НАСЛОВНА » Kako se obući za crkvu?

Kako se obući za crkvu?

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Kako se obući za crkvu?

Гледање 1 чланака - 1 до 15 (од 26 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #947
  Анонимни

   Pomaže Bog braćo i sestre!

   Ovo pitanje me zbunjuje dugo vremena. Šta je najprikladnije za ulazak u crkvu ?

   Moji roditelji mi govore da slobodno obučem kratke rukave , ali ja sam čuo nekoliko puta da je nepristojno da se tako ulazi , i zato ulazim uvek u duge rukave. Ali ipak nisam siguran.

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #948
   djordje.micic
   Учесник

    У цркви треба да смо одевени пристојно, без препуних стомака, жвакаће гуме, упадљиве шминке, држања руку у џеповима, љубопитљивог посматрања осталих верника, смеха и разговора. Пристојно одевање искључује кратке сукње, шортсеве, сукње са дубоким изрезом, провокативну и пренападну одећу.Ово је текст из Православне Саборне цркве о томе како треба да будемо одевени при молитви,причешћу итд. Ја лично увек облачим дуги рукав тренерку,панталоне зависи од времена када идем у цркву без обзира које је годишње доба јер тако одајемо поштовање насе Господу Богу наравно да Бог гледа какви смо изнутра тј какви смо у души али битно је да постоји поштовање уколико желимо да се приближимо Богу и уколико желимо да наше молитве буду услишене. Нек те Бог чува пријатељу.

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #952
    djordje.micic
    Учесник

     Што се тиче кодекса облачења црква нема неки изражени став према тренеркама али потребно је да људи имају поштовања према светом месту  јер битно је да како са понашањем тако  и са одећом одамо поштовање Богу поента је да је до нас самих одлучимо како ћемо се понети према Богу јер нажалост људи не поштују доста ствари везаних за цркву као на пр. усред молитве или причешћа имао сам ситуацију да људима звоне мобилни телефони и  да се јављају у цркви али није на мени да судим никоме већ битно је да се жене не облаче провокативно а мушкарци све што има дуге рукаве из разговора са многим црквеним лицима поента свега је како сам и навео горе поштовање према самом Богу јер од начина нашег одношења према Богу зависи умногоме како ће он одговорити на нашу молитву. Препоручујем ти да прочиташ ову поучну причу коју сам ја чуо од једног монаха а касније је и пронашао на интернету доста поучна прича јер колико год да се људи моле они након што изађу из цркве или на овом примеру док су још у њој размишљају о  другим  стварима а не о молитви,тако да је џаба ако се ми облачимо добро ако нам у срцу није искреност и вера ако су нам мисли зле и завидне,тако да послушај оне горње линкове које је дао брат Милорад али све у свему чиста душа је први услов приближавања Богу јер као што се у Библији каже  Бог гледа оно што је у срцу .

     https://m.facebook.com/teodulslugaboziji/photos/a.1588281514790178/2707411302877188/?type=3&source=57&__tn__=EH-R

      

     Број корисника који су захвалили аутору: 1
     #955
     Анонимни

      <p style=“text-align: left;“>Hvala puno braćo !</p>
      Poslušao sam sve savete , veoma su dobri , pogotovo ova priča koju sam pročitao sa ovog link-a , Bog mi je otvorio oči moga uma kada sam pročitao ovo i ova priča mi je pomogla da shvatim da moram se više koncentrisati na molitvu a ne na to kako se neko krsti prebrzo ili presporo.

      Hvala vam mnogo 🙂

      #956
      djordje.micic
      Учесник

       Драго ми је да сам ти иоле мало помогао брате у Христу тако је када се молимо било сами или са другим људима у молитви морамо не само да механички изговарамо речи молитве и надати се да ће Бог услишити молитву морамо разумети сваку реч коју Бога молимо,наравно постоје људи који у цркву долазе само да би од Бога тражили материјалне ствари на интернету и као и на разним страницама око основног садржаја молитве итд јер многи људи поред стандардних молитви причају и обичним језиком када су у невољи али то је наш проблем јер се Богу молимо само када смо у невољи треба се Богу молити када смо најсрећнији јер треба стално се молити Богу а не само када нам је нешто потребно. Нека те Бог чува пријатељу

       Број корисника који су захвалили аутору: 1
       #957
       Дејан Машић
       Учесник

        Нема ту претераног размишљања, оно што имаш најчистије. Нека буде и тренерка, важно је колико си ти укључен духовно. Много ће ти говорити ова правила она правила,ти се само одлучи да одеш тамо. Сам ћеш временом схватити шта је шта.

