НАСЛОВНА » „Пјевање“ као свештеник

„Пјевање“ као свештеник

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ „Пјевање“ као свештеник

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1107
  petar.markovic
  Учесник

   Помаже Бог,

   интересује ме да ли је гријех пјевати као свештеник када се молимо у своме дому, или читамо Свето Писмо(нпр. Јеванђеље), ако то радимо из срца, а не из поруге? Исто тако да ли се смију изговарати молитве које се читају на литургији и вечерњој молитви? Још једно питање, ако желимо да се причестимо прије Божића, да ли смијемо постити 7 дана прије па се причестити или морамо читав пост, исто питање је и за Васкрс?

    

   #1110
   Bodin Kravljanac
   Учесник

    Бог  ти помогао, брате.

    Ако мислиш просто на појање док изговараш н. пр. Оче наш, Богородице дјево или неку другу молитву, наравно да је дозвољено, штавише можеш то и за време Литургије да радиш. Пази само да ти певање и слушање свог гласа не одвлаче пажњу са концентрације на само мољење.

    Ако си мислио да изговараш конкретно свештеничке молитве, то већ немој. Свештеници су, пре свега, рукоположени у Светој тајни свештенства да обављају одређена дела у Цркви и једно од њих је да буду и предводници у заједничким молитвама. Друга ствар је што је суштина свештенослужења Литургије уствари молба за Причест, т.ј. проскомидија, што чак ни свештеници немају право сами да чине без моштију светаца. Ако, пак, желиш да се молиш за здравље епископа, болесних, за све хришћане свугде – не мораш нужно у том формату.

    Што се поста тиче, можеш да се причешћујеш на свакој Литургији ако желиш, а не само на Божић или Васкрс. Не мораш уопште да постиш, ако хоћеш право да ти кажем. Али пост је једно од средстава припреме наших срца да се уподобимо да примимо самога Бога у њих. Нећемо, ваљда, Цара Царева да уводимо у прашњаву собу? Свакако питај свог пароха за мишљење и исповеди да ниси постио толико и толико и даће ти епитимију.

    Извини на претерано драматичном одговору…

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #1111
    petar.markovic
    Учесник

     Хвала на одговору.

    Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.