НАСЛОВНА » Како пронаћи духовника

Како пронаћи духовника

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Како пронаћи духовника

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #939
  Анонимни

   Помаже Бог браћо и сестре,

   Можда ће се наћи неко од вас искуснијих у духовном животу ко ми може помоћи око недоумица.

   Идем редовно у цркву од кад сам започела свој духовни живот 2018 године. Трудила сам се углавном да идем код једног истог свештеника, међутим то није увек било лако пошто би се дешавало да кад треба да се исповедим не буде увек ту, па онда приђем код било кога. Сад сам у некој великој недоумици јер су код нас у парохији нова два свештеника, док је свештеник код ког сам најчешће ишла пребачен у другу парохију, и ја сад стварно не знам више код кога да идем. Да не помињем то да не могу свима понаособ да понављам све, и да ми је јако тешко све увек испочетка. Опет јасно ми је да се ми исповедамо Господу и да је свеједно код ког свестеника идемо, али ето опет као да стојим у месту  не знам где да кренем. При том знам да је јако незахвално тражити било какав савет, али ето ако неко има сличних искустава.. била бих јако захвална.

   Свако добро, Милена

   #940
   ivo.vatovic
   Учесник

    Бог ти свако добро дао сестро,

    Да си ово питање поставила на овај форум пре десетак година, до сада би добила толико одговора да би ти се сигурно завртело у глави. На жалост, ова листа није више живахна као што је била.

    У праву си, незахвално је давати савете на ову тему. Прво, широка је дефиниција шта је то духовник. Ја сам на почетку свог живота у Христу питао мог младог парохијског свештеника да ми буде духовник а он се томе слатко насмејао и упутио ме на манастира и манастирске духовнике. За ових 20так година, упознао сам много парохијских прота, дивних духовника, неки су били и још јесу чланови овог форума али, као и све вредно у животу, и њих је мало. Ако један свети Јосиф Исихаста није успео себи да нађе духовника на Светој Гори почетком прошлог века а сам је постао један од највећих које је Света Гора икад видела … неће ни нама пасти са неба. Значај духовника, по мом мишљењу, је у томе што добро познаје твоје духовно стање и, што је најважније, гори жељом да се његово духовно чедо спасе. Ове две ствари су довољне мада не и једине. Важно је да се још неке ствари поклопе … да кликну, што би се рекло, или, најпрецизније, да Бог благослови заједницу духовника и чеда његовог.

    Потрага за духовником може да траје недељу дана а може деценијама … зависно од молитве онога ко тражи и Божијег промисла за оног ко тражи. Значи нема журбе и нема разочарења … Бог никога никад није оставио, а многи јесу Њега… молитву у руке па полако.

    За кога год чујеш да је добар духовник … посети га… поразговарај и откриће ти се да ли је за тебе или није. Ако ниси сигурна, пробај па како буде. Нема обавезе док не будеш сигурна… а кад одлучиш, то је то. Многи праве грешку па промене духовника чим им не благослови да буде по њиховом и траже онога који ће их чешати по ушима … како тражиш онако ћеш и наћи само, ко је тражио чешаче ушију, није се добро провео.

    Да не дужим, исповедати се можеш било ком свештенику и не мораш да понављаш оно што си већ исповедила, то ћеш учинити само још једном … када коначно нађеш онога кога твоја душа прихвати као свог. Он мора да зна твоје духовно стање да би могао да ти препише праву духовну терапију.

    Дотле, сваки дан се моли Богу да ти „повеже“ са лекаром за твоју душу, тражи, куцај и, веран је Бог, и отвориће ти се кад Њему буде угодно а теби на спасење. Можда сутра а можда за годину дана. Никад није касно.

    Воли те у Христу брат твој,

     

    Иво

    Број корисника који су захвалили аутору: 2
    #941
    Анонимни

     Бог ти помогао брате Иво,

     Хвала на утешним, а уједно и охрабрујућим речима. Управо то је уствари и битно  веровати, молити се и чекати. Слажем се са речима да треба наћи духовника који „не чеше по ушима“ јер циљ је исправљати се и радити на себи, а не слушати бајке. Можда је опет потребна и нека духовна зрелост а док се то не догоди смирено прихватити, оно што се намеће као нужно. Наравно то не значи седети скрштених руку.. Верујем да Господ зна најбоље шта је корисно за нас тако да треба бити стрпљив.

     Приметила сам да овај форум није нешто живахан и не знам зашто је то тако.. али ми је сам овај сајт доста помогао на почетку јер нисам знала ни кога да питам ни коме да се обратим, а овде сам пронашла пуно информација, као и дела Светих Отаца који су ме и увели у веру.

     Хвала вам много на одговору,  свако добро вам желим,

     ваша сестра у Христу, Милена

    Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.