НАСЛОВНА » Одговор на: Молитва и приближавање вери и Богу.

Одговор на: Молитва и приближавање вери и Богу.

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Молитва и приближавање вери и Богу. Одговор на: Молитва и приближавање вери и Богу.

#949

Бог помогао, брате Ђорђе!

ја нисам ни духовник ни свештеник, а пошто се на нашем форуму већ одавно свештеници уопште не јављају (то је питање можда техничке природе – надам се да је тако, а да није оно друго, много страшније – да нису у могућности или још страшније – да нису заинтересовани), ја ћу мало са тобом прозборити, као брат у Христу, не као саветник.

Књига има много (Богу хвала!), али можда баш због тога није лако одабрати ону која је МЕНИ и БАШ САДА потребна.  Но, најбоље је разговарати са искуснијима у Цркви, поготово са свештеником.

Ја бих те, брате, пре него што ти нешто више кажем, питао:

– колико си дуго у Цркви, посећујеш ли богослужења (поготово свету Литургију)?

– да ли осећаш неке емоције у тренуцима када сузе крену?  Кажеш – „сузе саме крену“ – да ли ти мислиш да је то од твојих мисли, да ли размишљаш пажљиво о ономе што читаш, да ли правиш асоцијације (упоређења) текста молитве са оним што ти се дешава у животу?

Ја сам прилично времешан – пуних 59 година, али сам крштен тек пре 17 година, док заиста боравим у Цркви као другом (или првом?) дому неких 15 година уназад.  За то време сам умом сазнавао многе ствари о Цркви које су ми биле потпуна тајна већи део живота, а срцем сам сазнавао да постоји Неко Ко ме је осмислио, створио, чувао, миловао и јако волео све то време, тихо и неприметно ме васпитавајући свакојаким ситуацијама, као пажљиви, ненаметљиви и бесконачно стрпљиви родитељ.

Како су та рационална и духовна сазнања долазила, мењало се стање моје душе, па је и молитва била другачија.  Јер, ја заиста нисам исти онај Милорад од пре 17 година, али нисам исти ни као Милорад пре само две године, јер сам – највише кроз сопствене промашаје и покушаје да се вратим – схватао шта Бог од мене жели.

Умом сам одавно научио да „Бог жели моје срце“ – из свето-отачке литературе, али то ми није било блиско срцу.  Можда нескромно, али чини ми се да ме стрпљиви Отац полако приводи стању да покушавам да Га заиста волим и непосредно Му се обраћам.  Верујем да свако има свој пут развоја, па тако и ти.

У последње време мојих читања, једна од веома добрих књига у смислу поуке за молитву је „Научимо се молитви“ митрополита Антонија Блума – имаш је на сајту Светосавље: https://svetosavlje.org/naucimo-se-molitvi/

Ако си за даљи разговор, пиши.

ка Христу,

Милорад

Број корисника који су захвалили аутору: 1