НАСЛОВНА » Joga

Joga

Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #1819
  Neda Brzakovic
  Учесник

   Poštovana braćo i sestre,

   Bavila sam se jogom par meseci pošto imam problem sa krivom kičmom i vežbe koje sam radila na časovima su mi dosta pomogle u otklanjanju bola koji sam osećala.  Zanima me da li je bavljenje jogom greh u pravoslavlju? Svašta nešto sam čitala na internetu, ali nikada konkretno pitala nekog oca u crkvi. Iz tog razloga sam i prestala da idem na časove.

   Nadam se da mi možete pomoći u odgovoru.

   Hvala unapred.

   Pozdrav

   #1820

   Помаже Бог, Недо.

   Да, грех је.

   Ако те занима више, можеш наћи нешто о томе код Оливера Суботића. Он је писао о томе. Он сам се није бавио тиме, али се некада бавио источњачким борилачким вештинама. Суштина онога што он каже је да је јога настала у оквиру индијски духовне традиције и да је немогуће у потпуности је очистити од тамошњих религиозних елемената.

   Архимандрит Софроније Сахаров је писао о томе. Он се, наиме, некада веома озбиљно бавио тиме. Касније је одрекао тога и достигао велике духовне висине (као православац). Он је једна од најпозванијих да говори о томе јер је отишао до краја и у јоги у у православљу. Он је оштро критиковао јогу.

   Синод Грчке православне цркве има званично саопштење против јоге, тако да ако је потребан званичан документ, такав документ постоји.

   Можеш погледати и књигу <span lang=“SR-CYRL-RS“ style=“mso-ansi-language: SR-CYRL-RS;“>„Смисао живота: Православље или јога“, која је издата 2017. године у оквиру библиотеке Очев дом.</span>

   Поздрав.

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #1825
   Bodin Kravljanac
   Учесник

    Драга сестро,

    јога је, пре свега, „подгрупа“ хиндуизма, дакле религија. Стога је православни свакако не могу упражњавати. И то је једна од најгорих и најопаснијих варијанти те хидре са истока, јер за циљ има стицање „бога у себи“, ал’ не некаквог фиктивног осећања, стања свести или филозофије на основу неке излизане фразе – него правог, живог бога, т.ј. оног што Индуси и јогини сматрају богом. А то је демон. Томе служе све те позе, да припреме тело да се у њега уселе неки од нечистих духова, јер им је, наводно тако лакше да уђу. Можда и јесте. Када бисте видели како изгледају високо рангирани јогини у Индији чисто сумњам да бисте икад више пришли згради у којој сте вежбали, а камоли пожелели да поново практикујете. Наравно, трансцедентална медитација је незаобилазан део свега овога, али то је опширна тема. Потражите преко Гугла неко од предавања монаха Арсенија Јовановића на ову тему, ако Вас детаљније занима.

    Што се тих вежби тиче – то су и даље само вежбе истезања и ништа више од овога, уколико не практикујете медитацију уз њих. Свети Павле је рекао: ,,све ми је дато, али ми није све на корист“. Око тога расудите сами или се посаветујте са неким озбиљнијим. Но, за медитацију сам спреман душу да заложим да ће Вас оштетити, те Вам најискреније саветујем да то избегавате у широком луку. Свакако не идите на таква окупљања, па чак и ако само имају лажну етикету јоге, ради маркетинга. Ако је можда баш медитација било то што Вам је помагало – а Ви узмите те се Богу молите са вером и надом док радите па и обичне вежбе за леђа и добићете далеко више него што сте „изгубили“.

    #1827
    Neda Brzakovic
    Учесник

     Hvala puno na odgovorima. Pogledaću ovo što ste mi preporučili.

    Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.