        #958

        Помаже Бог,

        Претпоставимо да имате заказан пријем: интервју за посао, или код градоначелника, или код судије, или код шефа државе. Да ли бисте отишли у тренерци и патикама (без обзира колико су чисте)?

        Богу треба дати најбоље од себе.

        #960
        djordje.micic
        Учесник

         Не бих се сложио са братом у Христу Милетом јер ово све што је он навео горе су облачења за формалне свечаности због тога и постоји кодекс облачења међу људима али Бог и Црква су нешто сасвим друго не треба се према њој опходити као према формалности људи треба да су сједињени са Богом а узгред исти као и други људи али се онда поставља питање шта ако већина људи нема материјалних средстава да се формално обуче? Јел то значи онда да за њих нема места у Цркви или можда Бог њих не гледа,ствар облачења је лични став сваког људског бића било жене или човека овај кодекс облачења је као што сам горе и навео се највише односи на жене које шетају са деколтеима итд. да не дужим у Библији лепо пише како је Бог Исус Христ био одевен које људе је он примио уз себе оне људе који су се искрено молили који су схватили да им је душа грешна због ствари који су радили али који су се искрено покајали пред Богом,како су изгледали апостоли њих 12 укључујући и Јуду Исус је знао да ће Јуда да га изда али га је примио уз себе јер је поштовао пут који му је Бог одредио моји савети и даље стоје немој претерано размишљати о томе можеш ти долазити сутра у златним кочијама ако ти је душа грешна Бог не воли материјално као што у Билбији имамо онај догађај како се Исус понео према трговцима који су носили лепа одела а који су зарад цркве долазили да продају своје кипове лажних богова итд. поента свега овог што сам навео и испричао горе је да у Цркву не треба долазити свакав већ нека обуче свако оно што може да приушти било да је то тренерка и јакна или пак панталоне или наравно формално одело пред Богом сво сви једнаки без обзира како смо обучени Бог гледа на човеково срце и душу и мисли којима се он води кроз живот а не шта је споља није декларисано посебно правило о облачењу већ је то остављено да се уради по свачијој жељи што има и дубље значење јер по томе ако се људи облаче неморано и чак у нашим очима погрешно одмах наилази на осуду других људи а одмах се то надовезује на ону причу горе коју сам поставио на линку, не бих дужио даље поента је волите Бога као што Бог воли вас поштујте све законе које је Бог дао живите морално и побожно ако у вашој кући и вашим срцима увек има места за Бога и ако се редовно молите али никад за материјално или само у невољи већ стално постите причешћујте се радите све оно што је Господ Исус радио када је на крају и издат од нас самох људи од деце коју је Бог створио,Исус је дао свој живот да би се наши греси били опроштени  код Свевишњег Бога немојмо то никад заборавити браћо и сестре вера је нешто што треба да нас окупља да смо сви једно са Богом јер Бог гледа истим очима све нас и богаташе и сиромашне и здраве и болесне итд пустимо све вољи Божијој јер он има план за свакога од нас.

         Нека Бог помгне свима и нек нас чува од свог зла како овоземаљског тако и сваког другог.

         Број корисника који су захвалили аутору: 1
         #961

         Помаже Бог!

         Брате Ђорђе, толико си написао, веома ауторитативно, али ја нисам схватио са чиме се то не слажеш у поруци брата Милете.

         Молим те, прочитај пажљиво, па реци.

         Свако добро.

         #962
         djordje.micic
         Учесник

          Драги брате Милораде

          Не разумем због чега је ово горе што сам написао ауторитативно,ово је лично мој став нити га икоме намећем нити тражим да га поштује то је лично моје мишљење.

          А што се тиче поруке брата Милете кажите ми јер треба одлазак у цркву да се односи као према формалном чину као што сам и рекао већ горе ако смо побожни и Бог је у нашим срцима небитно је да ли носите ципеле или патике можда је брат Милета управу али ја једноставно због учења религије не могу да прихватим да се упоређујемо одлазак у Цркву и формални чин само погледајте како си изгледали људи пре јесу ли они носи ципеле или долазили у Цркву боси можда неко нема новца да себи приушти ципеле а пошто то није формално јер то значи да тај неко не треба да уђе у Цркву.

