НАСЛОВНА » Одговор на: Kako se obući za crkvu?

Одговор на: Kako se obući za crkvu?

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Kako se obući za crkvu? Одговор на: Kako se obući za crkvu?

#963

Брате Ђорђе,

рекао сам „ауторитативно“, зато што си у рафалу (чак и без потребних запета и тачака) написао много тога као да си велики стручњак за веру, Цркву и правила.  Без увреде, ја те (још) не познајем, али до „висина стручњака“ у вери православној ваља мало више потегнути у животу, а најпре сузити своје лично мишљење на минимум.  Увек је много безбедније цитирати Свето Писмо или свете Оце него самог себе.

Питао сам те са чиме се не слажеш у поруци брата Милете, јер је то прва реченица твог одговора.  И опет си написао дугачку поруку, а ниси одговорио.  Зашто ја инсистирам на томе?  Зато што рафално сипање многих реченица о исправности вере и понашања постаје циљ самом себи (тј. самом сипању), а суштина се губи.

Управо суштину је изрекао брат Милета, а ти си његову поруку лако одбацио.

„Богу треба дати најбоље од себе.“  – то је реченица брата Милете.  И шта је ту неисправно?  Да ли је речено да сиромашак треба да дође у храм са најскупљим оделом, или просто – да пружи Богу најбоље ОД СЕБЕ?

А претходни његов пасус је само слика нашег понашања – својом одећом ћемо дати поштовање и општини и суду и школи и банци, али НЕЋЕМО ДАТИ ПОШТОВАЊЕ БОГУ ЖИВОМ пригодном (најбоље могућом) одећом када одемо у храм!  Ти би, да би био „најслободнији“ и „неспутан формалностима“, можда најрадије долазио у храм у летњим папучама и мајици без рукава?

А зашто онда то правило да не применимо и на свештенике?  Зашто они морају да облаче сва она одјејанија од пода до грла, без обзира да ли је температура у храму -20 степени или +40, ако је све то само формалност?

Хоћеш ли мишљење неког светитеља?  „Хаљине им говоре да се Богу не моле!“ – свети владика Николај.

Или: „<span style=“color: #000000;“>Када би се народ у животу понашао онако како се понаша у цркви, а у цркви понашао онако како се свештеници понашају у олтару, рајска благодат би већ сишла на земљу.“ – такође свети владика.  Облачење свакако спада у „понашање“, зар не?
</span>

Праштај ако сам сад ја био преоштар.  Расуђујмо пажљиво, ништа у православној Цркви није случајно такво, нити је Црква од кад смо ми.  Нити је православна вера религија, него начин живота.

Верујем да ће у вези са темом свима користити снимак предавања оца Александра: https://vaznesenjska.rs/ponasanje-u-crkvi-i-pitanje-placanja-svesteniku/. Већ у прва два-три минута дат је кључ.

Свако добро, брате.

Број корисника који су захвалили аутору: 1