Simeona itd. ( https://svetosavlje.org/kako-nabaviti-lozu-sv-simeona/ )

  Naravno, lako je meni pricati kad nisam bila u takvoj situaciji…

  #1250
  Marko
  Učesnik

  Hvala ti Veliko.

  #1251

  Bog pomogao.

  Ruska pravoslavna crkva ima specijalni dokument o savremenim pitanjima. To su ,,Osnovi socijalne koncepcije Ruske pravoslavne crkve“. Kod nas je izdato kao knjiga u izdanju izdavača Beseda. Sledeća dva citata su iz te knjige:
  <p class=“MsoNormal“>,,U dopustiva sredstva medicinske pomoći spada veštačka oplodnja polnim ćelijama muža, jer ona ne remeti celovitost bračnog saveza, suštinski se ne razlikuje od prirodnog začeća i realizuje se u kontekstu supružanskih odnosa.“</p>
  ,,Sa pravoslavnoga stanovišta, moralno su nedopustive i sve vrste vantelesne oplodnje, koje podrazumevaju pripremanje, čuvanje i namerno uništavanje ‘suvišnih’ embriona. Moralna osuda abortusa od strane Crkve upravo se i zasniva na priznavanju ljudskog dostojanstva embriona.“

  To znači, dozvoljava se veštačka oplodnja, ali se ne dozvoljava bilo kakvo igranje sa oplođenim embrionima, jer je svaki embrion sićušno, ali ipak živo dete.

  Nisam bio u prilici da mi treba bilo kakva veštačka oplodnja, ali na osnovu onoga što znam, mogu ti reći sledeće. Telesna veštačka oplodnja je u redu, jer se polne ćelije muža ubacuju u telo žene i začeće je slično prirodnom. Vantelesna oplodnja (iako nije problematična sama po sebi) podrazumeva da se oplodi više jajnih ćelija – i time stvori više male dece – nego što je potrebno i moguće da žena iznese i rodi. Ti se embrioni ubacuju u matericu, pa se kasnije ,,višak“ odstranjuje (što će reći, ubija). Može se i platiti čuvanje tih embriona viška, ali em košta, em nije sigurno da će moći da ožive u materici. A vantelesna oplodnja samo sa jednom-dve oplođenom jajnom ćelijom – ne obavlja se.

  Nadam se da nisam zakomplikovao objašnjenje. Ali, ukratko to znači: telesna veštačka oplodnja je u redu, ali vantelesna nije.

  Broj korisnika koji su zahvalili autoru: 1
  #1252
  Marko
  Učesnik

  Hvala Veliko,sad mije jasnije mnogo toga.

  #2098
  Ljilja
  Učesnik

  Dragi Marko lezala sam u  istoj bolnickoj sobi sa 53-godisnjom zenom koja je izgubila veru da moze da rodi. Oboje pobozni otisli su po savet kod oca Tadeja,  muz je zeleo bioloskog naslednika, a zena razmisljala o usvajanju. Dobili su savet da kada muz tako zeli jos jednom pokusaju. Podigli su kredit, platili najbolje lekare. Secam se njene molitve pred VTO: Boze daj snagu u ruku doktorke Bojane. Stefan ima 18 godina i nadam se da se ispunila njihova zelja da bar jedno od njih pozivi dok on ne postane punoletan. Deca nastaju iz ljubavi. Jedini sporni korak je visak embriona. Moze da se dogovori sa doktorom da od jajnih celija koje je izvadio izabere 3 i oplodi samo njih, da kasnije sve embrione unese u matericu. Pre VTO treba da se proveri sve, spermogram, prohodnost jajovoda, endometrioze ili ciste, klamidije… VTO se radi na kraju ako nista ne uspe.

   

  #2109
  Ljilja
  Učesnik

  Imam nesto da dodam – VTO procedura nema nista nehriscansko u sebi. Ako je Hrist ogledalo svakog hriscanina sta moze videti onaj koji pogleda sebe: zenu i coveka koji godinama mole Boga za potomstvo, a onda kazu da ne zele da  daju priliku 7-oro embriona da se rode, da zele 1 ili 2 deteta, ali ne 7. Uz to veliko je pitanje da li bi se od 7-oro embriona i ako im se da prilika nastalo 7-oro dece ili mozda 1, 2, 4…  Lakse je verovati za sebe da si pravi vernik, ali treba sebe pogledati i u odnosu na Njega. Deca nastaju iz ljubavi – ljubav je spremna na zrtvu. Na koliku zrtvu su roditelji spremni da dodju do dece, naravno ako ona nije u neskladu sa moralnim nacelima i Bogom?

Gledanje 1 članaka - 1 do 7 (od 7 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.