          Опет понављам ово је лично мој став и моје мишљење религија је широк појам ја се религијом бавим небројано година али опет као што кажу старији људи сам зелен по питању свега што религија налаже.

          Наравно постоје манастири који имају тај кодекс облачења он се већином односи на жене али на мушкарце који долазе у шортсевима итд  и то је правилно наравно онда се примењује ово што је рекао брат Милета али Црква је заједница свих људи којима је на првом месту молитва и Бог човек треба да се моли када год је у могућности не мора то стално бити у Цркви ако нема времена или је на путу итд. Ја се слажем са мишљењем брата Дејана треба човек да се духовно посвети одласку у Цркву као и самој молитви а не да ли ће у цркви изгледати лепо опет кажем постоји прича на линку који сам оставио прича можда није стварна нити улазим у то али је поучна човек треба да буде чист у души а нека обуче оно што има и што може да приушти и сад ако се неко није обукао формално ми треба да га осуђујемо напротив треба да се запитамо због чега можда нема посао можда је болестан и ако смо у могућности да помогнемо. Али наравно Црква ни Патријаршија нису навеле кодекс по коме људи требају да се облаче када иду у Цркву то је остављено сваком човеку да ради како жели е сад до сваког човека је хоће ли испоштовати Бога па доћи у дугим рукавима или формалном оделу или пако у шортсу и папучама.

          #963

          Брате Ђорђе,

          рекао сам „ауторитативно“, зато што си у рафалу (чак и без потребних запета и тачака) написао много тога као да си велики стручњак за веру, Цркву и правила.  Без увреде, ја те (још) не познајем, али до „висина стручњака“ у вери православној ваља мало више потегнути у животу, а најпре сузити своје лично мишљење на минимум.  Увек је много безбедније цитирати Свето Писмо или свете Оце него самог себе.

          Питао сам те са чиме се не слажеш у поруци брата Милете, јер је то прва реченица твог одговора.  И опет си написао дугачку поруку, а ниси одговорио.  Зашто ја инсистирам на томе?  Зато што рафално сипање многих реченица о исправности вере и понашања постаје циљ самом себи (тј. самом сипању), а суштина се губи.

          Управо суштину је изрекао брат Милета, а ти си његову поруку лако одбацио.

          „Богу треба дати најбоље од себе.“  – то је реченица брата Милете.  И шта је ту неисправно?  Да ли је речено да сиромашак треба да дође у храм са најскупљим оделом, или просто – да пружи Богу најбоље ОД СЕБЕ?

          А претходни његов пасус је само слика нашег понашања – својом одећом ћемо дати поштовање и општини и суду и школи и банци, али НЕЋЕМО ДАТИ ПОШТОВАЊЕ БОГУ ЖИВОМ пригодном (најбоље могућом) одећом када одемо у храм!  Ти би, да би био „најслободнији“ и „неспутан формалностима“, можда најрадије долазио у храм у летњим папучама и мајици без рукава?

          А зашто онда то правило да не применимо и на свештенике?  Зашто они морају да облаче сва она одјејанија од пода до грла, без обзира да ли је температура у храму -20 степени или +40, ако је све то само формалност?

          Хоћеш ли мишљење неког светитеља?  „Хаљине им говоре да се Богу не моле!“ – свети владика Николај.

          Или: „<span style=“color: #000000;“>Када би се народ у животу понашао онако како се понаша у цркви, а у цркви понашао онако како се свештеници понашају у олтару, рајска благодат би већ сишла на земљу.“ – такође свети владика.  Облачење свакако спада у „понашање“, зар не?
          </span>

          Праштај ако сам сад ја био преоштар.  Расуђујмо пажљиво, ништа у православној Цркви није случајно такво, нити је Црква од кад смо ми.  Нити је православна вера религија, него начин живота.

          Верујем да ће у вези са темом свима користити снимак предавања оца Александра: https://vaznesenjska.rs/ponasanje-u-crkvi-i-pitanje-placanja-svesteniku/. Већ у прва два-три минута дат је кључ.

          Свако добро, брате.

