НАСЛОВНА » Greh bližnjeg

Greh bližnjeg

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Greh bližnjeg

Гледање 1 чланака - 1 до 5 (од 5 укупно)
 • Аутор
  Поруке
 • #2385
  Miloš Simović
  Учесник

   Da li se čovek može još nečim braniti od greha bilžnjeg osim molitvom? Čovek se pretvara u ono u šta gleda, delimično usvaja: želje, stavove, osećanja… Problem je sa onim što se ne vidi. Kako se na najbolji način možemo odbraniti od nevidljivog kojeg nesvesno usvajamo, da ne osudimo bližnjeg i pri tome sami ne padnemo?

   #2386

   Помаже Бог, брате

   Ако сам добро разумео твоје питање, а то је која је најбоља заштита поред молитве од грешног утицаја околине на нас саме и како да избегнемо осуђивање.

   Ако је то питање, онда је најбољи лек смирење и потпуно поуздање у Бога. Себе не посматрати праведнијим од осталих, већ грешнијим, јер ми своје грехе знамо, живимо с њима, а туђе можемо само да претпостављамо, а и туђе покајање не видимо, тако да је тај неко можда оправдан од Бога, док га ми мислима осуђујемо.
   Зато се увек треба бавити својим гресима и тежити њиховом исправљању, та борба можда у почетку делује немогуће, али ако у тој борби допустимо Господу да нас води, онда не постоји препрека коју не можемо прећи.
   А што се тиче свега што се дешава око нас, постоји Божији промисао за све оно што је добро и Божије допуштење за све што је лоше, тако да све треба да гледамо као Божију вољу за наше исправљење. Наше је само да филтрирамо,оно што је лоше или грех као такав осудимо, а оно што је добро или врлина научимо да творимо.
   Прости ми брате грешноме

   Број корисника који су захвалили аутору: 1
   #2387

   Помаже ти Бог, Милоше.

   Како да се човјек брани од гријеха ближњег, питаш.

   Прочитај шта на то одговара Апостол у својој другој посланици Коринћанима, шеста глава. Нарочито је, мислим, завршетак те главе оно на шта треба обратити пажњу, почев од четрнаестог стиха.

   Од Бога ти свако добро,

   Милета.

   #2388
   Ljilja
   Учесник

    <p style=“text-align: left;“>Pomaze Bog brate Milose. Da li bi mogao da pojasnis da li pitas kako da sebe zastitis od stetnog uticaja bliznjih ili da nekog sebi dragog zastitis od uticaja drustva koje ga okruzuje?  Ljilja</p>

    #2389
    tomislav.dackovic
    Учесник

     Бог ти добро дао, Милоше!

     Драго ми је да си ово питао јер видим да желиш да не будеш грешан пред Господом ни на несвесном плану.
     Добре си савете добио, ово је мој мали додатак, из личног искуства, у и са Господом.
     Молитва коју помињеш, макар била и само попут фрагмента молитве коју исповедамо пред причешће, јесте камен темељац. (Мислим посебно на овај део те молитве: „Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја хотимична и нехотимична, учињена речју и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим тајнама Твојим на отпуштање грехова и на живот вечни.“)
     На овај молитвени „темељ“ би можда могао да додаш „цигле у зидовима“, једну по једну, свакодневним кратким (и временом све дужим) читањима Светих Писама. Јер, „вера потиче од проповеди а проповед бива Христовом речју“.

     Верујем да ће чак и несвесни греси нестати а да можда ти то нећеш ни приметити, осим што ћеш бити некако … смиренији и радоснији, а у истим (или сличним) околностима живљења. И ни сам не знајући зашто, изговраћеш „слава Богу за све“ чешће него што то и сада чиниш.

     Не замери, Молоше, ако сам написао нешто што већ знаш или чиниш!

    Гледање 1 чланака - 1 до 5 (од 5 укупно)
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.