НАСЛОВНА » Иконе

Иконе

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Иконе

Гледање 1 чланка (од 1 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #892

  Помаже Бог браћо и сестре, благословите драги Оци.

  Покренуо сам ову тему са жељом да се можемо образовати на тему православних икона.

  Био сам у манастиру Зочиште, и дирнуло ме житије Св. Мученика Бонифатија. Пронашао сам једну дивну икону коју бих желео да поделим са вама.

  Св. Мученик Бонифатије

  На икони је приказан Свети Бонифатије у молитви пред Исусом Христом, који га благосливља. Претпоставља се да је слика насликана крајем 1680-их по налогу Јулите Скрипине, удове богатог јарославског трговца Бонифација Скрипина – Свети Бонифатије био је његов небески заштитник. Икона је постављена у цркви Илије пророка, која је подигнута у знак сећања на трговца. Средства за изградњу донирала је удовица и брат Бонифатија Скрипина.

  Композиција и стил слике одражавали су карактеристике јарословенске иконописачке школе друге половине 17. века. На руским хагиографским иконама тог доба често су приказиване фигуре светца и малих димензија. Лево од Бонифатија су главне сцене његовог живота са многим ликовима. Уметник је мукотрпно осликавао детаље домаћинства, архитектонске елементе зграда и пејзажа. У схеми боја доминира комбинација различитих нијанси смеђе, црвене и зелене – то су биле традиционалне боје јарославлских икона тих година.

  Ако желите прочитати житије Св. Мученика Бонифатија можете на овом линку: Страдање Св. Мученника Бонифатија

  Име мученика се помиње као Бонифатије, Бонифације и Вонифатије.

  Свако добро од Господа

  Број корисника који су захвалили аутору: 3
Гледање 1 чланка (од 1 укупно)
 • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.