          Број корисника који су захвалили аутору: 1
          #964
          djordje.micic
          Учесник

           Брате Милораде

           Хвала Богу да нисам стручњак јер то знање  може имати само Бог ја сам за себе рекао да сам зелен без обзира што сам дуго посвећен вери и захвалан сам Богу јер ми допушта да учим о њему и његовим деловањима на свет кроз историју,обишао сам небројено Манастира и Цркава на читавом Балкану и још их има доста које треба да обиђем следеће су Охридска архиепископија као и Света Гора.Али религија јесте наука али наука коју човек не може никада да истражи до краја.

           Што се тиче поруке брата Милете он је изнео своје мишљење и имам максимално поштовање за сваког  и наравно свако гледа на веру својим очима нити ја нити било ко други може да нити намеће нити прави  правила везана за веру то може једино Бог као што је то радио преко Мојсија и наравно као што је Исус то радио после преко Апостола.

           Што се тиче конкретно ове теме  онда је и брат Дејан дао одговор сличан ако не и исти да се треба духовно приближити као што сам и ја горе навео да је битно да се духовно посветимо молитви и Богу а не да се молимо механички ја сам мало више ушао у детаље јер сам такав човек али до самог је човека да одлучи шта ће носити у Цркви да не расправљамо даље и не узимамо нашег Бога узалуд свако  је управу на свој начин и то је то,само сво сви различити како је Бог и хтео након зидања Вавилонске куле.Брат Милета има своје гледање ја имам своје као и ти тако да сви смо дали своје савете помало различите а у исто време и исте тако да момак нека извуче неку поуку и само молитва и вера.

           Хтео бих да овај форум постане мало живахнији да људи долазе и коментаришу као некад ја ускоро крећем у обиласке Манастира и Цркава дуж обале Дрине па бих то желео да поделим са вама овде.

           А што се тиче твог извињења нема потребе да се извињаваш само гурбост сама по себи је такође један од начина како се људско срце обавија мржњом а мржња је грех по Богу  нема потребе за тим овде смо сви  из истог разлога због вере а то је нешто што треба да нас спаја а не раздваја.

           Нека нас Бог чува.

           #965

           Помаже вам Бог!

           Мислим да грешимо када покушавамо да велику разноликост животних ситуација сведемо на једно правило од кога нећемо одступати. Живот је, једноставно, знатно сложенији. Ми покушавамо да одредимо правила која ћемо примењивати на сваку ситуацију. То помаже, али постоји и други начин. Тај начин је да постајемо све бољи, моралнији и духовнији кроз свакодневне ситуације, и онда ћемо на основу искуства, духовности и веће Божије благодати осећати шта треба да радимо у конкретној ситуацији. Стога предлажем да живимо најбоље што можемо примењујући оно што знамо и уздамо се у Бога да ћемо временом чинити боље.

           На основу онога што сам читао, савета које сам добио и свог скромног мишљења могу да кажем следеће.

           Одевање није најважније, али и одећом показујемо поштовање (према Богу, као и према људима), па је и одевање важно.

           Мислим да се може поставити неколико правила за облачење.

           1. У цркву улази дугих рукава или ногавица.

           2. Када бираш одело бирај чисто, уредно и пристојно.

           3. Избегавај превише раскошно и скупо.

           4. Ако можеш, избегни превише спортски тип облачења.

           Наравно, као што сам рекао, живот је знатно сложенији. Ево неколико напомена.

           1. Ако пролазиш поред цркве само у мајици кратких рукава и пожелиш да уђеш, не устручавај се.

           2. Ако имаш само старо или закрпљено, боље тако, него да не одеш,

           3. Превише раскошно и скупо избегавај увек, а не само у цркви.

           4. Мада су панталоне боље од фармерки или тренерке, то није најважније.

            

           #966

           #967
           djordje.micic
           Учесник

            Брат Немања је дао добре ако не и одличне савете како и шта мојих пар порука срочио си у једну свака ти част пријатељу имаш моје поштовање.

            Али брате Милораде не разумем чему ове 3 тачке када је брат Немања објаснио суштину,ако су неким случајем због мене ове тачке и то не разумем искрено само се водили разговор и свако је исказао како мисли да треба није било ничега спорног барем са моје стране а верујем да би се и други људи сложили.

            Нека нас Бог чува.Амин

           Гледање 1 чланака - 1 до 15 (од 26 укупно)
           • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.