НАСЛОВНА » Kako privesti omladinu crkvi i veri

Kako privesti omladinu crkvi i veri

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Kako privesti omladinu crkvi i veri

Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1265
  Nada
  Учесник

   Pomaze Bog,

   videla sam snjimke oca Predraga Popovica na youtubu, koji pokusava narod da privuce u vreme korone putem interneta. Pa sam pomislila na jednu temu koja me vec duze brine.

   Aktuelno omladina koristi previse internet (Instagram, Facebook, Youtube, Snapchat…) za bezpotrebne stavri putem slanja slika sta je ko danas pojeo i gde se ko sliko sa kojim autom itd.).

   Omladina se sve vise odmice vere i crkve svoje. Svetosavski forum je predivan, pitam se kako bi ovde ukljucili vise omladinu u ovaj forum.

   Dali ima neko u drustvu Svetosavlja, ko bi hteo da mi pomogne na toj temi, kako da privucemo i na koji nacin omladinu.

   Hvala Vam

   Svako dobro

   Nada

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #1267
   Bodin Kravljanac
   Учесник

    Bog Vam pomogao!

    Primerom. Mladi ili stari – reči danas malo ko sluša, ako li i obrati pažnju – brzo biva odnešeno burom ovoga sveta. Kao u priči o sejaču i semenu. Paradoksalno je, ali danas se moramo truditi da budemo svetiji od apostola da bismo ljude priveli k’ poznanju Istine. Daleko od toga da sam defetista, ali u vremenu ekstremne površnosti i olakosti jedino oruđe koje nam ostaje je suština, supstancija. Mi ljudi XXI veka smo načitaniji od naših predaka (barem većina nas), sve nam je dostupno putem interneta, često smo i elokventniji – mogli bismo satima da bogoslovimo (ili praznoslovimo) o lepotama odnosa sa Bogom, o pitanju dobra i zla, o žitijima svetitelja i njihovim neverovatnim podvizima, a onda se uglibimo u neke  gluposti tipa: da li baš mora da se jede ova hrana tokom posta i zašto ne može ona druga, da li smemo da peremo sudove i veš Nedeljom ili je to neoprostiv greh, kako to da nije bogougodno živeti u nevenčanoj  zajednici – pa meni je ugodno? I tome slično. Mi kojima je stalo sami naizmenično razvodnjavamo, te sitničarimo – kako možemo bilo koga privesti veri? Obaška što je teško ljude privoleti i da se osećaju kao Srbi, što se ne mora objašnjavati i dokazivati, a kamoli da budu hrišćani.

    Ono što sam primetio kod poznatih propovednika kao što su iguman Rafailo, monah Arsenije, otac Predrag, prezviter Aleksandar i mnogih drugih je da oni žive ono što propovedaju. I zato imaju uspeha, a ne treba im puno – snime mirjani poneku njihovu besedu i okače na Jutjub. Ali je korist od toga nemerljivo veća. Pa čak i ako nekad nešto pogreše sitno (a dešavalo im se u stvarima nevezanim za bogoslovlje) – nikoga nije briga, jer ispunjavaju suštinu.

    Tako da mislim da decu i mlade treba bez ustezanja i filozofiranja izložiti suštinskom Pravoslavlju, a ne samo bombardovati ih odmah pravilima, iako su i ona bitna i imaćemo uspeha. Sve što se pravilno trudimo neće propasti. Jer i gorak lek s ljubavlju dat više koristi od razvodnjenog koji možda manje peče. Ali: ,,Lekaru, izleči se sam.“

    Број корисника који су захвалили аутору: 1
    #1268
    Nada
    Учесник

     Hvala Vam mnogo. Slazem se sa svakom Vasom reci.
     Dali ima jos neko predloge uvezi teme.

     #1335
     Анонимни

      Ми смо живе речи Господа.

      Ако неко види нас, и пожели да иде у цркву, онда смо успели. Ако не, не вреде ни речи ни убеђивања.

      Другим речима ту смо ако треба некоме помоћ око тога шта је Литургија и сл., али убеђивати и терати неког да иде у цркву, нема смисла.

       

     Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
     • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.