НАСЛОВНА » Православни психолог

Православни психолог

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Православни психолог

Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1171
  Недељко
  Учесник

   Помаже Бог, браћо и сестре.

   Имам једно питање. Размишљао сам да одем код православног психолога на разговор, али ту има једна реченица из Светог Писма која ме мучи „И изићи ће многи лажни пророци и превариће многе.“ (Матеј 24:11). Е то ме сад занима, да ли би ипак било боље о отићи код неког свештеника и попричати с њим или отићи код православног психолога.

   #1173

   Бог ти помогао, Недељко.

   Ако је твој проблем духовни: грех, страсти, недостатак покајања, онда се обратиш свештенику. Психолог ти може дати добар савет (посебно ако је побожан), али те не може исповедити нити причестити. А ако није побожан, онда ти не може помоћи око духовне борбе. Како ти може помоћи око нечега о чему не зна ни на основу образовања ни на основу искуства? У најбољем случају може ти решити неке споредне проблеме, ако те они коче.

   Ако је твој проблем психолошки: депресија, зависност, неуроза… обрати се психологу, по могућству православном. Свештеник вероватно нема ни много знања ни много искуства да ти помогне, мада ти свакако може дати користан савет.

   Уколико имаш проблем који утиче и на духовни и на психолошки аспект твога бића (а често су проблеми такви), добро ће ти доћи да о томе причаш и са духовником и са психологом.

   Што се тиче твоје недоумице око лажних пророка, то се не односи на ово. Психолози су нешто попут филозофа у древном свету као тадашњи световни мудраци. Свети оци су имали уравнотежен став по том питању. Саветовали су хришћане да од старе грчке филозофије узимају оно што је у складу са хришћанством, а да одбацују оно што му је противно. Тако можемо поступати увек када је у питању чисто светован мудрост.

   Цитат о коме говориш говори о људима који нуде своје „спасење“, на оне који желе да понуде своју религију и себе уместо Христа и хришћанства. Њима се свакако не обраћај. А психолози (чак ни они који нису православни) не спадају у ову категорију. Једино, ако се деси да они себе доживљавају као неке учитеље који треба да замене светитеље и духовнике или им се неко обраћа као таквима.
   <p class=“MsoNormal“></p>

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #1187
   Анонимни

    Бог ти помогао, Недељко.

    У животу сам била код 3-4 психолога и психијатра који су се представљали као православни психолози. Оно што могу да ти кажем из свог личног искуства је да нисам приметила ни за једног од њих да су имали ишта православно у свом приступу, а двоје је чак имало драстично неправославне ставове. Да ли су они били тога свесни и како они уопште схватају и доживљавају православље ја не знам. Нити знам зашто ли су се представљали уопште као православни психолози.

    Мој савет ти је да ако се решиш на ослазак православном психологу обрати пажњу на то да ли се оно што он прича уопште уклапа у православље. Или на пример та особа познаје православље само површно па мисли да је православни психолог а у ствари није и слично.

    Иначе, данас не бих отишла нити код православног нити код другог психолога, већ само у цркву јер се тамо исцељује све. Док психолози на пример имају неке поставке које су у самој основи супротне црквеном учењу. Ниједан неће рећи човеку да се покаје, да је блуд грех и слично јер је то супротно учењу психологије. И могу одвести вернике тиме на криви пут.

    То је моје мишљење, а ти види шта ти је најбоље. Свако добро.

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #1261
    зоран
    Учесник

     Слажем се са Марином.

     Велика је реклама рећи православни психолог.

     У суштини одкуд то да имамо православног психолога.Психологија не вуче корене из философије, као што горе асоцира, како сам схватио Немања. Она настаје тамо где нема вере.Запад је тај који је ствара.

     Православље је изнад психологије.

     Добар духовник много значи……

    Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.