НАСЛОВНА » Kumstvo na venčanju

Kumstvo na venčanju

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Kumstvo na venčanju

Гледање 1 чланака - 1 до 5 (од 5 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #881
  katarina.djuric
  Учесник

   <span style=“color: #000000; font-family: sans-serif; font-size: 12.8px;“>Poštovani,</span>

   Obraćam Vam se, jer bih želela da mi razrešite nedoumicu u vezi kumstva na venčanju.
    Uskoro se udajem, pa bih htela da kuma na venčanju bude moja sestra. Kako sam proučavala ovo pitanje, našla sam članak na ovoj stranici, gde je lepo objašnjeno da je kum na venčanju samo svedok da ne postoje prepreke za sklapanje braka, i da ne ulazi u duhovno srodstvo sa mladencima i da se duhovno srodstvo uspostavlja samo na krštenju. Ukoliko ne može krvni srodnik,to bi značilo da ne može da kumuje ni ujak mladoženje, što je čest običaj u našem narodu?
   Molila bih Vas da mi pomognete kako bih postupila ispravno.
   Unapred zahvalna,
   Katarina.
   #883
   Bodin Kravljanac
   Учесник

    Draga sestro Katarina,

    pre svega cestitam na veridbi. Kao svedoci prilikom savrsenja Svete Tajne Braka uzimaju se po obicajima dve osobe, kum i stari svat. Stari svat je neka ugledna starija licnost, cesto i najstariji muskarac medju svatovima (mada ne mora biti musko, sto vazi i za kuma, niti zaista star). Pretpostavljam da ste na to mislili kada ste spomenuli mladozenjinog ujaka. Kum moze biti bilo ko, od najboljeg prijatelja, do potpunog stranca, pa i clan familije. Medjutim, ono sto je obicaj u nasem narodu je da kum kasnije postaje i krsteni kum deci novih supruznika, tako da se izbegavalo da bude izabran iz uze familije. Delovalo bi malo bezveze da sutra vasa sestra bude i kuma i tetka vasoj deci, isto mislim i za muzevljevog ujaka. Tako da, iako nema povrede crkvenih kanona, morate da pitate za dozvolu svestenika koji ce vas vencati, jer situacija nije saglasna obicajima naseg naroda. Tome se pribegavalo kada nema drugog izbora.

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #884
    Bodin Kravljanac
    Учесник

     I ova dva odlicna odgovora oca Dusana:

     Kumstvo

     Kuma mladi ili stari svat – kao svedok na vencanju?

     Број корисника који су захвалили аутору: 1
     #885
     katarina.djuric
     Учесник

      Hvala Vam na odgovoru,i na priloženim člancima. Kum će biti verenikova kuma, to je staro kumstvo, njen otac je krstio verenika,ali je preminuo, tako da se kumstvo prenosi na njegovu ćerku. Tako da moja sestra neće biti kasnije ni kuma našoj deci, već samo svedok na venčanju. Prosto zbog ovakve situacije sam čin venčanja bi se obavio samo u krugu najužih članova porodice.

      #887
      Bodin Kravljanac
      Учесник

       Nema na cemu. Pretpostavio sam da je takva neka situacija. Samo obavestite svestenika unapred, jer ima prava da Vam ne odobri, pa da se ne objasnjavate na dan vencanja.

      Гледање 1 чланака - 1 до 5 (од 5 укупно)
      • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.