Početna » Ikone

Ikone

Forumi GLAVNI FORUM Ikone

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Poruke
 • #892

  Pomaže Bog braćo i sestre, blagoslovite dragi Oci.

  Pokrenuo sam ovu temu sa željom da se možemo obrazovati na temu pravoslavnih ikona.

  Bio sam u manastiru Zočište, i dirnulo me žitije Sv. Mučenika Bonifatija. Pronašao sam jednu divnu ikonu koju bih želeo da podelim sa vama.

  Sv. Mučenik Bonifatije

  Na ikoni je prikazan Sveti Bonifatije u molitvi pred Isusom Hristom, koji ga blagoslivlja. Pretpostavlja se da je slika naslikana krajem 1680-ih po nalogu Julite Skripine, udove bogatog jaroslavskog trgovca Bonifacija Skripina – Sveti Bonifatije bio je njegov nebeski zaštitnik. Ikona je postavljena u crkvi Ilije proroka, koja je podignuta u znak sećanja na trgovca. Sredstva za izgradnju donirala je udovica i brat Bonifatija Skripina.

  Kompozicija i stil slike odražavali su karakteristike jaroslovenske ikonopisačke škole druge polovine 17. veka. Na ruskim hagiografskim ikonama tog doba često su prikazivane figure svetca i malih dimenzija. Levo od Bonifatija su glavne scene njegovog života sa mnogim likovima. Umetnik je mukotrpno oslikavao detalje domaćinstva, arhitektonske elemente zgrada i pejzaža. U shemi boja dominira kombinacija različitih nijansi smeđe, crvene i zelene – to su bile tradicionalne boje jaroslavlskih ikona tih godina.

  Ako želite pročitati žitije Sv. Mučenika Bonifatija možete na ovom linku: Stradanje Sv. Mučennika Bonifatija

  Ime mučenika se pominje kao Bonifatije, Bonifacije i Vonifatije.

  Svako dobro od Gospoda

  Broj korisnika koji su zahvalili autoru: 3
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.