НАСЛОВНА » Udaja/ženidba

Udaja/ženidba

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Udaja/ženidba

Гледање 1 чланака - 1 до 7 (од 7 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1119
  Aleksandra
  Учесник

   Pomaže Bog!

   Da li mi možete reći, obzirom da je nastao post, da li je dozvoljeno se ženiti i udavati? Na to mislim u smislu da cura prijeđe kod momka, ne na crkveno vjenčanje.

   #1120
   Marko
   Учесник

    Бог ти помога,живљење без благослова Божијега,је гријех.Види с Духовником.

    #1121
    NAGA5000
    Учесник

     Бог ти помогао Сестро

     Ако вас занима венчање за време поста је дозвољено само уколико то епископ дозволи једино под његовим благословом али је је то одређено црквеним законима детаљније и наравно забрањена су весеља за време поста и уз посну трпезу.

     Е сад што се тиче заједнице вашег момка ако тако могу да кажем наравно да је то грех пред Богом јер ви нисте у брачној заједници како би остварили било какав однос, већ сам причао на ту тему овде на форуму и да се већина бракова нажалост и јако ми је жао што ово кажем завршава баш због тих тзв. Веза које настају као спајање људског уживања и телесног привлачења уместо духовног када бисте ви са вашим будућим мужем се спојили на духовном нивоу нико вам не може ништа јер Бог стоји иза вас а ове везе које су постале део ове савремене културе често се заврше или променом партнера, или преваром или пак браком који кратко траје, радите на себи мој вам је савет молите се Богу ево кренуо је Божићни пост ако сте у могућности постите, причешјућјте се а што се тиче вашег преласка код момка то је све до вас, ми смо овде изнели мишљење да је то грех једино је допустиво ако сте или верени илу у браку то вам је искрено моје мишљење и како наша вера налаже али опет понављам да је то све постало нормално у нашем народу као и код других стога радите по вашој вољи како милисте да треба.

     Опростите ако сам био превише груб на речима и овако опширан, нека вас Бог чува.

     #1123
     Aleksandra
     Учесник

      Pa inače moj momak kako sam shvatila po njegovoj priči nije za vjeridbu, tj još uvijek me nije vjerio, za njega je to nepotrebno, više je starinski tip, za mene to ipak nije nešto bezveze u smislu da mi kupi prsten i da se ja time hvalim kao sto većina sada mladih osoba to radi, ne gledamo istim očima na to, ako me shvatate šta sam htjela da kažem. Da formulišem njega: kad se kaže odlučim oženiti to ću i uraditi, ali vjerujem da se istog trena ne misli vjenčati u crkvi nego da neko vrijeme živimo zajedno pa onda tek da se vjenčamo..

      #1124
      NAGA5000
      Учесник

       Draga sestro onda morate da sednete I popricate sa vasim momkom kako stoje stvari ako to vama odgovara uradite tako ali znajte da je svaki odnos pre braka greh.

       #1136

       Помаже Бог,

       Сестро Александра, препоручујем да погледаш (сама или с момком) овај видео оца Георгија Максимова: http://www.imanade.org/o-telesnim-odnosima-pre-braka/

       Исто тако, на сајту Православни родитељ има неколико текстова о предбрачним односима и зашто не треба ступати у њих:

       https://www.pravoslavniroditelj.org/tag/telesni-odnosi/

       Знам да вам обома сигурно делује као претеривање кад вам говоре да не треба да живите заједно и да имате односе пре брака (то је логика: свакако ћемо се венчати, зашто морамо да чекамо? ми знамо да се волимо, да смо једно за друго, итд.), међутим, као неко ко је био у обе ситуације (и сагрешење пре брака, а после и уздржање), могу само да кажем да и те како има везе. У текстовима са сајта Прав. родитељ има одговора управо на та питања: који су разлози за уздржање, а да то није само „зато што Бог тако каже“ – при чему је и то веома важан разлог, јер или верујемо да Господ зна шта је најбоље за нас, наше тело и душу, а и за нашу брачну срећу – или не верујемо (и мислимо да знамо боље од Њега).

       Не знам колико се Православна црква бави истраживањима ове врсте (не знам руски, па не пратим њихове изворе…), али католици се доста тиме баве и имају и опипљиве бројке типа, колики је проценат развода код парова који нису били једно другом први, затим који су живели заједно пре брака и код оних који су се потпуно уздржавали до брака. Ту чак и та врста научних студија иде у прилог ономе што наша Црква учи већ два миленијума.

       Углавном се све своди на ово питање: ако се већ волите и ако знате да ћете се венчати, зашто то сада не урадите? Да ли чекате да дипломирате, или да нађете посао, стан…? Размислите о томе, разговарајте с њим и са својим свештеником и покушајте да прво дефинишете шта вас спречава да се венчате већ сада, а затим покушајте да разлучите да ли су то реалне препреке или умишљене, тј. ако је ово друго у питању, шта је прави разлог због ког једно од вас двоје (или обоје) одлажете чин венчања.

       Свако добро,

       Марија

       #2116
       Ljilja
       Учесник

        Dtaha Alekdamdra nad se da si dobro . Verovatno ti savet vise ne treba

        Ipak ako neka devojka procita vazno je pitati, a ne nagadjati – to moze da izazove mnoge nesporazume i nepotrebne patnje. Za partnere i supruznike je jako vazno da znaju razgovarati. Bode mi usi recenica „kad se resim zeniti to cu i uraditi“. U njoj nema tebe, ni razumevanja za tvoje brige… ako ti ne smeta da budes u braku sa osobom koja kad odluci ona to i uradi, a ti i tvoja saglasnost se podrazumwvaju, onda ces biti srecna.

       Гледање 1 чланака - 1 до 7 (од 7 укупно)
       • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.