Početna » Upokojio se u Gospodu otac Živorad Marić

Upokojio se u Gospodu otac Živorad Marić

Forumi GLAVNI FORUM Upokojio se u Gospodu otac Živorad Marić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Poruke
 • #838
  Ivan Tašić
  Glavni moderator

  Hristos vaskrse!

  Draga braćo i sestre, jutros se upokojio u Gospodu umirovljeni paroh mladenovački protojerej-stavrofor hadži Živorad Marić. Vječnaja pamjat!

  Evo saopštenja eparhije šumadijske.

  Dana 7. maja 2020. god. upokojio se u 86-oj godini umirovljeni paroh mladenovački protojerej-stavrofor hadži Živorad Marić.

  Zaupokojena Liturgija biće služena u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Luke na Starom gradskom groblju u Mladenovcu 8. maja 2020. god. u 8 časova, a sahrana će biti obavljena na istom groblju. Opelo će služiti u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Luke Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski G. Jovan sa početkom u 13 časova.

  Prota Žika rođen je 1934. godine u selu Tulež kod Aranđelovca i nakon što mu je bilo zabranjeno da završi Gimnaziju zbog pripadnosti monarhističkoj omladini upisuje Bogosloviju u Prizrenu, koju sa velikim uspehom završava 1954. godine. Najpre je bio postavljen za paroha u rodnom Tuležu, a potom u Markovcu u kojem je službovao od 1969–1975. godine. Nakon što je protojerej Svetozar Stanimirović razrešen dužnosti paroha drugog mladenovačkog 1. jula 1975. god. na njegovo mesto je postavljen otac Živorad Marić. Na drugoj parohiji mladenovačkoj ostaje do umirovljenja 1. januara 1997. Dužnost starešine mladenovačkog hrama Uspenja Presvete Bogorodice obavljao je od 1978–1988. godine. Od 2000. do 2003. godine bio je glavni vaspitač i upravnik kampa na Bogoslovskom fakultetu „Sveti Sava“ u Libertvilu, SAD. Među Mladenovčanima ostao je upamćen kao hrabar sveštenik i dosledan propovednik Vaskrslog Hrista tokom socijalističkog perioda u kojem je Crkva imala mnogo poteškoća. Otac Žika svojom neposrednošću i komunikativnošću nije ostavljao ravnodušnim nikoga sa kim je dolazio u susret.

  Jerej Živorad Marić odlikovan je činom protojereja 27. maja 1991. godine od strane Episkopa šumadijskog Save, a 11. januara 2004. godine činom protojereja-stavrofora od strane Njegovog Preosveštenstva Episkopa šumadijskog G. Jovana. Dobitnik je Grba opštine Mladenovac 2011. godine. Iz braka sa suprugom Leposavom ima sina Vladana, sveštenika i kćerku Veru, lekara.

  Oče Žiko, vječnaja pamjat!

   

  Broj korisnika koji su zahvalili autoru: 1
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.