НАСЛОВНА » О здрављу зуба … и душе

О здрављу зуба … и душе

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ О здрављу зуба … и душе

Гледање 1 чланка (од 1 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #3245

  Срећан Празник браћо и сестре!

  Нешто размишљам, па реко’ – да вас питам: колико често перете зубе и колико пажње поклањате здрављу зуба?

  Негдје сам чуо или прочитао да је здравље зуба директно повезано са општим здрављем човјека. И ако неко има покварене зубе, преко њих у организам улазе разни штетни елементи и мало по мало наруше сво здравље човјека.

  Чуо сам да стоматолози препоручују да се зуби перу после сваког јела.  Вјерујем да има оних који тако и раде.

  Већина, рекао бих, зубе пере повремено. Неко двапут дневно (ујутро и увече), неко једном дневно, а неко не баш тако често. Има нас који перемо зубе једном недјељно, неки с-времена-на-вријеме, неки једном или двапут годишње, а неки “по надахнућу”: кад им се нешто деси, кад их зуб заболи или кад треба да иду међу људе, код неког на славу и сл. те да им се неби “осјећало из уста”.

  Пирам се, шта ли ће бити са зубима оних који прању зуба не поклањају пажњу? Тешко питање, и рекао бих да нема универзалног одговора; много зависи од тога како се човјек храни, како живи и сл. Но са сигурношћу се може рећи да у данашње вријеме, кад у храни има много шећера и осталих састојака који су по зубе штетни – да онај ко зубе не пере (или их пере ријетко) – да ће му зуби пропасти.  Некоме ће пропасти брже, неком спорије, зависно од квалитета зуба и начина исхране – али да ће зуби пропасти ако се не перу, то је сигурно.

  А шта ће бити са зубима оних који зубе перу једном недјељно? По свој прилици ће зуби и њима убрзо пропасти. Можда не тако брзо као онима што зубе перу двапут годишње, али да ће пропасти – то је скоро извјесно. Храна је данас тако непријатељска зубима да прање једном недјељно просто напросто – није довољно.

  Да би се одржали здрави зуби потребно их је прати често, свакодневно, и ако је могуће по неколико пута дневно. Но од тога не треба правити себи главобољу. Ако се десило да смо прескочили прање зуба – није крај свијета, опраћемо их опет. Док год се држимо дисциплине и зубе перемо по распореду и плану, ако који пут прање и прескочимо, од тога (једног прескока) нам зуби неће пропасти.

  Вјерујем да нијесам написао ништа што већ нијесте знали.

  +++

  А да ли сте знали да исто пто важи за здравље зуба и њихово прање – буквално исто важи и за здравље душе и молитву?

  Молити се Богу треба бар онолико пута колико перемо зубе.

  И све што сам рекао о учесталости прања зуба – исто, буквално исто, важи и за учесталост молитве. Прочитајте моје писаније опет али сад замијените “прање” са молитвом а “зубе” са душом.

  Уздеавље!

  Број корисника који су захвалили аутору: 2
Гледање 1 чланка (од 1 укупно)
 • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.