НАСЛОВНА » Post na vinu

Post na vinu

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Post na vinu

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #2393
  Sasha
  Учесник

   Pomaze Bog. Postim po kalendaru ovde na Svetosavlju, i za cetvrtak pise Vino. Kako da postim tog dana? Do sada sam postio kada je na ulju tu je dozvoljeno i vino. Takodje vino je dozvoljeno i na ribi, koliko sam procitao. Zasto pise vino za cetvrtak? Zbunjen sam.

   #2398
   Bodin Kravljanac
   Учесник

    Бог Вам помогао.

    То мислим да је до разлике између некадашњег и мало модернијег начина празновања Бадњег дана и вечери. На Бадњи дан је оригинално прописан најстрожији пост, сухоједење (обично двопек истрљан белим луком за доручак (лук је, срећом за мене, опционалан), а неки чак и не једу ништа). Онда је за Бадње вече пост на води, што је традиционално била супа од сочива. Сама храна није толико важна, ово је више предлог из старина, како су то људи обичавали да раде (већина, барем). Данас Срби мало више празнују Бадње вече, па је у одређеним парохијама, како је отац Срба већ једном нагласио, разрешење на уље (и вино), а неки једу и рибу. То је што се тиче Бадње вечери.

    Пост на уљу не подразумева у себи пића настала алкохолним врењем, дакле пиво, вино, медовину. Зато се разликују ,,пост на уљу“ и ,,пост на уљу и вину“. Више се ту мисли на кување хране у вину, али је дозвољено и испијање горепоменутих производа. У неким календарима није децидно означена ова разлика, мислим да је такав и овде на Светосављу. Просто – није то толико важно, да би се томе придавао неки већи значај.

    За случај да Вас ипак интересује прецизније, овај календар је мало детаљнији, јако ретко им се поткраду грешке у прекуцавању:

    https://www.crkvenikalendar.com/datum-2022-1-6

    Погледајте дане св. Бонифатија и св. Игњатија Богоносца (1. и 2. јануар по грегоријанском) и видећете разлику.

    #2416
    Sasha
    Учесник

     Blagodarim Bodine.

    Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.